Zelfliefdechallenge: tips voor meer selflove [+video]


Selflove <3

 

In januari deed ik mee aan de #zelfliefdechallenge van Nadja van Mindful Bali. Dit was zo leuk dat ik ook op mijn blog en YouTube meer wil delen over zelfliefde.

 

Een ultiem geluksartikel: deze blog over zelfliefde. Zelfliefde ontstaat door geluk en tegelijkertijd maakt zelfliefde je gelukkig. En pas als je van jezelf houdt, kan je ook anderen gelukkig maken. Cliché maar waar! Daarom een artikel over zelfliefde: wat het is, waarom het belangrijk is en hoe jij en ik meer zelfliefde kunnen krijgen.

 

Bekijk hier mijn vlog over selflove:


 

De #zelfliefdechallenge van Mindful Bali

In januari hoorde ik over de zelfliefdechallenge van Nadja van Mindful Bali. Dit sprak me niet meteen aan, omdat ik het gevoel heb dat ik al genoeg zelfliefde heb. Ik ben niet iemand die zichzelf verwaarloost en nooit aan haar eigen wensen denkt. Integendeel. Maar toen ik de challenge nog een paar keer zag langskomen (goede marketing!) besloot ik toch mee te doen. Wat kon het kwaad? En kan je ooit teveel zelfliefde hebben? Ik was eigenlijk wel benieuwd hoe ik aan die zelfliefde was gekomen…

 

Wat is zelfliefde en hoe kom je aan zelfliefde?

Zelfliefde is – heel simpel – de liefde die je voor jezelf hebt. Hou jij van jezelf? Denk jij aan je eigen geluk? Ik denk dat ik zeker veel zelfliefde heb. Maar dit was niet altijd zo. Ik denk dat successen die je bereikt bijdragen aan zelfliefde, omdat je dan echt trots op jezelf wordt. Tegelijkertijd draagt die groeiende zelfliefde dan weer bij een meer succes. Kortom, een superpower!

In deze post beschrijf ik hoe ik zelfliefde kreeg.

 

Al een paar keer had ik iets voorbij zien komen over de #zelfliefdechallenge, maar ik voelde me niet meteen aangesproken. Ik ben namelijk de trotse eigenaar van een goede portie zelfliefde. Ik ben lief voor mezelf, blij met wie ik ben en maak van mijn geluk altijd een prioriteit. Maar dit is niet altijd zo geweest. Vooral als tiener was ik onzeker over hoe ik er uit zag. Was ik niet te lang? Te plat? Of juist weer te stevig? Dingen liepen thuis niet altijd even smooth, maar vooral met mezelf had ik nog het één en ander uit te zoeken. Het begon beter te gaan toen ik op mezelf ging wonen. Ik was 18 jaar en verhuisde naar Amsterdam. Dan ben je opeens helemaal op jezelf aangewezen. Wat voelde ik mij eenzaam! Na weer even thuis te hebben gewoond, was het een jaar later echt raak: ik verliet definitief het ouderlijk nest en ging in Bos en Lommer wonen met huisgenoot en later goede vriendin R. We konden ons in elkaar herkennen en waren tegelijkertijd weer heel verschillend. Daar leerde ik van. Dat hielp mij.  Zoals Nadja al mooi zei in de video: je bent zo geprogrammeerd om je ouders te pleasen, om aandacht en waardering te willen. Maar juist mijn beslissing om mijn dorp te verlaten en afstand te nemen deed me goed. Ik focuste op mezelf (klinkt egoïstisch) en ik denk dat hier de zelfliefde echt is gegroeid. Ik leerde mezelf kennen én accepteren. En waarderen. In 2010 reisde ik met R. naar Indonesië, onze eerste backpackreis. Dat gaf zo’n kick en zo’n zelfvertrouwen dat ik daarna de wereld aankon. And so I did. In 2011 studeerde ik af en vertrok alleen naar Vietnam. Retespannend, maar het lukte. En ik vond het nog leuk ook.  De zelfliefde die ik had opgedaan werd daarna flink op de proef gesteld: ik solliciteerde me suf maar werd niet aangenomen bij mijn ‘droombaan.’ Inmiddels weten jullie dat alles is goed gekomen, dat ik meerdere banen heb gehad, een carrièreswitch heb gemaakt, nog meer heb gereisd, voor mezelf ben begonnen en ben verhuisd naar een rustigere stad, om samen te wonen met mijn vriend. Grote veranderingen, maar het heeft me weer verder gebracht. Thanks to zelfliefde! Thanks @merelvanderwouden en @mindfulbali voor deze challenge! Spread the word!

Een bericht gedeeld door Suzanne a.k.a. SuusjeQ (@suusjeq) op

 

Omarm imperfecties

Ik leer in de challenge dat perfectionisme zelfliefde vaak in de weg staat. Ah, that makes sense! Ik ben namelijk NIET perfectionistisch. Daarom kan ik van mezelf houden, ook al ben ik niet perfect. Ik ben niet perfect, wat perfect bestaat niet. Iets is nooit 100 procent goed en bovendien: wat is 100 procent goed? Perfectie is subjectief en onhaalbaar en bovenal onnodig. Daarom ben ik alleen maar trots op mijn imperfectie om niet perfect te (willen) zijn.

 

Vandaag staat in het teken van imperfectie. Niemand is perfect en weet je waarom? Perfect bestaat niet! Want wat is perfect? Dat is voor iedereen anders. Je kan het nooit voor iedereen goed doen, dus probeer dat ook vooral niet! Zelf ben ik (daarom?) niet perfectionistisch en daar ben ik heel blij mee. Done is better than perfect. Ik ben van actie en doe iets liever voor 80% goed dan helemaal niet ‘omdat ik het niet goed genoeg vond’. En voor de 100% heb ik geen tijd. Die ga je ook nooit halen in het echte leven. Ik ben trots op deze ‘imperfectie’. Veel vrouwen (en mannen) zie ik aan perfectionisme onderdoor gaan. Mijn imperfectionisme is mijn kracht! I get shit done. Toch kan ik genoeg imperfecties aan mezelf opnoemen. Ik wilde liever krullen. Of blond haar en blauwe ogen, zoals de rest. Vollere lippen. Een fijner neusje. Minder moedervlekken. En dan zijn we pas bij mijn gezicht… Op papier vond ik mezelf nooit goed genoeg, maar op een of andere manier vonden veel mensen me wel een leuke knappe meid. Ik ben het gaan geloven. Misschien ben ik voor iemand anders wél perfect. Het is allemaal subjectief. En anders… this is it! Ze moeten het er maar mee doen want anders gaat het niet worden 😋 #zelfliefdechallenge @mindfulbali #selflove #dutchgirl #selfie #imperfection

Een bericht gedeeld door Suzanne a.k.a. SuusjeQ (@suusjeq) op

 

Wees lief voor jezelf, met mate

Tijdens de challenge word ik – uiteraard – ook uitgedaagd om eens een dag extra lief voor mezelf te zijn. Ik schrijf ‘extra’, want ik vind mezelf al heel lief voor mezelf. Ik heb mijn hart gevolgd, mijn dromen waargemaakt en streef altijd naar mijn geluk als hoogste succeslevel. Dat was vroeger wel anders! Toen moest ik van alles van mezelf, altijd meer sporten en ik was nooit slank genoeg. Tegenwoordig ben ik nog steeds een beetje streng voor mezelf wat dat betreft. Ik vreet mezelf zelden vol met troep en streef naar drie keer per week sporten. Maar als ik dat een keer écht niet red, dan zit me dat niet dwars. Ik denk dat een balans tussen lief zijn en streng zijn dan ook ideaal is. Lief, want zelfliefde. Streng, want teveel chocola, teveel Netflix en teveel chillen maakt je ook niet gelukkig op lange termijn.

Andere dingen die ik doe om lief voor mezelf te zijn:

  • Altijd gezond ontbijten
  • Elke week een rustmomentje bij yoga
  • Goed voor mezelf zorgen
  • Mezelf verwennen met een goede koffie, muffin of iets anders
  • Af en toe een gezichtsbehandeling of massage

 

Wees dankbaar voor jezelf

Dankbaarheid is sowieso een goed idee, want als je realiseert waarvoor je dankbaar bent, besef je vaak dat je het best goed hebt. Je focust op wat je wel hebt, in plaats van wat je niet hebt. Maar waar je ook vaker dankbaar voor kunt zijn, is jezelf! Dankbaar voor wie je bent, hoe je eruit ziet, wat je kunt. Zo ben ik dankbaar voor mijn discipline, mijn vele reizen, mijn carrièreswitch en mijn eigen bedrijf. Allemaal thanks to me <3 Waar ben jij jezelf dankbaar voor?

 

D A N K B A A R Voor de #zelfliefdechallenge ga ik vandaag delen waarom ik dankbaar ben VOOR MEZELF 😊 En dat ben ik! Ik ben dankbaar dat ik vroeger mijn best deed op school en met sporten, waardoor ik nu een mooi diploma heb en sporten ‘bij mij hoort’. Ik ben dankbaar dat ik al vroeg begon met werken en allerlei baantjes heb gehad. Hier heb ik veel van geleerd, ook wat ik niet wilde. Ik ben ook ontzettend dankbaar dat ik het mezelf heb gegund en mezelf heb uitgedaagd om in 2011 op soloreis te gaan, en überhaupt zoveel vette reizen te maken (zoals deze foto in Nieuw-Zeeland). Het heeft mijn kijk op mezelf, anderen en de wereld beïnvloed. Maar bovenal ben ik dankbaar voor mezelf dat ik de ballen had om (meerdere keren) mijn baan op te zeggen en in 2016 voor mezelf te beginnen. Daar ben ik elke dag nog dankbaar voor. Gun het jezelf, vertrouw in jezelf en maak al je dromen waar ❤ Je zal jezelf dankbaar zijn! #dankbaar #grateful #zelfliefde #selflove @mindfulbali #challenge

Een bericht gedeeld door Suzanne a.k.a. SuusjeQ (@suusjeq) op

 

Kies voor jezelf

De laatste uitdaging van de challenge was om te bedenken welke stap je nu ging zetten om jezelf nog blijer te maken. Om te kiezen voor zelfliefde. Om te doen wat jóu gelukkig maakt.

Ik kwam tot de gelukkige conclusie dat ik niet echt iets kon bedenken. Ik streef al naar mijn maximale geluk en heb de laatste jaren al zoveel stappen gezet die hebben bijgedragen aan mijn zelfliefde en geluk dat ik even uitgestapt ben. Ik ben heel blij met hoe mijn leven nu is en met wie ik ben, met wat ik kan en inmiddels zelfs met hoe ik eruit zie. Ik kies al voor mezelf. En ik weet nu dat dat iets goeds is!

Wat jij?

 

Heb jij zelfliefde? Hoe kwam je eraan? En hoe ben jij lief voor jezelf?

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *