Denkfouten over voor jezelf beginnen [+video]


Hoe denk jij over voor jezelf beginnen?

 

Als je voor jezelf begint moet je veel ervaring hebben, verdien je het eerste jaar amper en heb je nooit meer vrije tijd? Onzin! Dit zijn de 20 grootste denkfouten over voor jezelf beginnen.

 

Voordat ik voor mezelf begon had ik veel vooroordelen over freelancen en ondernemen. Misschien heb jij die ook wel. Maar ik weet nu hoe het zit! In deze blog en vlog deel ik de grootste denkfouten en vooroordelen over voor jezelf beginnen. En hoe het echt zit 😉


Bekijk meer video’s op mijn YouTube-kanaal (en vergeet je niet te abonneren!)

 

1. Ondernemen is niet voor mij

Ondernemen is geen optie. Niemand heeft het daar ooit over. Iets voor Steve Jobs of drop-outs die geen echte baan kunnen krijgen. Of een briljánt idee hebben.

Of toch niet? Ondernemen bleek ook echt iets voor mij te zijn en je hoeft er echt geen uniek idee voor te hebben. Gewoon goed zijn im wat je doet, de markt is groot genoeg voor meerdere freelancers!

 

2. Ondernemen moet je niet willen

Sowieso moet je nooit ergens de baas willen worden. Levert alleen maar kopzorgen op. Beter werk je onder iemand en ga je om 18:00 uur zonder gezeik naar huis.

Of toch niet? Ondernemen blijkt hartstikke relaxed, en een beetje verantwoordelijkheid geeft ook voldoening. Onverschilligheid is een zonde!

 

SuusjeHQ 2 jaar

 

3. Geen financiële zekerheid

Freelancen is superonzeker. Je weet nooit wat je gaat verdienen de volgende maand. Elke maand begin je weer op nul en moet je weer nieuwe klussen bij elkaar zien te sprokkelen…

Tenzij je vaste, langedurige klanten en opdrachten hebt! Dan weet je eigenlijk dat je elke maand een soort minimuminkomen gaat verdienen, en alles wat je nog meer verdient is mooi meegenomen!

 

4. Amper rondkomen

Als freelancer moet je je tien keer over de kop werken om rond te komen. Alle freelancers zijn sloebers. Freelancen is een karig bestaan.

Muahaha, echt niet! Ik verdiende al vrij snel hetzelfde als ik in loondienst verdiende. En nu ben ik blijer en reis ik meer! In mijn beste maand verdiende ik 4.200 euro (brutowinst). Nou, dat verdiende ik in loondienst bij lange na niet!

 

Foto: By José Chan

 

5. Als je 50 euro per uur vraagt ben je rijk

Een uurtarief van 50 euro is bizar veel geld. Als freelancers dat vragen zijn ze megarijk. Oneerlijk!

Tja, als je 40 uur per week declarabel werk hebt kan een uurtarief van 50 euro aantikken. Maar wie heeft er 40 uur per week declarabel werk? En moet ook zijn pensioen, arbeidsongeschiktheid, kosten, vakantiedagen en ziek zijn nog dekken?

 

6. Altijd op zoek naar meer

Alle freelancers zijn altijd op zoek naar meer klanten en/of willen groter worden als bedrijf. Een eigen bureau is het hoogst haalbare. Freelancen is iets tijdelijks.

Pff, alsof groei alleen gaat over kwantiteit? Meer klanten en meer omzet is niet altijd het doel. Leukere klanten, minder werken én meer winst? Ja!

 

Team SuusjeHQ zomer 2017

 

7. Elke week 60 uur werken

Als je net voor jezelf begint, werk je sowieso 60 uur per week. Je hebt nooit rust. En geen geld. Laat staan vakantie.

Haha, niet dus! Ik heb nog nooit 60 uur per week gewerkt, heb een fijne werk/privébalans, komt goed rond en reis meer dan ooit. Hoera!

 

8. Zelf je administratie moeten doen is hels

Belastingaangifte doen als zzp’er is supermoelijk. Snapt niemand iets van. Dus wil je dat niet. Lang leve loondienst!

Heus geen reden om niet voor jezelf te beginnen! Je administratie valt reuze mee als je net freelancer wordt en het netjes bijhoudt. BTW-aangifte is slechts vier keer per jaar en evenmin rocket science. Voor de IB-aangifte kun je beter wel hulp inhuren. Geen gedoe!

 

Digital nomad op Nomad Cruise

 

9. Werken vanuit het buitenland? Yeah right!

Digital nomad zijn is een hoax. Je kan toch niet echt gaan werken in het buitenland? Wanneer zie je je vrienden? En welke opdrachtgevers vinden dat goed? En dan moet je dus gaan freelancen… Nou, dan maar minder vaak op reis!

Nope, werken van het buitenland kan prima, mits je online werkzaamheden verricht en flexibel en gedisciplineerd bent.

 

10. De markt is verzadigd

Er zijn al zoveel freelance tekstschrijvers. Als je nu nog moet beginnen ga je nooit werk krijgen. Dus tot je een briljant idee hebt kan je maar beter in loondienst blijven. Niemand zit op jou te wachten!

Er is genoeg markt voor iedereen! Lang leve de Nederlandse economie!

 

Foto door Melle van TGIM

 

11. Iedereen is trots en geïnteresseerd

Mijn familie en vrienden weten precies wat ik doe en zijn daar supertrots op.

Helaas, maar al die freelance klussen kunnen de meeste mensen niet bijhouden. Wees blij als ze weten dat je werkt en niet met een uitkering thuis zit 😉

 

12. Elke dag lange dagen maken

Een zes-urige werkdag is een hoax. Wie gaat dat betalen??

Fabel! Ik werk vaak genoeg gewoon van 9:00 tot 17:00 uur en heb ook wel eens een maand lang de 6-urige werkdag gehanteerd. Af en toe eens werken in de avond of het weekend, prima. Maar dat is echt een uitzondering!

 

Digital nomad in Costa Rica

 

13. Ook als je voor jezelf werkt is werk niet altijd leuk

Werk kan niet altijd leuk zijn. Er zijn altijd dingen die je minder leuk vindt. Dat hoort erbij.

Misschien doen anderen wat fout, maar ik doe echt alleen dingen die ik leuk vind. Je klanten en werkzaamheden kies je zelf, en dingen als administratie besteed ik uit 🙂 (en is eigenlijk best interessant hoor)

 

14. Je kunt pas voor jezelf beginnen als je genoeg verdient.

Daarom moet je eerst je baan een tijdje aanhouden om in de avond- en weekenduren je bedrijf op te zetten.

Niet doen! Soms moet je de sprong wagen. Meer uren kunnen maken  = ook meteen meer verdienen. Dus zeg die baan op, maak die uren en het komt goed.

 

PR-workshop voor ondernemers (foto door Anouk Fotografeert)

 

15. Je zal nooit rijk worden

Als freelancer ga je nooit rijk worden. En rijk worden wil iedereen.

Think twice. De rijkste mensen ter wereld zijn ondernemers.

16. Winst kun je het eerste jaar vergeten, dus heb een buffer voor een jaar

Als je voor jezelf begint, maak je de eerste jaren nog geen winst. Alles wat er binnenkomt moet je direct herinvesteren in je bedrijf. Zorg dus voor een goede buffer waarmee je het minimaal een jaar redt (circa 25.000 euro).

Ik begon voor mezelf met slechts een paar duizend euro op de bank en maakte – gelukkig – al vanaf de eerste maand winst. Lage investeringskosten helpen!

 

Mijn nieuwe notebook voor 2018

 

17. Zonder flink wat werkervaring kan je niet voor jezelf beginnen

ik moet eerst veel ervaring hebben voor ik voor mezelf kan beginnen.

Nee hoor, ik werkte pas acht maanden in pr toen ik voor mezelf begon. Nina Pierson had toch ook niet jarenlang bij een saladebar gewerkt voor ze SLA startte?

 

18. Freelancen is iets tijdelijks

Freelancers willen stiekem graag weer een vaste baan. Ze zijn alleen freelancer omdat ze die baan niet kunnen vinden.

Op dit moment zie ik niet in waarom ik zou stoppen met freelancen. Het is een bewuste keuze om freelancer te zijn en te blijven!

 

Zes maanden SuusjeHQ

Zes maanden SuusjeHQ

 

19. Je kan niet voor jezelf beginnen zonder…

Als je voor jezelf wilt beginnen moet je eerst een website hebben. En algemene voorwaarden. En een zakelijke rekening, boekhouder, logo, kantoor en businessplan. Ja, vooral dat businessplan! En dan adverteren in het lokale suffertje…

Allemaal smoesjes! Ik begon zonder website en iedereen die eerst een paar duizend euro aan een website wil uitgeven wil niet graag genoeg beginnen 😉

 

20. Een team bouwen komt na een paar jaar (als je mazzel hebt)

Je kan echt niet binnen een jaar een team om je heen bouwen. Tenzij je Nina Pierson bent. Of Steve Jobs.

Of Suzanne van Duijn 😉 Ik begon na tien maanden met het verzamelen van de juiste mensen om me heen.

 

Wat is jouw mening over voor jezelf beginnen? Lijkt het je wat? Of juist niet? Of ben jij al lang voor jezelf begonnen?

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *