Vijf dingen die ik niet meer zou doen op reis (maar wel heb gedaan)


Aligators vasthouden in Florida

De meeste activiteiten met dieren op reis zijn niet erg diervriendelijk. Maar ook voor lokale culturen moet je respect hebben tijdens het reizen. Daarom zou ik deze dingen niet meer doen.

Vroeger zaten er winkels met exotische dieren in de Kalverstraat. Dat kun je je nu niet meer voorstellen! En tot eind 2017 mochten toeristen de Ayers Rock in Australië nog beklimmen. Vonden we jaren geleden nog doodnormaal. Terwijl Uluru voor de Aboriginals heilig is en klimmen op hun rots een taboe. Hoe lang nog voor onderstaande vijf dingen verboden worden?

1. Zwemmen met dolfijnen (en kijken naar orca-shows)

Hier heb ik mij schuldig aan gemaakt in Mexico in 2004. Ik was 15 jaar en dacht er niet eens bij na. Ik vond het super om eens met dolfijnen te zwemmen en me door die mooie beesten te laten voortduwen in het water. Nooit bij stil gestaan dat die dolfijnen daar gevangen zitten en misschien niet zitten te wachten op telkens weer die toeristen. Orcashows zijn al helemaal uit den boze. Check de docu Blackfish maar eens! Daarna wil je niets meer met zee-aquariums te maken hebben…

Met dolfijnen zwemmen in Mexico

2. Olifantenritjes

Twee keer gedaan zelfs, in Thailand en op Bali in respectievelijk 2006 en 2010. Dat hoorde er gewoon bij, ‘want je was in Azië!’. Sinds 2013 zijn olifantenritjes taboe. Volgens de World Society for the Protection of Animals (WSPA) zijn de olifanten die bij de ritjes worden gebruikt vaak als kind van de kudde afgenomen. Om het dier berijdbaar te maken wordt het flink afgeranseld . Ook zouden er bij het vangen van de babyolifantjes veel olifanten omkomen, die hun kleintje willen beschermen. Geen wonder dat olifanten soms flippen na het doen van al die kunstjes en het maken van vele zware ritjes…

Olifantenritje op Bali

3. Krokodillen vasthouden en voeren

In Florida hield ik al eens een baby alligator in mijn armen. In Australië ging ik een stapje verder. Ik ging mee op een boot waar krokodillen gelokt worden met vlees aan hengels. Op het moment dat een krokodil naar het vlees wil happen gaat de hengel omhoog, zodat de krokodil ver uit het water springt voor de mooiste foto’s. Alles voor de toerist! Tot krokodillen ‘automatisch’ op het geluid van een motorboot afkomen en gaan springen voor eten. Beetje jammer als jij daar gewoon aan het varen bent… Ik weet nog dat mijn vriendinnen en ik twijfels hadden bij dit ‘uitje’, maar toch zijn we gegaan.

Krokodillen voeren in Australië

4. Knuffelen met tijgers

Jep, ook hier heb ik aan meegedaan. Knuffelen met verdoofde tijgers in Thailand. Alles voor een stoere foto! Ondertussen heb ik geen idee hoe die tijgers behandeld worden (er moet toch iets gedaan worden om ze kalm te houden?) en blijft er een groot risico, namelijk dat een tijger je toch aanvalt. Het zijn roofdieren! De tijgers zouden vooral illegaal verhandeld en doorgefokt zijn. Volgens Wildlife Friends Foundation worden de tijgers gedrogeerd of op een nare manier getemd om ze klein te houden. Niet erg diervriendelijk dus!

Tijgers knuffelen in Thailand

5. Topless zonnen in Indonesië

Even niet in de categorie dieren, maar ander dom toeristengedrag. Toen ik in 2010 – als bijna 22-jarige – in Indonesië was, vond ik het nodig om topless te zonnen. Ik stond er niet bij stil dat naakte lichamen in Azië sowieso wat minder normaal worden gevonden dan in Europa, maar Islamitisch Indonesië kan dat natuurlijk zeker niet waarderen. Helemaal niet tijdens Ramadan… Oeps!

Zonnen in Indonesië

Tip: ga op safari

Als ik terugblik op mijn eigen reisgedrag, dan schaam ik me uiteraard wel een beetje. Maar in my defense: ik was jong en onbezonnen en de wereld is de afgelopen tien jaar snel veranderd als het om bewust reizen gaat. Gelukkig maar! Ik zou deze vijf dingen niet meer doen en hoop dat ik anderen ervoor kan behoeden – of in ieder geval van bewust kan maken – om (niet) hetzelfde te doen.

Olifanten in hun natural habitat

Sinds ik zelf twee keer op safari ben geweest (en mijn PADI heb) is mijn kijk op dieren erg veranderd. De meeste dieren – en zeker olifanten, krokodillen, dolfijnen en tijgers – horen een vrij leven te hebben in het wild. Deze dieren horen zeker niet gevangen te worden gehouden en gebruikt te worden voor het plezier van de toerist, en al helemaal niet als daar geweld, verdovende middelen en kunstjes bij komen kijken. Al blijf ik het lastig vinden om een grens te trekken. Is rijden op een kameel dan ook slecht? En rijden op een paard? Wat vind jij?

Wat is het ergste dat jij ooit hebt gedaan op reis (dat je nu niet meer zou doen)? En hoe komt dat?

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *