De meest gestelde vragen aan digital nomads [+video]


De meest gestelde vragen aan digital nomads

Deze vragen krijgen digital nomads het vaakst gesteld. Ik geef antwoord!

 

Wat is een digital nomad? Hoe word je het? En hoelang blijf je dit nog doen? Zo maar drie vragen die ik geregeld gesteld krijg. In deze blog en vlog beantwoord ik de meest gestelde vragen aan digital nomads.

 

 

 

1. Wat is dat, een digital nomad?

Een digital nomad – of digitale nomade – een iemand die veel reist en ondertussen zijn geld kan verdienen dankzij digitale middelen. Overal kunnen werken dankzij laptop en internet dus! Of dat nou Thailand, Panama of thuis in Nederland is.

 

2. Hoe word je digital nomad?

Het gaat erom dat je werk hebt dat je overal kan en mag doen, en ook daadwerkelijk doet. Een eigen bedrijf beginnen is een goed begin. Kijk hier voor werkzaamheden die je locatie-onafhankelijk kan uitvoeren.

 

3. Vind je het niet jammer dat je op vakantie moet werken?

Ehh, vind je het niet gaaf dat ik tijdens werk op reis kan? Ik zou nooit zoveel kunnen reizen als ik niet af en toe werkte op reis.

 

Digital nomad op Nusa Lembongan

Digital nomad op Nusa Lembongan

 

4. Vinden je opdrachtgevers dit wel goed?

Waarom niet? Als ik mijn werk maar doe, toch? Opdrachtgevers die willen dat ik elke dag op kantoor kom zitten zijn sowieso niet mijn opdrachtgevers.

 

5. Wat is een goede plek voor een digital nomad?

Hoe weet je waar je heen moet? Want niet elke plek is geschikt! Er moet goede wifi zijn, en liefst lekker weer en lage kosten van levensonderhoud. Lekker eten vind ik ook belangrijk. En gelijkgestemden natuurlijk! Op NomadList vind je een mooi overzicht.

 

6. Zijn er ook nadelen aan digital nomad zijn?

Dat hangt ervan af wat jij nadelen vindt natuurlijk. Maar om digital nomad te zijn moet je wel flexibel en gedisciplineerd zijn. En je vrienden en familie kunnen missen natuurlijk. Lees ook mijn blog over de grootste uitdagingen voor digital nomads.

 

Digital nomad in de Provence

Digital nomad in de Provence

 

7. Heb je nog een huis in Nederland?

Ja, ik wel. Maar niet iedereen digital nomad heeft dat. Om de kosten ’thuis’ zo laag mogelijk te houden zeggen sommigen hun woning in Nederland op. Anderen verhuren hun huis of hebben dubbele lasten tijdens het reizen.

 

8. Is je vriend ook digital nomad?

Mijn vriend werkt in loondienst op kantoor en is dus geen digital nomad. Maar zijn werkzaamheden lenen zich er wel voor en we hebben wel eens samen een paar weken ergens op afstand gewerkt. Het kan best lastig zijn om een relatie te hebben die digital nomad is of juist niet, als jij dat niet bent – of dus wel. Ik maakte er een vlog over.

 

9. Hoe ontmoet je andere digital nomads?

NomadCruise was ideaal om veel nomads te ontmoeten. En de Digital Nomad Borrel van Wonderlijk Werken. Sowieso is online een goede manier: via Facebook-groepen kun je snel in contact komen met andere nomads. En anders gewoon op reis naar de plaatselijke coworkingspace gaan of in een leuk koffietentje op zoek gaan naar mensen met laptops 😉

 

Nomad Cruise (door Wilm)

 

10. Hoe lang blijf je dit nog doen?

Zolang als ik het leuk vind! Digital nomad zijn is niet leeftijdgebonden.

 

11. Waar ben je allemaal al geweest als digital nomad?

Sinds 2016 werkte ik vanuit Thailand, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Costa Rica, Nicaragua en Panama. Al zette ik mijn eerste nomad-stapjes onbewust al in 2015, op Bali.

 

12. Hoe was je vakantie? / Ga je nou alweer op vakantie?

Niet iedereen snapt dat jouw vakantie geen vakantie is. Je werkt gewoon door, maar dan op een andere plek.

 

Mee met Nomad Cruise naar Panama

13. Hoe bekostig je al die reizen?

Zie bovenstaande: het is geen vakantie, je woont en werkt gewoon elders, dus je hebt dezelfde kosten en inkomsten als in Nederland. Lees ook mijn blog met financiële tips voor digital nomads.

 

14. Hoe houd je op reis een goede balans tussen werken en leuke dingen doen?

Dat is één van de lastigste dingen op reis! Voor mij werkt het goed om eerst een paar uur te knallen achter de laptop en dan wat leuks te gaan doen. Werken aan het zwembad met een cocktail werkt voor mij niet, dan doe ik twee dingen half.

 

15. Wat is Nomad Cruise?

Als digital nomad (in de dop) hoor je vast wel een keer iets over Nomad Cruise. Nomad Cruise is een varende conferentie voor digital nomads, die deze maand voor de zesde keer plaatsvindt. Ik ging mee met nummer vijf!

 

De hele groep

 

16. Ben jij digital nomad? Maar je bent nu toch gewoon in Nederland?

Moet je altijd op reis zijn om digital nomad te zijn? Wat mij betreft niet. Maar digital nomad is geen beschermde titel en iedereen die regelmatig reist en online werkt kan zich natuurlijk (parttime) digital nomad noemen.

 

17. Hoe zit het met belastingen/uitschrijven/verzekeringen?

Zolang je minder dan acht maanden per jaar op reis bent, is er niet zoveel aan de hand. Je staat ingeschreven in Nederland, betaalt hier je belasting en hebt hier je zorgverzekering. Als je langer weggaat en je je uitschrijft wordt het ingewikkelder. Wie niet in Nederland ingeschreven staat kan geen KvK-nummer hebben, geen zorgverzekering en bouwt geen AOW op. En elk land waar je werkt kan je in theorie aanspreken om belasting te betalen. Een enorm grijs gebied dat je beter zult moeten uitzoeken als je echt lang weggaat.

 

18. Hoe vind je nieuwe klanten vanuit het buitenland?

Eigenlijk zoals ik dat ook in Nederland doe: online! Mijn klanten komen naar mij toe omdat ze mij kennen via mijn blogs, social media of via via. Eventuele kennismakingsgesprekken zullen via Skype gevoerd moeten worden. Daar kunnen ze dan meteen aan wennen 😉

 

Digital nomad in Nederland

 

19. Hoe verdien je geld als reisblogger?

Ik verdien mijn inkomen niet met mijn blog, noch is reisblogger zijn hetzelfde als digital nomad zijn. Geld verdienen op reis met je online bedrijf is iets anders dan betaald reizen. Die mensen ken ik in ieder geval niet 😉

 

20. Hoe onderhoud je goed contact met het thuisfront?

Zelf doe ik dat door regelmatig in Nederland te zijn en dankzij Whatsapp, Skype en social media. Als je vaker langer weggaat wordt het lastiger. Dan zul je er echt een modus in moeten vinden om contacten te onderhouden. Al vergaan goede vriendschappen heus niet zo maar!

 

Heb jij meer vragen over digital nomads? Laat het me weten!

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *