Parttime werken: lui of luxe? 4


Suzanne aan het werk (foto door By José Chan)

 

Nederlandse vrouwen zijn er kampioen in: parttime werken. Ik heb er een haat/liefde-verhouding mee. Want is parttime werken lui of luxe?

 

Bijna driekwart van alle werkende vrouwen in Nederland heeft een deeltijdbaan, tegen een vijfde van de werkende mannen. Werken in deeltijd betekent dat je minder dan 36 uur per week werkt.

Nergens in Europa werken jonge vrouwen zo weinig uren als in Nederland: gemiddeld 29 uur.

Op zich chill, zou je misschien denken. Maar hierdoor zijn veel (jonge) vrouwen in Nederland niet economisch zelfstandig. Iemand is in Nederland economisch zelfstandig als het inkomen uit werk minstens 920 euro netto per maand bedraagt. Halleluja, dat vind ik nogal heftig!

 

Een derde van 30-35 jarige Nederlandse vrouwen niet economisch zelfstandig

Ik schrik hiervan. In de categorie 30 tot 35 jaar is 67 procent van de Nederlandse vrouwen economisch zelfstandig, tegen 82 procent van de mannen. Dat betekent dus dat een derde van deze vrouwen minder dan 920 euro per maand verdient en niet onafhankelijk is. Zo weinig geld verdienen lijkt mij niet erg fijn, maar afhankelijk zijn van anderen lijkt mij nog veel erger. Willen deze vrouwen niet zelfstandig zijn? Of kunnen ze – gek genoeg – niet aan meer inkomen komen? Ik ben benieuwd!

 

Word economisch zelfstandig!

Ik ben niet tegen parttime werken, begrijp me niet verkeerd. Sterker nog, ik probeer vorige zomer zelfs de 6-urige werkdag (=30-urige werkweek)! Wel pleit ik voor economische zelfstandigheid voor iedere volwassene – vrouwen en mannen – in Nederland. Zelf zou ik in ieder geval altijd op eigen benen willen kunnen staan, en niet mijn handje hoeven ophouden bij man of ouders. En ik ben heel blij dat dit mij al jaren lukt.

 

Geniet van het leven, werk parttime

Wie parttime werkt, maar wel genoeg verdient, vind ik overigens juist een held. Werk is ook maar werk. Er is meer in het leven. Dus kom je prima rond met minder dan 36 uur werken per week. Good for you! Enjoy life! Als jij het je kan veroorloven om én parttime te werken én economisch zelfstandig te zijn, heb je het goed voor elkaar. Die luxe moet je waarderen.

 

Ik ben heel benieuwd: werk jij parttime? En waarom? En ben jij economisch zelfstandig? 

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Parttime werken: lui of luxe?

 • Sylvia

  Ik snap je punt en ben het daar deels ook zeker mee eens, maar toch knaagt er wat. Ik denk dat dat komt door de zin ‘Wie parttime werkt, maar wel genoeg verdient, vind ik overigens juist een held. Werk is ook maar werk.’ Twee dingen lopen hier eigenlijk door elkaar heen: 1) het aantal uur dat wordt gewerkt en 2) genoeg loon verdienen om jezelf te onderhouden. Eigenlijk komt het er volgens het aangehaalde citaat dus op neer – dat is in ieder geval hoe ik het opvat – dat een vrouw die 32 uur werkt en genoeg verdient om zichzelf te onderhouden goed bezig is en een vrouw die 32 uur werkt, maar niet genoeg verdient voor totale zelfstandigheid, er maar wat uurtjes bij moet pakken. En dat is natuurlijk niet helemaal fair. Er hangt simpelweg zóveel af van iemands persoonlijke en thuissituatie dat daar geen eenduidige ‘regel’ aan kan worden verbonden. Niet iedereen heeft hetzelfde onderwijsniveau genoten en niet iedereen krijgt dezelfde kansen. Ik denk dat een vrouw die 32 uur werkt en daarnaast een gezin onderhoudt/huishouden runt prima bezig is, ongeacht het loon wat wordt ontvangen. In ieder geval interessant discussiepunt, ik ben benieuwd naar de andere reacties. Overigens vind ik sowieso de grens van parttime/fulltime best hoog liggen op die 36 uur. Wat mij betreft zou 32 uur beter passen.

  • Suzanne Bericht auteur

   Mijn punt is vooral dat ik ervoor pleit dat iedere vrouw (en man) financieel zelfstandig is, en dus ie 900 euro per maand verdient. En zelfs met een laag opleidingsniveau is dat met 32 uur wel te doen volgens mij hoor 😉

   Iederee moet het lekker zelf weten, maar ik zou nooit mijn financiële zelfstandigheid opgeven. En dat hoeft ook niet als je een kindje krijgt in mijn ogen 🙂

   Thanks voor je input!

 • Nanouk

  Mijn man en ik werken allebei parttime, ieder 15 tot 20 uur per week. Volgens de definitie die jij noemt zijn we ook allebei financieel zelfstandig. Van onze inkomsten kunnen we trouwens goed rondkomen, omdat we onze kosten laag houden. Werken is zo overrated 😉 Wandelen, relaxen en vooral heel veel tijd doorbrengen met onze kinderen, dat is het allerbelangrijkste!