Mijn carrièreswitch: van jurist naar online ondernemer in pr en content [+video]


Bye bye loondienst, hallo vrijheid! (foto door Daisy Fotografie)

 

Hoe maak je een grote carrièreswitch? Ik ging je voor en deel graag mijn verhaal. Zo ging ik van jurist naar online pr-adviseur en content creator.

 

Wie mij al langer volgt, weet misschien nog wel dat ik ooit rechten studeerde. Dat ik in 2012 begon als jurist bij een juristenkantoor. En dat ik in 2013 een stap zette die mijn leven veranderde. Mijn tweede baan was het begin van mijn grote carrièreswitch. Iets dat ik op dat moment nog niet doorhad, maar wat acheraf gezien een kettingreactie heeft veroorzaakt. Ook een carrièreswitch maken? In dezer blog vertel ik je hoe ik het roer 180 omgooide en uiteindelijk online ondernemer werd in een heel andere branche.

Wat vooraf ging

Let op: ik kom niet uit een ondernemersgezin. Ik ben opgegroeid met het idee dat iedereen een baan in loondienst heeft en hoe meer je verdiient hoe beter de baan. Als je de baas bent heb je alleen maar zorgen, zei mijn vader altijd. Little did he know… 😉

 

Rechten studeren en advocaat worden

Hoewel ik eigenlijk geneeskunde wilde gaan studeren maar werd uitgeloot, en Nederlands mij iets te algemeen en literair leek, koos ik voor de studie Notarieel Recht aan de UvA. Uiteindelijk ging ik geen master Notarieel Recht doen maar koos ik voor de master Informatierecht, over technologie en intellectuele eigendomsrechten. Super interessant en al redelijk ‘digital creative’. Ik wilde advocaat worden op dit gebied. Dat ik uiteindelijk in de digital creative scene zou gaan werken als zelfstandig pr-adviseur had ik toen nooit gedacht of geambieerd.

 

Op studiereis in Hong Kong

 

De crisis en het sollicitatiecircus

Na mijn afstuderen in 2011 bleek het zeer lastig om een baan te vinden.  Althans, voor vacatures als Advocaat-Stagiaire Intellectueel Eigendomsrecht stonden telkens bijna 100 afgestudeerden in de rij… Uiteindelijk begon in begin 2012 als jurist bij een consumentenorganisatie. Maar ik bleef doorzoeken naar die droombaan. Anderhalf jaar en tientallen afwijzingen verder kreeg ik het mentaal zwaar. Hoelang moest dit nog duren? En wat had ik als alternatief?

 

Toga aan de wilgen

Omdat ik al jaren blogde, tijdens mijn studie hoofdredacteur was geweest voor het faculteitsblad Alibi en vrijwillig mensen interviewde voor platform Nobiles, leek een carrière als schrijver mij ook wel wat. Maar goed, daar zouden anderen toch veel geschikter voor zijn? Bovendien leek het me vrij zonde om mijn juridische carrière in te ruilen voor een sober bestaan als schrijver. Toch solliciteerde ik bij Textilia… en werd aangenomen!

 

Schakelen tussen bedrijven en journalisten is mijn ding

 

Van jurist naar redacteur

Door mijn schrijfervaring en liefde voor mode kon ik beginnen als redacteur e-fashion bij modevakblad Textilia. Ik schreef dagelijks meerdere artikelen voor de website en kreeg een eigen column in het magazine. The dream was real!

 

Freelance jurist en blogger

Toen ik net was begonnen bij Textilia werd ik ook gevraagd om te gaan freelancen voor Miss Legal, die ik eerder had geïnterviewd voor mijn blog. En zo schreef ik me in bij de KvK en kluste ik af en toe wat bij als freelance jurist en juridisch blogger.

 

Miss Legal

 

Na Australië verder in PR

Toch was ook deze droombaan ‘just another job’. Vrijwel elke dag op kantoor, weinig vakantiedagen, routinewerk. Ik mist een plan voor de langere termijn, projecten, een groter doel. Op dat moment besloot ik liever te gaan reizen dan nog langer bij Textilia te werken. Een leerzame trip – uiteraard – waarin ik goed nadacht over wat ik dan wel wilde. Wilde ik dan toch niet schrijver worden? Na even Google’en kwam ik uit op PR: communicatie als middel om bedrijven te helpen hun doel te bereiken. En zo startte ik begin 2015 in PR.

Bye bye loondienst

Maar ook dit was just another job. Het kantoorleven in loondienst bleek niet helemaal voor mij gemaakt. Ik kan slecht tegen autoriteit en hierarchie, wil werken waar ik wil, waar en wanneer ik wil, en nog belangrijker: op reis gaan wanneer ik dat wil. Ik werk wel door tijdens het reizen! Ook deze baan werd dus weer opgezegd en vanaf 1 februari 2016 was ik fulltime voor mezelf.

 

yolo in australie

Suzanne in Australië

 

Van freelancer naar ondernemer

De rest van het verhaal kennen jullie denk ik wel. Sinds februari 2016 ben ik hartstikke happy met het werkende leven. Ik heb leuke klanten, kan veel bloggen en reizen, ben meer en meer gaan spreken en lesgeven en lanceerde laatst met Chantal een online PR-cursus. Life is treating me well! Inmiddels heb ik een werkplek in hartje Utrecht, werk ik samen met een team van freelancers en heb ik steeds beter voor ogen waar ik naartoe werk. Al blijft gelukkig zijn in het moment ook nog steeds iets dat ik erg belangrijk vind.

 

Meer informatie

 

Bij Workmode (foto door Daisy Fotografie)

 

Zou jij ook wel een carrièreswitch willen maken? Hope ben jij begonnen met freelancen?

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook (onder de nieuwe naam Vrije Meid). Volg Suzanne persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *