24 uur in Bologna (Emilia-Romagna): tips voor een korte citytrip 3


When in Bologna…

Korte citytrip maken naar een op en top Italiaanse stad? Ga naar Bologna, de culinaire hoofdstad van Italië en dé Europese bestemming volgens Lonely Planet. Veel toeristen kom je er (nu nog) niet tegen!

Toen laatst Lonely Planet’s Top 10 Best Places in Europe uitkwam, besefte ik dat ik al een tripje naar de nummer één bestemming op de planning had staan. Volgens de reisbijbel is de Italiaanse provincie Emilia-Romagna namelijk dé Europese plek van 2018. En laat ik nou een korte citytrip naar Bologna gepland hebben!

Prachtig Bologna

Studenten zitten overal wijn te drinken

Citytrip Bologna

Bologna is de hoofdstad van Emilia-Romagna, een provincie in Noord-Italië, en staat bekend als culinary capital of Italy. Nu is het culinaire niveau in heel Italië natuurlijk al hoog, dus moet je nagaan 😉 Bologna heeft nog geen 400.000 inwoners en is te vergelijken met een stad als Utrecht. Wél de mooie nationale architectuur en sfeer, minus de toeristen die de hoofdstad kenmerkt. En dat sprak mij toch wel aan, want vorig jaar in Rome zag ik door de hordes toeristen soms letterlijk en figuurlijk de schoonheid van de stad niet meer. Omdat mijn schoonzus eind juni niet ver van Bologna trouwde, besloten de vriend en ik spontaan een stedentripje Bologna aan het huwelijksweekend vast te plakken.

Bezienswaardigheden en tips

Nog geen 24 uur in Bologna is natuurlijk niet veel, maar omdat de stad vrij klein is kun je in korte tijd toch een goede indruk krijgen. En die indruk is vooral culinair, dat begrijp je. Lees meer over eten en drinken in Bologna onder het kopje ‘Eten in Bologna’.

De scheve torens van Bologna

De bekendste kerk (nooit afgemaakt omdat de kerk mooier en grootser zou worden dan die in Vaticaanstad)

Hier wat praktische tips:

  • Kies een hotel in het centrum. Zo verblijf je dicht bij alle bezienswaardigheden, verlies je geen tijd en ben je gegarandeerd omringd met die typische Italiaanse sfeer. Wij verbleven bij Borgonuovo Apartment, een superfijn, ruim en schoon appartement op toplocatie, met fantastische host en voor een redelijke prijs.
  • Parkeer je auto in een 24 uur-parkeergarage. Wij betaalden 25 euro voor 24 uur, maar de auto stond dan wel vlakbij ons hotel, in een beveiligde parkeergarage en we konden er altijd bij (Garage San Petroniio Vecchio).
  • Bekijk de scheve torens van Bologna, het Piazza Maggiore en Piazza Santo Stefano. Al zijn alle straatjes en pleintjes in het centrum een bezienswaardigheid an sich!
  • Vanaf het vliegveld kom je gemakkelijk de stad in met een huurauto. Zoek en boek op vergelijkingsite Easyterra.nl de goedkoopste en/of beste huurauto. De rit van het vliegveld naar het centrum duurt ongeveer 20 minuten.
  • Wij vlogen met Ryan Air vanaf Eindhoven naar Bologna. Voordeel: slecht 1,5 uur vliegen en redelijk betaalbaar. Nadeel: Ryan Air had weer eens vertraging en je moet bijbetalen om naast elkaar te zitten… KLM vliegt ook op Bologna vanaf Amsterdam.
  • Eet zoveel je kan! Zie hieronder 🙂

Eten in Bologna

Ben je in Bologna, dan proef je de stad het beste in de vele restaurants. Onze gastvrouw vertelde ons dat je in Bologna eigenlijk nooit een foute keuze kunt maken qua restaurants, omdat alles goed is en er geen tourist traps zijn. Toch heb ik wat tips voor je weten te verzamelen waar je in ieder geval zeker weet dat het goed is.

  • IJs haal je bij Gelateria Gianni, naast de Two Towers.
  • Een aperatief drink je bij Senorvino, aan het Piazza Maggiore. Heerlijke wijnen en borrelhapjes voor weinig geld.
  • Eten doe je bij Oberdan da Mario, een traditioneel Italiaans restaurant waar je goddelijke pasta eet en kunt buitenzitten op het terras.
  • Wij ontbeten op Piazza Santo Stefano bij Caffè delle Sette Chiese, waar je uitzicht hebt op de zeven kerken van Santo Stefano en heerlijk Italiaans kunt ontbijten. Denk: alleen Italiaans sprekende serveersters, de beste cappuccino’, kleine zoetigheden en omringd met locals.
  • Meer proeven? Dan is een food tour met een Engels sprekende gids een uitkomst! In 3,5 uur eet je bij vijf verschillende locaties buiten de gebaande paden.

Wijn op het plein

Pasta Bolognese

Meer tips die ik her en der verzameld heb maar niet heb kunnen testen:

  • Vetro – prachtige tent aan het park in een buitenwijkje
  • Universiteit van Bologna – mooi om te zien en gezellige studentenwijk natuurlijk
  • Trattoria del Rosso
  • Restaurant Nicola’s
  • Via Pescherie Vecchie – superleuk straatje vol leuke restaurantjes
  • Ristorante Pappagallo

De omgeving van Bologna

Vanuit Bologna rijd je zó de natuur in. Zo ben je in twee uur tijd (als je geen file of autopech hebt…) in de prachtige heuvels van Le Marche, de provincie ten zuiden van Emilia-Romagna. Wij hadden daar een bruiloft, vandaar deze route. Maar er zijn vast meer mooie plekjes vlakbij Bologna te ontdekken. San Marino staat nog op mijn lijstje!

Roadtrippen thanks to Easyterra.nl

Zou jij Bologna overwegen voor een typisch Italiaanse citytrip? Laat vooral je tips achter onder dit artikel als je ook al eens in Bologna geweest bent! 

Volg Vrije Meid op Facebook, Instagram en YouTube

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “24 uur in Bologna (Emilia-Romagna): tips voor een korte citytrip