Plastic challenge: no single use


Met mijn Dopper in Monteverde, Costa Rica

 

Hoe is een maand zonder single use plastic mij bevallen? In deze blog doe ik verslag van mijn plastic challenge: no single use in de maand juni.

 

Sinds ik mij begin juni voor een persbericht verdiepte in de Plastic Challenge van Better Places, dat eind 2019 al hun reizigers plasticvrij op reis wil laten gaan, krijg ik het plasticprobleem niet meer uit mijn hoofd. Hier in Nederland hebben wij het misschien niet echt door, maar andere landen zitten echt letterlijk in de ellende. Op Nusa Lembongan verbaasde ik me al over de hoeveelheid plastic afval die ik in het binnenland aantrof. Maar ook de zee schijnt één grote plastic soep te zijn. In 2050 bevatten de oceanen waarschijnlijk meer plastic dan vis. En wist je dat vis zelf ook plastic bevat?

 

Plasticsoep: ook een probleem voor jou

Microdeeltjes plastic die in het water terecht komen, worden opgegeten door kleine visjes. Wanneer die visjes weer worden opgegeten door grotere vissen, ontketent zich een vicieuze cirkel. Hoe groter de vis, hoe meer plastic deze dus bevat. Helaas gaat het hier niet alleen om doelbewust plastic in zee gooien. Ook microdeeltjes plastic uit synthetische kleding komen via de wasmachine(!) in de oceanen terecht. Naast deze kleine plasticdeeltjes slingert er uiteraard ook groter plastic afval in zee. Zo spoelde begin juni nog een walvis aan in Thailand met tientallen plastic tasjes in zijn buik. Het mooie beest overleed helaas. Tijd om het tij te keren!

 

Plastic Plegde: de oplossing?

Willen we dit probleem stoppen? Of in ieder geval zorgen dat de plasticsoep niet nog groter wordt, maar slinkt? Dan moet er een hoop gebeuren. Naast talloze goede recycle-methoden, is het ook van belang dat we ons plasticgebruik terugdringen. Elke dag een plastic flesje of plastic tasje kopen? Nergens voor nodig als je een Dopper of katoenen/linnen tasje hebt! National Geographic roept mensen op de Plastic Plegde te tekenen: een verklaring waarin je zegt minder plastic te gaan verbruiken. Ik heb hem getekend. Doe je mee?

 

Mijn plastic challenge: no single use

Sinds begin juni probeer ik om geen single use plastics meer te gebruiken. Dat zijn dus plastic artikelen die je maar één keer gebruikt, zoals een plastic flesje water of sap, een plastic rietje, een plastic tasje bij de supermarkt, etc. Dit klinkt makkelijk, maar ik kwam mezelf toch best vaak nog tegen. Zo blijk je bij Albert Heijn bijna niets te kunnen kopen om meteen op te drinken dat niet in plastic zit, vergeet ik nogal vaak een eigen tasje mee te nemen voor boodschappen en verkopen veel sapbars hun sapjes in… jawel, plastic bekers mét plastic rietjes.

 

Les 1: Bewustwording

Natuurlijk ben ik niet meteen de heilige maagd Maria en gebruik ik nog steeds af en toe single use plastics. Maar ik ben me wel veel meer bewust geworden van het plastic probleem, de hoeveelheid plastic in ons dagelijks leven en mijn eigen plasticverbruik. Daarnaast weet ik nu al veel beter waar de gevaren liggen en hoe ik met die moeilijke situatie kan omgaan.

 

Hier wat lessen die ik leerde:

  • Alluminiumfolie of boterhamzakje? Als het puur gaat om je lunch bewaren schijnt een alluminiumzakje slechter te zijn! Nog beter is natuurlijk gewoon een broodtrommel…
  • Plastic tasje bij supermarkt: neem gewoon je eigen mee! Liefst een linnen of katoenen tasje. Anders gebruik je je plastic tas gewoon meerdere keren!
  • Plastic tasjes voor groente: doe het niet! Gewoon in je mandje gooien en daarna even afwassen.
  • Plastic flesjes overal: neem je eigen Dopper mee. En anders: een blikje of papieren bekertje kan ook. Ben je de hele dag op dezelfde plek? Dan is een mok of glas beter.
  • Vooral in de Albert Heijn en bij diverse sapbars viel het me pas op hoe vaak je eigenlijk single use plastic krijgt. Water drink ik altijd uit mijn Dopper, maar wil je iets anders drinken (kopen), dan is het knap lastig om dat niet in plastic te krijgen.
  • Plastic rietjes: weiger rietjes of kijk of ze een houten of metalen rietje hebben.

 

 

Tot zo ver mijn plastic challenge. Nog niet roomser dan de Paus, maar ik word me zeker al bewust van mijn plasticgebruik, en kan dus ook vaker ‘misstappen’ voorkomen.

 

Hoe is jouw plasticgebruik? Wat is jouw ultieme tip om minder single use plastic te gebruiken?

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook (onder de nieuwe naam Vrije Meid). Volg Suzanne persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *