Nicaragua, Costa Rica of Panama? De verschillen en leukste plaatsen 3


Pura vida in Costa Rica: of liever de buurlanden?

Binnenkort naar Midden-Amerika maar twijfel je over je bestemming? Ik bezocht Nicaragua, Costa Rica en Panama en vertel je over de verschillen en leukste plekken om te bezoeken.

In 2017 bezocht ik Nicaragua, Costa Rica en Panama. Na al die reizen naar Azië was het namelijk hoog tijd om ‘de andere kant’ te ontdekken. En dat is mij goed bevallen. Ik vind de Latijns-Amerikaanse vibes heerlijk! Toch heeft elk land ook weer zijn eigen voordelen en nadelen. In deze blog ga ik in op de verschillen tussen Nicaragua, Costa Rica en Panama en tip ik je mijn favoriete plekken.

Waterval La Fortuna

Uitzicht vanaf Maderas

Eclypse del Mar

Mijn reis naar Nicaragua, Costa Rica en Panama

Begin 2017 ging ik met mijn vriend voor bijna zes weken naar Costa Rica en Nicaragua. Costa Rica was onze ‘hoofdbestemming’. Nicaragua ‘pakten we mee’ voor negen dagen. Wellicht dat we daarom ook minder te spreken waren over Nicaragua dan over Costa Rica? Begin oktober 2017 zette ik voet aan wal in Panama. Eerst een week alleen, toen twee weken rondreizen met mijn vriend. En hoewel we er in de regentijd waren, vonden we Panama allebei wel een tof land.

Lees hier mijn blogs over Nicaragua, Costa Rica en Panama

Nicaragua: latino vibes

Nicaragua is één van de armste landen van Midden-Amerika, en ook de goedkoopste. Verwacht echter geen Aziatische prijzen: voor een tweepersoonskamer betaal je toch nog snel 40 euro per nacht. Maar goed, wel goedkoper dan in Costa Rica dus. Maar het is er ook gevaarlijker. Momenteel is het onrustig in Granada en Managua. Wat wel leuk is aan Nicaragua is dat vergeleken met Costa Rica en Panama de meeste Latino vibes heeft.

Ometepe

Costa Rica: pura vida

Zeg je Costa Rica, dan zeg je natuur. Prachtige ongerepte natuur! Niet voor niets is het levensmotto van de Tico’s Pura Vida, oftewel Puur Leven. Het goede leven! Costa Rica kent nauwelijks stadsleven en een barista cappuccino kan je er niet krijgen, maar wil je hiken, surfen en vulkanen zien? Dan is Costa Rica de place to be! Tegenstanders zeggen wel eens dat Costa Rica te Amerikaans is geworden. Ik vond dat wel meevallen, al was het natuurlijk voor mij de eerste keer in Latijns-Amerika. Misschien juist een goed begin dus! En met je eigen huurauto kom je al snel op plekken waar niet alle toeristen komen.

Lake Arenal

Panama: Westers meets Latino

Panama is een land van contrasten. De hoofdstad Panama-City is een uitzondering in de regio en een echte wereldstad. Het ‘Florida van Midden-Amerika’ dankzij de indrukwekkende skyline, rooftops en ligging aan zee. Maar Panama-City heeft ook een oud koloniaal wijkje, hip Casco Viejo. Verlaat je de stad, dan vind je vooral uitgestrekte groene natuur, eveneens ongerepte stranden en zeker Latino vibes. Ondanks het ingewikkelde verleden met Amerika is de cultuur – en armoede – in Panama nog als vanouds.

In Panama

Favoriete plekken

Van mijn totaal bijna negen weken in Midden-Amerika heb ik mijn favoriete plekken voor je verzameld. Komen ze!

1. Dominical, Costa Rica

Onze eerste echte bestemming in Midden-Amerika: Dominical, een klein surfplaatsje aan de Pacifische kust van Costa Rica. Heerlijk om je snel thuis te voelen, de ongerepte sfeer van Costa Rica te leren kennen en je eerste pura vida te ervaren. Huur een Airbnb, ga op surfles en geniet van het goede leven!

Ons huisje in Dominical

2. Tenorio National Park, Costa Rica

Een prachtig en relatief onbekend National Park waar je de mooie Rio Celeste aantreft, een intensblauwe rivierdie door de groene jungle stroomt. Ideaal voor een lekkere hike! Deze regio is niet-toeristisch en vrij arm (en getroffen door een orkaan een paar jaar geleden) dus spend je euro’s wisely en verblijf bij de locals in dit gebied in Costa Rica. We sliepen in dit hotel. Aanrader!

Rio Celeste, Costa Rica

3. Puerto Viejo de Talamanca, Costa Rica

Sowieso de leukste tijd gehad hier! Heerlijk relaxed plekje aan de Caribische kust van Costa Rica. Druk genoeg om je even te vermaken, rustig genoeg om te ontspannen en je snel thuis te voelen. Wij huurden een bungalow en woonden drie weken als digital nomads in het noorden van Puerto Viejo. Huur sowieso een fiets want van Playa Negra tot Punta Uva, die hele kust wil je ontdekken. Magisch om daar door de jungle langs het strand te fietsen! Good memories!

Digital nomad in Costa Rica

4. Granada

De leukste en mooiste stad van Nicaragua – schijnt – en Latino vibes ten top! Hier vind je talloze koloniale pandjes, schattige straatjes en leuke tentjes. Ideaal om je een weekendje te vermaken. Verblijf in het centrum en doe alles te voet, zoals het chocolademuseum bezoeken. Eten en drinken doe je bij El Jardin. Bekijk hier alle hotels in Granada. Ons hotel Casa Generallife was helaas niet meer te boeken via Booking toen ik dat laatst checkte.

Granada

5. Isla de Ometepe

Heel bijzonder: in één van de grootste meren van de regio liggen twee vulkanen naast elkaar. Samen vormen zij Isla de Ometepe. Je komt hier alleen per boot en het eiland is dan ook relaxed, ongerept en puur. Ideaal om een paar dagen te vertoeven. Wij verbleven in het leuke hotelletje El Encanto Garden. De beklimming van de vulkaan Maderas was pittig en niet pér se de moeite waard. Ga sowieso met gids, want een been is snel gebroken op de glibberige vulkaan. Wel een hele ervaring uiteraard, maar het mooiste uitzicht zie je niet vanaf bovenaf maar van halverwege. We sliepen in Hotel Encanto in Santa Cruz. Een aanrader!

Na de beklimming

6. Panama-Stad

Wereldstad met alles erop en eraan! Ik verbleef er een week in verschillende wijken en ben fan. Het hippe Casco Viejo is ideaal voor hotspots en rooftops met uitzicht op de skyline van het moderne centrum. Dat moderne centrum is huge is Amerikaans, maar heeft nog vettere rooftops (hotels! coworkings!) en geeft je een wereld gevoel. Verplaatsen doe je per Uber.

Lees hier meer over Panama-Stad

Panama-kanaal

7. Bocas del Toro

San Blas schijnt prachtig te zijn, Santa Catalina had ook wel wat, maar toch kies ik voor Bocas del Toro. Deze eilandengroep is bijzonder, want allemaal kleine stipjes in de Caribische Zee, je verplaatst je per watertaxi en je vindt er alles: van onontdekte strandjes en onbewoonde eilanden tot beach party’s en chille strandtenten a la Bibi’s on the Beach. Wij verbleven in het prachtige Eclypse del Mar.

Eclypse del Mar

Welk land je ook kiest, oefen je Spaans, neem je portemonnee mee en vooral: geniet! 

Volg Vrije Meid op Facebook. Volg Suzanne persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Nicaragua, Costa Rica of Panama? De verschillen en leukste plaatsen