Zelfstandig ondernemer en zwanger: wat nu?


Vrije meid Sarah is zwanger van haar tweede kindje. Waar ze bij de eerste nog in loondienst was, werkt ze nu als ondernemer. Wat betekent dat in de praktijk voor haar?

 

Toen ik enkele maanden geleden zin had in kaasfondue als ontbijt en tegelijkertijd bij vlagen wel heel misselijk was, kon ik wel raden dat ik in verwachting zou zijn van een tweede kindje. Super leuk, spannend en ook onzeker. Ik ben in januari dit jaar begonnen als zelfstandig ondernemer en heb nog geen flauw idee hoe het allemaal werkt in geval van ziekte of zwangerschap, laat staan dat ik iets heb geregeld! Hoog tijd dus om dat asap te doen! Hoeven jullie het niet meer uit te zoeken 😉

 

Recht op uitkering tijdens verlof

Laat ik maar beginnen bij het eerste wat in mij opkomt: hoe zorg ik voor inkomen tijdens mijn verlof? Ik heb nog geen arbeidsongeschiktheidsverzekering of dikke buffer maar ook hier moeten rekeningen betaald worden. Gelukkig is daar de Nederlandse overheid, waar dit soort zaken heel fijn geregeld zijn. Als zwangere ondernemer ingeschreven bij de KvK heb ik namelijk recht op een uitkering, de Zelfstandig en Zwanger regeling (ZEZ) genoemd. Ik krijg deze uitkering 16 weken en de hoogte is maximaal gelijk aan het bruto wettelijk minimumloon. Ai. Dat is lang niet zo veel als ik normaal verdien. Maar beter dan niets.

 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering bij zwangerschap

Ik zoek dus even verder en ontdek dat een Arbeidsongeschiktheidsverzekering wel handig kan zijn. De meeste verzekeraars keren ook 16 weken uit bij zwangerschap, maar daar hangen wel allerlei voorwaarden aan. Al met al ziet het er qua uitkering bij verlof niet goed uit, maar het lijkt me wel handig in geval van ziekte voor die tijd. Dit vraagt zeker om meer verdieping!

 

Sarah (zomer 2018)

De praktijk

So far de regeltjes, die me dus alles meevallen. Dan nu de praktijk. Hoe ga ik het allemaal doen? Daar loop ik in de eerste drie maanden al tegenaan, omdat ik werkelijk hondsberoerd én mega chaotisch ben. Ik kan en wil mijn opdrachtgevers niet laten zitten maar betrap mezelf wel op foutjes. De oplossing in deze eerste periode zit ‘m in mijn rust pakken waar mogelijk. Dagelijks een powernapje doen dus. Daarnaast: controle, controle, controle. Fingers crossed dat het in het tweede en derde trimester allemaal weer wat soepeler verloopt. Gelukkig is die kans groot.

 

Opdrachtgevers

Ik heb mijn grootste opdrachtgever (SuusjeHQ natuurlijk!) meteen op de hoogte gebracht van dit blije nieuws. Ze reageerde positief en vooralsnog geloof ik wel dat ik na mijn verlof weer terug mag komen. Een andere opdrachtgever heb ik inmiddels ook ingelicht, omdat zij echt vervanging voor mij moeten zoeken. Dit is wel een gevalletje ‘hopen dat de vervanger het niet beter doet’ en dat ik terug kan komen. Niks van te zeggen. Verder hang ik niet aan de grote klok dat ik in verwachting ben. Ik verwacht er geen moeilijkheden mee.

 

Als de baby er is

Zodra de kleine er is ga ik natuurlijk eerst een tijdje heel veel knuffelen en genieten en zwoegen. Ervaring heeft geleerd dat het namelijk echt niet één grote roze wolk is hoor, dat moeder zijn. Ik ben heel benieuwd hoe snel ik weer aan het werk denk te gaan en zeg daar nu nog helemaal niks over. Zal het eerder zijn dan de uiterlijke verlofperiode die standaard is? Geen idee, al kan ik me er wel wat bij voorstellen gezien punt 1 in dit artikel. Er moet toch weer geld in het laatje komen.

 

Toch zijn dat zorgen voor later, want vooralsnog staat mij maar één ding te doen: lekker broeden en zorgen dat mijn werk naar behoren wordt uitgevoerd. Hoe regel jij het als ondernemer met je zwangerschap? Tips zijn welkom! 

 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

 

Share

Over Sarah Kuypers

Sarah Kuypers is freelance copywriter en pr-adviseur, ze werkt drie dagen per week voor SuusjeHQ en heeft daarnaast diverse kleine opdrachtgevers. Volg Sarah voor je dagelijkse dosis momlife, ondernemen en reizen!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *