15x Tips voor een workation in Barcelona


Digital nomads in Barcelona

Ga jij op workation naar Barcelona? Ik tip je where to work, eat and play!

Begin april ging ik 10 dagen naar Barcelona voor een workation: een vakantie waar je niet alleen leuke dingen doet, maar ook werkt. Dit kan ik doen doordat ik (deels) locatie-onafhankelijk werk heb en zelf kan bepalen waar ik mijn werk doe. In april koos ik dus voor Barca! En mocht jij ook eens willen – kort – willen wonen en werken als digital nomad in Barcelona, dan heb ik tips voor je.

Coworkingspace in Barcelona

Where to work: Coworkingspaces

Zowel in Nederland als in het buitenland werk ik het liefste buiten de deur. Ik kies eigenlijk altijd voor coworkingspaces en niet voor koffietentjes. Dit omdat coworkingspaces doorgaans veel betere stoelen en tafels hebben, je niet wordt weggekeken en je gelijkgestemden kan ontmoeten. Een coworkingspace is niet gratis, maar een cafe is dat ook niet! Reken maar eens uit wat je in een cafe uitgeeft. Bovendien durf ik in een cafe soms amper naar het toilet omdat ik bang ben dat iemand er met mijn laptop vandoor gaat. Dat is bij een coworkingspace niet het geval. Dit zijn mijn drie favo coworkings in Barcelona.

La Vaca Coworking

La Vaca Coworking

La Vaca Coworking voelde goed vanaf het moment dat we binnenstapten. Een redelijk grote, professionele ruimte met een relaxte sfeer en goed meubilair. We werden vriendelijk ontvangen, konden goede koffie en thee maken in de keuken en hebben een praatje gemaakt met meerdere mensen. La Vaca organiseert ook borrels en dergelijke, maar daar hadden we helaas geen tijd voor. We vonden deze coworking via GetCroissant, het ‘OneFit voor coworkingspaces’ wereldwijd.

Adres: Carrer de la Creu dels Molers 19 (Poble Sec)

CoWorkIdea

Digital nomad bij CoWorkIdea

CoWorkIdea zit niet ver van La Vaca en heeft een soortgelijke sfeer. De ruime is groot en licht, je hebt goede stoelen en er hangt een professionele sfeer. Dat vind ik toch het voordeel van coworkings ten opzichte van koffietentjes. Je bevindt je echt tussen serieuze werkende mensen, en niet tussen mensen die genieten van koffie. CoWorkIdea vonden we ook weer via GetCroissant.

Adres: Carrer de Torres i Amat 21, 1º (El Raval)

OneCoWork

OneCoWork

Deze coworkingspace vonden we via Jon van Blonde on a Bike. Zij werkt daar, en wij mochten op bezoek komen! En wauw, wat een prachtige werkplek! OneCoWork zit middenin een drukke wijk, nabij Placa Catalunya. Het is wel even zoeken, want de ingang zit in een steegje. Eenmaal binnen is het echter een plaatje, en bovenop het gebouw vind je een heus dakterras. Er is genoeg schaduw, dus werken is mogelijk daar! OneCoWork zit helaas niet aangesloten bij GetCroissant.

Adres: Carrer d’Estruc 9 (Gotica)

Where to eat: Restaurantjes

Eten kan je in Barcelona natuurlijk als de beste! De vraag is vooral: hoe kies je een authentiek restaurant uit de talloze opties? Ik vond eigenlijk alle goede restaurants via HolaBarcelona.nl, een Nederlandstalige blog over Barcelona. El Nacional, La Pepita en Carrer de Blai waren allemaal top, maar onderstaande restaurantjes waren nog leuker en authentieker. Dit waren mijn ultieme favoriete restaurants.

Bar El Velodromo

El Velodromo

Een heerlijk authentiek bar-restaurant in een prachtig pand. Waan je een echte local want je zit hier midden tussen de Spanjaarden. Je eet hier de lekkerste, klassieke tapas, zoals Iberico-ham, manchego, olijven, pan con tomate en supersappige aubegine met mozzarella.

Paco Meralgo

Zalmtartaar bij Paco

Om de hoek van El Velodromo vind je Paco Merlalgo. Hier eet je tapas op een moderne manier. Alle gerechten zien er prachtig uit, je eet aan de bar en de specialiteit is vis. Denk aan octopus-stoof, zalmtartaar, tonijncarpaccio, etc. Ietsje duurder dan een ‘normaal’ tapasrestaurant, maar het is het waard!

Bar Bodega Quimet

Bodega in Barca

Superschattig tentje waar je nog echt hartelijk wordt ontvangen als toerist. Drink een drankje aan de bar, bestel een hapje, of neem plaats aan een klein tafeltje in de drukte. Je kunt hier salade aanwijzen die in de vitrine liggen, of gewoon van de kaart bestellen. Het vriendelijke personeel en de vele mensen maakten het extra gezellig.

Cafe Cometa

Lunchen met platbrood

Heerlijk lunchrestaurant waar je terecht kunt voor zalig platbrood, belegd met gezonde opties. Je bestelt hier ook verse sapjes uit de slow juicer, verse taarten en goede koffie. Echt een hip tentje om je on top of the world in Barca te voelen!

Cafe Cosmo

Van dezelfde eigenaar als Cafe Cometa, dus denk goede koffie, verse taart, hippe inrichting en veel locals. Het personeel is vriendelijk, alles is Insta-proof en je kunt hier de hele dag terecht voor een lekker hapje en/of drankje. Wij gingen er een wijntje drinken eind van de middag, maar misten toen wel de tapas. Vooral een aanrader voor koffie en taart dus!

Where to play: Leuke dingen doen

De highlights van Barcelona kennen we allemaal wel: de Sagrada Familia, de Ramblas, de Arc de Triomphe, de Gotische wijk en natuurlijk het strand. Daarom probeerden we juist ‘nieuwe’ hotspots te ontdekken. Dit waren de favorieten:

Bunkers del Carmel

Bunkers del Carmel

De bunkers zijn gebouwd in de Spaanse burgeroorlog en bieden nu een prachtig uitzicht over Barcelona. Geen hidden-gem, maar zeker wel een relaxte plek om even te zitten. Neem wat eten en drinken mee en houd ene heerlijke picknick with a view.

Mirador d’Horta

Mirador d’Horta

Iets minder bekend dan de Bunkers del Carmel, maar door Instagram is dat hard aan het veranderen. Menig influencer pakt nu de metro naar Valldaura en loopt vanaf daar in 15 minuten naar Mirador d’Horta. Langs de weg vindt je een uitzichtspunt, maar wie nog even de berg opklimt komt bij een schommel terecht waar het uitzicht nog mooier is. En Insta-proof 😉

Placa del Sol

Placa del Sol

Een cute pleintje in de authentieke wijk Gracia waar de locals op een zonnige dag bij elkaar komen. Neem plaats op een terrasje of ga simpelweg op de grond zitten met je eigen drank. Doen de locals ook, en echt niet alleen de studenten. Wij lunchten bij Sol de Nit, een heerlijk tentje met lekker eten en vriendelijke bediening. En niet onbelangrijk: een goede ligging in de zon. Lekker mensen kijken en genieten van het Spaanse leven.

Parc de la Ciutadella

Parc del Ciutadella

Oke, dit park is ook geen verborgen parel. De meeste toeristen fietsen er wel even doorheen tijdens hun citytrip Barcelona. Maar ‘echte’ locals nemen hun tijd en besteden er uren in het weekend met een boek. Neem een flesje wijn mee, koop een stokbroodje en geniet heerlijk van de live muziek, dansende Spanjaarden en fietsende toeristen. Je kijkt je ogen uit! Bovendien is relaxen in een mooi park nooit weg, toch?

Algemene tips

Ter afsluiting nog een paar praktische, algemene tips:

Accommodatie

Als je voor iets langere tijd in Barcelona bent (of het nu een week of een maand is), is een appartementje fijner dan een hotel. Wij boekten ons verblijf (9 nachten) bij Hostel Valls. We hadden hier een tweepersoonskamer met eigen badkamer, en konden gebruik maken van een gedeelde keuken en woonkamer. Heel fijn! En het was ook betaalbaar en we zaten in een goede, niet-toeristische buurt.

Hostal Valls in Barcelona

Vervoer

Naar en van Barcelona vlogen we met KLM. Het fijne aan KLM vind ik dat je twee stuks handbagage mee mag nemen. Zo kan je én een trolley met kleding meenemen, én je rugzak met laptop en ‘dagelijkse dingen’. In Barcelona zelf hebben we enorm veel gelopen. Het voordeel als je ergens langer bent: je hebt alle tijd en hoeft niet te haasten. Als we echt ver weg gingen, pakten we de metro. Dit was slechts een paar keer, dus we hebben gewoon losse kaartjes gekocht telkens. Van en naar het vliegveld kochten we een speciaal ticket, gewoon bij de normale ticketautomaat.

Wees overigens gewaarschuwd: wij betaalden eens met een briefje van 50 euro, dat werd ingeslikt. Weg geld! Betaal dus zo gepast mogelijk.

In Gracia

Kosten

Zonder kosten van hotel en vliegtickets hebben we – ter plekke dus – 400 euro per persoon uitgegeven. We waren totaal negen nachten in Barcelona, dus circa 40 euro per dag. Hiervan gingen we elke dag uiteten (1 a 2 keer meestal), namen we dus af en toe de metro, en dronken we koffie of wijn op een terras. We hadden veel meer geld kunnen uitgeven als we drie keer per dag uiteten gingen, maar in plaats daarvan haalden we vaak ontbijt en/of avondeten bij de supermarkt. Easy does it! Door veel te lopen hebben we ook veel geld bespaard.

Ben jij wel eens in Barcelona geweest? Zou jij er voor langere tijd willen wonen en werken?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *