Productiviteit à la Vrije Meid


Digital nomad in Barcelona

Get shit done: zo krijg ik heel veel gedaan.

Hoe krijg je veel gedaan? Hoe motiveer je jezelf om aan eigen projecten te werken? Hoe kan je verschillende dingen doen en toch niet het overzicht verliezen? Ik deel mijn tips voor productiviteit.

Ben ik productief?

Drie keer per week bloggen. Aan mijn SEO, affiliate marketing en Pinterest werken. PR-cursus.nl laten groeien. Freelance klussen doen voor toffe klanten. Een Digital Nomad Insta Course geven. Drie e-books schrijven. En ondertussen nog veel op reis én genoeg vrije tijd houden om aan de relaties met familie, vrienden, partner en mezelf te werken. Ja, vind mezelf wel productief. Ik krijg veel gedaan, verlies (meestal) niet het overzicht en kan daarom vaak stress de baas blijven. Zo doe ik dat.

Productiviteit volgens Vrije Meid

Zakelijk bloggen

Mensen vragen mij vaak hoe ik al zo lang zo veel kan bloggen. Het geheim schuilt hem deels in ‘zo lang’. Juist omdat ik al zo lang blog, weet ik niet meer beter. Het zit echt helemaal in mijn systeem. Dat is dan ook meteen een tip: creëer echt routine voor jezelf. Blok een dag per week in je agenda om te bloggen. Dit doe je aan de hand van je contentkalender, wat je overzicht geeft in de te schrijven blogs en andere to-do’s. Denk aan oude blogs optimaliseren, affiliate links toevoegen, je blogs delen op social media en samenwerkingen aangaan. Het belangrijkste aan zakelijk bloggen is dat je blogt over de onderwerpen waar jij om bekend wil (gaan) staan.

Een tweede bedrijf opstarten

In mei 2018 lanceerde ik samen met Chantal Schram het platform PR-cursus.nl. Hoe wij dit naast onze bestaande werkzaamheden gedaan kregen? We werkten een vaste dag per week aan ons nieuwe bedrijf. Op de andere vier dagen hadden we genoeg werk om het ‘gat’ financieel te dichten. Zo konden we veel uren maken en tijd investeren, waar we nu de vruchten van plukken. Wat ook heel erg heeft geholpen om PR-cursus.nl van de grond te krijgen, is to-do’s uitschrijven, een prioriteitenlijst maken en écht beginnen. Get. Shit. Done.

Freelance klussen

De afgelopen jaren heb ik talloze klussen op het gebied van PR en content gedaan voor wereldse klanten. Dit was altijd mijn core business, dus ik hoefde er geen ’tijd voor te blokken’. Inmiddels is freelancen ‘een van’ mijn verdienmodellen en plan ik er wel tijd voor in. Dinsdag werd al gauw mijn ‘klantendag’. Dit geeft veel overzicht en rust. Hierdoor vind ik het makkelijker om maandag niet op mails van klanten te reageren, en die dag te focussen op een ander project. Schat altijd ook goed je uren in, en plan ze in in je agenda (als je dat niet uit je hoofd kan). Zo voorkom je dat je teveel werk aanneemt. Of besteed het uit aan een schaalbaar, freelance team.

Nieuwe projecten

Naast mijn freelance klussen, mijn eigen blog en PR-cursus.nl, organiseer ik ook events, geef ik Instagram-cursussen, schreef ik drie e-books en word ik af en toe ingehuurd als spreker/trainer. Ook hier maak ik echt tijd voor in mijn agenda, anders ‘komt het er nooit van’. Voor mijn Instagram-cursus blokte ik de eerste keer echt een dag per week in mijn agenda. Daarna schreef ik mijn e-books op die dag. Events organiseer ik alleen als ik wat ruimer in mijn tijd zit. Spreken komt vaak tussendoor – als de agenda het toelaat. Bij nieuwe projecten maak ik ook altijd een planning van to-do’.s Wat moet er gebeuren? En kan ik er een reële deadline aan verbinden? Iets van de daken schreeuwen – zoals mijn e-book uitbrengen – creëert ook noodzaak.

Met Chantal
Digital nomad in Chiang Mai

Mijn beste tips

Mijn beste tips op het gebied van productiviteit, zijn de volgende:

  1. Themadagen
  2. Planning
  3. Get. Shit. Done.
  4. Focus
  5. Do what you love
  6. Balans/zelfliefde

Themadagen

Sinds ik begin 2018 ging samenwerken met Chantal, werken wij al met themadagen. Elke woensdag werd onze ‘PR-cursus-dag’. Inmiddels zijn dat de woensdag en de vrijdag. Op andere dagen proberen we de mailbox van PR-cursus.nl echt te negeren. Op woensdag en vrijdag negeren we onze eigen klanten 😉 Mijn themadagen nu:

Maandag – VrijeMeid.nl

Dinsdag – klanten

Woensdag – PR-cursus.nl

Donderdag – Insta course en e-books

Vrijdag – PR-cursus.nl

Planning

Een goede planning is het halve werk. Themadagen bepalen is wat dat betreft al een mooie stap: je plant op welke dag van de week je aan welk project werkt. Maar ook op de dag zelf moet je goed plannen. Hoeveel uur heb je? Hoeveel taken zijn er? En hoeveel tijd ben je per taak bezig? Eigenlijk moet je dit natuurlijk van te voren al hebben bedacht, anders plan je je agenda te vol. Houd ook rekening met plaspauzes, etc. Je bent nooit acht uur per dag productief. Ik ga sinds ik voor mezelf werk daarom altijd uit van 50% declarabele uren.

Get shit done

Ik houd van plannen, evenals van leren en brainstorms. Maar van al dat ‘denken’ zou je bijna vergeten te dóen. En dat is nu net wat nodig is om productief te zijn. Zorg dus dat je een goed plan heb, maar dat je ook echt veel uren maakt. Zonder uren maken komt er nooit wat gedaan! Ik ben echt voorstander van work smart, not hard, maar er moet wel gewerkt worden. Echt passief inkomen verdienen is (voor nu ieder geval) niet meteen mogelijk. Ben jij een groot deel van de week bezig met ontwikkeling, strategie en nadenken? Hartstikke leuk, maar ga echt eens even harde uren maken als je productiever wilt zijn.

Focus

En dan niet alleen focus op waar je mee bezig bent, maar ook focus wat betreft het grote plaatje. Hoe wil je bekend staan? Waar leef je naartoe? Wat is jouw driejarenplan? Vraag jezelf elke dag weer af of jouw werkzaamheden daar aan bijdragen. Een aanvraag voor een nieuw project dat op geen enkel vlak wat toevoegt? Zeg nee! Je kan heus verschillende dingen doen, als het maar allemaal bij jouw missie en visie past. Zo richt ik mij met al mijn projecten vrijwel op dezelfde doelgroep, en ga ik door mijn projecten steeds meer bekend staan als expert op het gebied van ‘vrij leven’ en PR.

Doe iets wat je leuk vindt

Dat mensen mij vaak vragen ‘hoe ik zoveel kan doen’, verrast me soms. Ik sta er eigenlijk niet vaak bij stil. Ik ‘doe het gewoon’. Wat daar achter zit, is dat ik mijn werk heel erg leuk vind. Doordat ik het niet erg vind om te doen, gaat het mij makkelijk af. Dit heb ik tijdens mijn studie ook al ervaren. Mijn bachelor was best taai, en kostte me hierdoor meer moeite dan mijn master. Terwijl een master toch zwaarder zou moeten zijn dan een bachelor? Als je iets leuk vindt, kost het kort gezegd minder tijd en moeite en behaal je snel betere resultaten!

Balans / Zelfliefde

Ondanks dat ik altijd streef naar een productieve werkweek, vind ik ook een goede werk/privé-balans erg belangrijk. Dit omdat ik op lange termijn verder van huis ben als ik overwerkt raak. Maar ook omdat ik mijn vrije tijd eveneens belangrijk vind. Ik vind het waardevol om tijd te besteden aan mijn vriend, mijn familie en vrienden. Maar ook aan mezelf. Niet alleen om te sporten of lekker naar de kapper te gaan, maar ook om af en toe even niets te doen. Of iets spontaans te kunnen doen.

Soms kan ik best streng voor mezelf zijn. Zo sta ik eigenlijk altijd op tijd op, sport ik gemiddeld drie keer per week, en heb ik nog nooit een deadline gemist (lang leve goed plannen he?). Maar uiteindelijk is dergelijke discipline ook onderdeel van zelfliefde. Ik ben een gelukkiger mens als ik een fijn werkritme heb. Ik ben een gelukkiger mens als ik sport. En ik ben een gelukkiger mens als mijn klanten blij zijn en mijn bedrijf goed loopt. Lees hier mijn eerdere blog over zelfliefde.

Meer weten over hoe ik productief ben? Laat het me weten!

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *