10x Highlights van Kyoto, Japan


Kyoto

De Japanse stad Kyoto is het Parijs of Rome van Azië. Je vindt er talloze bezienswaardigheden, waaronder de mooiste tempels van Japan. Dit zijn de tien highlights van Kyoto.

In oktober 2018 vloog ik voor drie weken naar Japan. Samen met mijn vriend maakte ik een prachtige rondreis. Van te voren wist ik niet veel van Japan, maar ik had gehoord dat ik zéker naar Kyoto moest. Kyoto is de culturele hoofdstad van Japan, waar je prachtige tempels vindt. Trek daarom zeker vier dagen uit voor Kyoto. Je krijgt geen spijt!

1. Fushimi Inari-taisha

Fushimi Inara Taisha
Fushimi Inara Taisha

‘De oranje bogen’ kende ik wel uit films en van andere reisblogs. In het ‘echt’ was het nog veel mooier. Deze bogen blijven maar doorgaan! Het pad vormt een heuse wandeling, die je naar boven de berg op leidt. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over Kyoto en omgeving.

Tip: kom lekker vroeg of juist laat op de dag om de massa te mijden. Sowieso moet je even flink doorlopen, want aan het begin staan veel mensen foto’s te maken. Terwijl je verderop op het pad de Fushimi Inara Taisha soms helemaal voor jezelf hebt!

2. Kiyomizu-dera

Kiyomizu-dera
Kiyomizu-dera

Dit is een van de bekendste tempels – en uitzichtspunten – van Kyoto. Je vindt op deze plek meerdere tempels, shrines en monumenten. Je kunt er zo een uur ronddwalen! Tijdens ons bezoek stond de grootste tempel helaas in de steigers, maar alsnog was het in zijn totaliteit de moeite waard. Niet in de minste plaats omdat het uitzicht fantastisch is en je je kunt vergapen aan de hoeveelheid toeristen en selfiesticks.

Tip: ga ook hier weer lekker vroeg of juist laat – of probeer de mensenmassa gewoon te negeren en alleen de schoonheid van de Kiyomizu-dera te zien.

3. Chion-in

Chion-in
Achter de tempels…

Deze tempel bleek maar doorgaan! Je komt binnen bij de grote tempel Chion -in, maar komt steeds meer en meer tempeltjes tegen. Het is een groot complex, waar ook een begraafplaats te vinden is. Ook dit tempelcomplex is op de heuvel gebouwd, waardoor je hier eveneens een prachtig uitzicht hebt over de stad Kyoto. Volgens mij hebben we hier wel twee uur rondgedwaald!

Tip: geldt eigenlijk overal in Japan, maar hoe verder je loopt, hoe rustiger het wordt. Veel dagjesmensen ‘vinken’ alleen tempels aan door een foto te maken bij de ingang. Even doorlopen dus en genieten maar!

4. Nanzen-ji

Nanzen-ji
Bij Nanzen-ji

Nanzen-ji is weer eens wat anders 😉 Naast de tempel – die uiteraard ook schitterend is – vind je bij dit complex ook een oud aquaduct. Dat levert mooie plaatjes op. Sowieso moet ik zeggen dat Kyoto in al die dagen echt niet ging vervelen. De tempels, tuinen en hoe alles opgezet is, is mega indrukwekkend. Je kan foto’s blijven maken!

Om eerlijk te zijn was het een uitdaging om deze blog te maken, omdat ik niet meer exact wist waar we allemaal geweest zijn. Ik heb alleen de foto’s nog… Probeer dan maar te achterhalen welke tempel welke was en hoe ze heetten 😉 Maar anyway, het was allemaal mooi. Dus eigenlijk maakt het niet eens uit welke tempels je in Kyoto bezoekt.

5. Ginkaku-ji

Ginkaku-ji tijdens onze wandeling over het Philosophers Path
Uitzicht vanaf de tempel

Deze tempel onderscheidde zich weer door de fantastische tuin. Je wandelt als ’t ware door het complex, met de kenmerkende Japanse bomen, aangeveegde grinttuintjes, vijvers vol vissen en donkere houten tempels met witte vlakken. Onderweg had je soms ook nog eens een mooi uitzicht over Kyoto, want ook Ginkaku-ji is weer bij een heuvel gebouwd.

6. Philosopher’s Path

Aan het Philosopher’s Path, Kyoto
Philosopher’s path, Kyoto

Geen tempel, maar een oud wandelpad in het oosten van Kyoto. Dit twee kilometer lange pad brengt je van Ginkaku-ji naar Nanzen-ji. Onderweg kom je – in het seizoen – talloze kersenbloesembomen tegen. Ik vond het verrassend rustig op het Philosopher’s Path. Ik denk doordat veel toeristen zich puur bij de tempels laten afzetten, en niet twee kilometer zelf willen lopen.

Het pad is vernoemd naar de filosoof Kitaro Nishida, die er regelmatig liep te mediteren. Dat snap ik wel. Het pad loopt langs een kabbelend beekje en is zeer rustgevend. Aanrader! Zo ontdek je meer dan alleen de tempels van Kyoto.

7. Kinkaku-ji

Kyoto Tokyo
Kinkaku-ji
Druk druk druk

De gouden tempel Kinkaku-ji sprong er toch wel uit voor mij. Qua schoonheid, maar ook qua drukte. We kwamen er op een supermooie dag, rond 15:00 uur ’s middags. De zon scheen over het water op de tempel, en de tuin rondom Kinkaku-ji was ook een echte must-see.

Veel drukker dan bij deze tempel heb ik het echter niet gezien. Je ziet het niet op de foto, maar ik moest me in aardig wat bochten wringen om een goede foto – zonder toeristen – te maken. Ik heb nooit geweten dat er zoveel toeristen naar Japan kwamen. Waarschijnlijk omdat ik er in Nederland nooit zoveel mensen over hoor. Maar ik was even vergeten dat er natuurlijk ook Aziatische toeristen in Kyoto zouden zijn…

8. Kyoto Imperial Palace

Imperial Palace, Kyoto
Imperial Palace, Kyoto

Stiekem had ik meer verwacht van het Kyoto Imperial Palace. Maar misschien hebben wij het mooiste deel van het paleis niet eens gezien. Je mag namelijk niet zo maar alles zien. Bepaalde gedeeltes zijn alleen toegankelijk met een gids, en daar hadden wij niet zo’n zin in.

Wij zijn op eigen houtje door een stuk tuin gelopen, waar we deze mooie gebouwen en tuinen zagen. Ook zeker de moeite waard! Het is sowieso bizar om te ervaren hoe groot het stadspark van Kyoto al is, waar het Kyoto Imperial Palace zich in bevindt. Wist jij trouwens dat Kyoto vroeger de hoofdstad van Japan was?

9. Arashiyama

Bamboo forest
Nabij het bamboebos

Arashiyama zegt je misschien niets, maar het bamboebos van Kyoto doet wellicht een belletje rinkelen. Net uit de stad vind je namelijk een prachtig bamboebos, met bamboe tot grote hoogte. Wat tof is aan het bezoeken van dit bamboebos, is dat je de mooie omgeving er gratis bij krijgt. Sowieso is het bamboebos gratis te zoeken, maar ook de omliggende natuur is prachtig. Er loopt een heldere rivier en wanneer je via de brug de andere kant van de rivier bereikt, blijkt daar nog een leuk buitenwijkje te zitten.

Verwacht ook hier hordes toeristen. Het bamboebos zelf vond ik door al die drukte niet eens zo de moeite waard, maar de omgeving maakt veel goed. Leuk voor een dagdeel vanuit Kyoto!

10. To-ji

To-ji vanaf het treinstation
Toji by sunset, Kyoto, Japan

Deze stond nog op ons lijstje, maar hebben we – zelfs met onze vier dagen Kyoto – niet meer kunnen zien. Kijk, als we echt hadden gewild was het heus wel gelukt, maar na al die andere tempels hadden we niet zoveel haast meer bij nóg een tempel bekijken. Toch leed de To-ji mij schitterend. Gelukkig spotte ik hem nog even vanuit het OV.

To-ji staat midden in het centrum van Kyoto, in tegenstelling tot de meeste andere tempels en bezienswaardigheden in dit lijstje. Het is een tempel met meerdere ‘dakjes’, zoals ik dat maar even noem. Het is de hoogste houten toren van Japan. Volgende keer dat ik in Kyoto ben ga ik er zeker heen!

Verblijven in Kyoto

In een ryokan
Verblijven in Kyoto is een culturele ervaring

Ik raad iedereen aan om ook ten minste vier dagen in Kyoto te verblijven. De tempels liggen vrij uitgestrekt van elkaar, dus als je per tempel een dagdeel uittrekt, ben je voor acht tempels al vier dagen verder. Sommige bezienswaardigheden zijn goed te combineren, zoals de Philosopher’s Path en de tempels in het oosten van de stad. Maar trek echt de tijd uit voor Kyoto. Je wilt namelijk ook nog heerlijk eten (en dat kan goed in Kyoto), wellicht een geisha show bijwonen en lekker door de kleine straatjes struinen. Kyoto is nog veel meer dan tempels. Wij verbleven dus vijf nachten in een Airbnb.

Bekijk hier onze Airbnb en gebruik deze link voor 34 euro korting op je eerste Airbnb-ervaring. Bekijk hier alle hotels in Kyoto en de beschikbaarheid.

Wij waren trouwens vanaf eind oktober tot begin november in Kyoto. Er waren toen al mooie herfstkleuren te spotten!

Hoe kom je er?

Japanners bij de Shinkansen

Vanaf Tokyo is het twee uur en een kwartier met de Shinkansen, de Japanse sneltrein. Ga je meer met de treinreizen? Dan is het als snel voordeliger om een JR Pass te kopen in plaats van losse kaartjes. Lees hier meer over de JR Pass.

Lijkt Kyoto jou een toffe stad om te bezoeken?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *