Rondreis Japan: onze route in drie weken [+vlog] 4


Kinkaku-Ji in Kyoto

Japan heeft genoeg te bieden voor een rondreis van drie weken. Ik ging je voor en deel mijn route, ervaringen en tips met jou!

Na jaren van dromen was het eind oktober eindelijk zover: samen met mijn vriend ging ik op reis naar Japan. In drie weken maakten we een prachtige rondreis langs bekende en minder bekende bezienswaardigheden. Dit was onze route.

 Bekijk hier mijn vlog over Japan:

Tokyo

Met KLM vliegen we rechtstreeks op Tokyo, een vlucht van circa elf uur. Helaas slapen we nauwelijks in het vliegtuig, en omdat we ’s morgens in Tokyo aankomen belooft het een lange eerste dag te worden. Uit nieuwsgierigheid weet ik toch mijn ogen open te houden tijdens de treinrit van Narita Airport naar het centrum van Tokyo. Ik ben in Japan! Een droom die uitkomt. Langs me heen gaan gewone Japanse voorsteden en natuur, maar ik kijk mijn ogen uit. Nog meer excited word ik als we het centrum van Tokyo binnen rijden. Zou het echt zo hysterisch zijn als vooraf gedacht?

Tokyo blijkt alles behalve hysterisch. Althans, ik vind het erg meevallen. Het is een grote stad, maar vooral uitgestrekt. Het is meer Los Angeles dan New York zeg maar. En doordat Japan een erg modern, ontwikkeld land is, ervaar ik Tokyo ook niet als hysterisch, chaotisch of shockerend.

Het bekende drukke kruispunt in de wijk Shibuya, de neon-wijk Shinjuku, de gekke wijk Harajuku en de nerd-wijk Akihabara zijn inderdaad wat over the top, maar nog wel op een leuke manier. En zelfs in deze wijken heb je ook talloze rustige straatjes. Andere wijken zijn überhaupt niet erg gek, hysterisch of druk, maar zouden in elke grote stad kunnen zijn. En dan heb je nog wat meer toeristische gebieden, zoals Asakusa. Erg leuk om de verschillende wijken van Tokyo te ontdekken. Het is zo gevarieerd!

We verblijven totaal vier nachten in Tokyo, in een traditioneel Japans hotel (ryokan). Onze ryokan heet Fukudaya en kost circa 95 euro per nacht (eigen badkamer).

In kimono in onze ryokan in Tokyo

Tempels kijken in Tokyo

Akihabara

Op de vismarkt

Imperial Palace Park

Uitzicht vanaf de Metropolitan Government Building

Bekijk hier mijn vlog over Tokyo

Yudanaka (Yamanouchi / Shibu Onsen)

Onze volgende stop is Yudanaka, een klein plaatsje in de Japanse Alpen. We nemen eerst een Shinkansen naar Nagoya, om vanaf daar over te stappen op een lokale trein. De eigenaar van ons hotel staat ons vervolgens in Yudanaka op te wachten. Het plaatsje waar we verblijven heet echter Yamanouchi, ook wel bekend als Shibu Onsen – om het makkelijk te maken 😉 De redenen dat we hier zijn, zijn de bekende badhuizen (onsen) en de sneeuwapen die je in het nabijgelegen national park kunt spotten.

Yudanaka is niet groot; je loopt er in een half uurtje zo doorheen. Maar dat is juist de charme hier. De kleine straatjes, oude huisjes, vriendelijke mensen en oude tradities maken dat we Yudanaka erg positief ervaren. Van de negen openbare badhuizen zien we er maar eentje, omdat ons hotel een eigen onsen heeft, en de sneeuwapen blijken een vrij toeristische attractie, maar we hadden onze twee nachten in de Daymaruya Ryokan niet willen missen! Dit hotel kost circa 75 euro per nacht (gedeelde badkamer/badhuis).

In kimono naar de onsen

Sneeuwapen spotten

Onze ryokan

Sushi!

Takayama

Van Yudanaka reizen we af naar Takayama, en dat blijkt een hele klus omdat er een trein niet rijdt. Gelukkig komen we uiteindelijk aan in ons hotel in Takayama en dat blijkt een schot in de roos. Na een week in ryokans zijn we namelijk wel even klaar met slapen op futonmatten. Ons Westerse bed slaapt beter dan ooit! Daarnaast heeft ons hotel een privé-onsen, waar we gretig gebruik van maken. Tot slot is de ligging ideaal: vlakbij het treinstation en vlakbij het centrum van Takayama.

Net als Yudanaka ligt Takayama in de Japanse Alpen, al is Takayama wat groter. Er wonen zo’n 100.000 mensen. Highlights zijn hier de oude straatjes met houten huisjes, de ochtendmarkt met lekker eten (hida beef is hier erg bekend) en het nabij gelegen hida folk village. Dit laatste dorpje is een soort openluchtmuseum a la de Zaanse Schans, waar een dorpje uit het vroegere Japan is herbouwd. Veel huisjes hebben daadwerkelijk ergens gestaan, maar zijn nu voor het behoud van deze historie bij elkaar gezet. Toeristisch maar zeker de moeite waard!

We verblijven twee nachten in Takayama in Wat Hotel & Spa. Dit hotel kost circa 70 euro per nacht (eigen badkamer).

Hida Folk Village

Hida Folk Village

Takayama

Takayama

Kyoto

Van velen gehoord dat dit hét hoogtepunt van onze reis zou worden, dus de verwachtingen lagen zo hoog dat Kyoto bijna alleen maar tegen kon vallen. Nu vind ik tegenvallen een groot woord, maar ik vond Kyoto inderdaad minder tof dan verwacht. Ja, Kyoto heeft talloze bezienswaardigheden, de ene tempel nog mooier dan de andere (voornamelijk tempels dus). Maar de bergen toeristen die je erbij krijgt zijn minder. We hadden in Kyoto vaak het gevoel achter de meute aan te lopen, konden de schoonheid door de mensenmassa soms bijna letterlijk niet meer zien, voelden ons vaak supporter van over-tourism. Een gevalletje: je wilt het gezien hebben, maar je hoeft niet meer terug.

Kyoto heeft heuvels aan beide kanten, waar je veel van de bekende tempels vindt. Maar ook in de stad zelf zijn er volop mooie dingen te zien. Kyoto telt veel kleine straatjes met oude huisjes en staat bekend om de geisha’s. Helaas huren veel toeristen een geisha-kostuum en kan je de neppe geisha’s bijna niet meer van de echte onderscheiden. Erg tof vonden aan Kyoto vonden we het eten (ramen, sushi, alles!), de tempels Ginkaku-ji en Nanzen-ji, en oke, de must-sees Kiyomizu-dera en Fushimi Inari. Tempel Kinkaku-ji was ook prachtig, maar echt heel druk. Het bamboebos vonden we een beetje overrated.

We verbleven vijf nachten in Kyoto in een heuse Hello Kitty-Airbnb in het centrum voor circa 80 euro per nacht (eigen studio). Boek hier je eerste Airbnb met 30 euro korting!

Ginkaku-ji tijdens onze wandeling over het Philosophers Path

Viewpoint bovenop het treinstation

Bamboo forest

Kinkaku-ji

Fushimi Inara Taisha

Chion-in

Kiyomizu-dera

Osaka

Na verrassend Tokyo en cultureel Kyoto valt Osaka een klein beetje tegen. Er is niet heel veel te zien. Osaka is gewoon een doorsnee Japanse stad, denk ik. Maar daardoor juist ook wel leuk om dat eens te ervaren. We bezoeken het Osaka Castle (prachtig!) en het Himeji Castle (half uur met de Shinkansen). Verder hebben we een superleuk hostel, dat super dichtbij de metro zit, en eten we heerlijk. Ook belangrijk! Hoogtepuntje: ons bezoek aan Universal Studio’s en het Harry Potter-gedeelte!

We verbleven drie nachten in Hostel Jin in Osaka voor circa 85 euro per nacht (eigen badkamer). Wil je in Himeji overnachten? Bekijk hier alle hotels in Himeji.

Umeda Sky Building

Osaka

Himeji Castle

Osaka Castle

Sushi in Osaka

Jin Hostel

Koya-san

Op aanraden van o.a. Expeditie Aardbol, bezoeken we het plaatsje Koya-san, op de heilige berg Mount Koya. Koya-san staat vooral bekend als bron van het boeddhisme in Japan. Er zijn dus opvallend veel mooie tempels te bekijken. Ook is er een grote begraafplaats, waar het mausoleum van Kukai te vinden is. Kukai is degene die het boeddhisme van China naar Japan heeft ‘gehaald’, en Koya-san als basis daarvoor heeft uitgekozen.

We leven hier twee dagen met de monniken mee. We staan iets voor zes uur naast ons bed voor de ochtendceremonie (een uur luisteren naar zingende monniken en een Japanse preek van de front monk), ontbijten en dineren met een veganistische maaltijd, en wonen in de avond de meditatiesessie bij. Een uur in stilte zitten, in een ijskoude ruimte. Wat een ervaring!

We verbleven twee nachten in de Boeddhistische tempel Rengejo-in voor circa 220 euro per nacht (twee personen, inclusief ontbijt, diner en meditatie).

Mooi straatje

Prachtig he?

Tempels en herfstkleuren

Herfstkleuren all over

Op de begraafplaats

Onze tempel lodge

Tokyo

De laatste nachten in Japan verblijven we weer in Tokyo. Vanaf daar vliegen we namelijk door naar onze volgende bestemming. We overnachten dit keer in een heel andere wijk: Ueno, nabij Yanaka. Dit is een van de weinige voor-oorlogse wijken in Tokyo, dus ook zo leuk dat eens te ervaren. We maken een mooie wandeling door de oude stad, dat ons een beetje doet denken aan Kyoto. Ook gaan we nog naar de bioscoop en eten we natuurlijk onze laatste sushi.

Onze twee nachten in Ueno Urban Hotel kosten circa 75 euro per nacht (eigen badkamer).

Oude huisjes

Verse Japanse mix

Koffie bij een van de oudste koffietentjes

Lees ook mijn andere blogs over Japan:

Lees hier meer over de JR Pass: een treinabonnement voor jouw reis door Japan.

Binnenkort meer blogs over Japan! Waar zouden jullie graag meer over lezen? Laat het me weten! 

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram

Bekijk gratis mijn masterclass ‘In 3 stappen naar een schaalbaar bedrijf‘ >

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Rondreis Japan: onze route in drie weken [+vlog]

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  Zo leuk om digitaal even met jullie te hebben meegereisd en goed om te horen dat je wat aan mijn tips had :D! Jammer dat Kyoto tegenviel voor jullie. Ik had namelijk het tegenovergestelde: had gehoord dat het er mega druk en toeristisch was, en had daarom niet echt hooggespannen verwachtingen. Uiteindelijk viel dat echt reuze mee en heb ik er tegen mijn eigen verwachtingen in volop van genoten. Zou zelfs nog een keer terug willen!

  • Suzanne Bericht auteur

   Ja, het is allemaal relatief hoor. Vond het super om er te zijn en allemaal prachtig, maar had gek genoeg niet zo’n drukte verwacht! Was de Aziatische toeristen even vergeten 😉

   Dank voor al je tips!

 • Max Grootendorst

  Leuk om te lezen! Boeken jullie de hotels al voor af de trip op tijdens jullie verblijf? Dus van stad naar stad en daar aangekomen het hotel boeken?

  Groet Max