Mijn route door Noord- en West-Australië 2


Australie outback

Een paar jaar geleden maakte ik een roadtrip met campervan door Noord- en West-Australië. Dit is het meest onontdekte stuk van Australië, de echte outback. In deze blog deel ik mijn route.

Als je voor het eerst naar Australië gaat, is de kans groot dat je kiest voor de Oostkust. Dit is het meest populaire deel van Australië. Veel mensen maken een roadtrip van Cairns tot Sydney of van Cairns tot Melbourne. Of andersom. Ik daarentegen reed van Darwin naar the Red Center, en daarna richting Broome, om langs de westkust naar Perth te rijden.

Roadtrip route Australië

Onze reis startte dus in Darwin, waar we eerst nog een dag of 10 werkten op een mangoboerderij. Daarna reden we naar het zuiden, tot Alice Springs. Om echt tot de Ayers Rock (Uluru) te komen, moet je vervolgens nog een stuk naar het westen rijden. Vanaf hier reden we weer helemaal terug naar het noorden, naar Katherine. Daar sla je linksaf richting de westkust. Bij Broome zie je voor het eerst de oceaan. Daarna is het alleen maar naar het zuiden rijden, de hele weg naar Perth. We hebben heel rustig aangedaan, en drie maanden over deze roadtrip gedaan. Hieronder behandel ik de plaatsen onderweg afzonderlijk.

Mijn route door de outback

Darwin en omgeving

Darwin

Net als in Cairns, mag je in Darwin niet zwemmen in zee. Dit keer niet door de kwallen, maar door de zoutwaterkrokodillen die je bij Darwin kunt tegenkomen. Gelukkig kan je zwemmen bij Darwin Waterfront. Een andere tip is de Mindil Beach Market, de rollende keukens van Darwin.

Litchfield National Park

De twee bekendste national parks in de buurt van Darwin zijn Litchfield National Park en Kakadu National Park. Als je niet veel tijd heb, kan je het beste kiezen voor Litchfield. Dit park is dichterbij dan Kakadu en is kleiner van stuk. Een dagje Litchfield is dus een goede optie. Lekker zwemmen bij de mooiste watervallen! Litchfield is gratis te bezoeken.

Kakadu National Park

Kakadu National Park is een stuk verder en groter, waardoor je er zeker twee tot drie dagen voor moet uittrekken. Kakadu kost 25 dollar entree. Maar dan krijg je wel wat: het park is gigantisch! Er zijn hier minder ‘echte’ highlights zoals in Litchfield, maar het is juist het uitgestrekte landschap dat bijzonder is.

Vind hier je accommodatie in Darwin en omgeving.

Darwin
Litchfield

Stuart Highway

Devil’s Marbles

Halverwege de Stuart Highway móet je even stoppen om Devil’s Marbles te bekijken: een grote verzameling rotsen die op een onnatuurlijke manier lijken te zijn neergezet. Deze rotsen zijn echter op een natuurlijke manier gevormd. Erg bijzonder!

Devil’s Marbles

The Red Center

Uluru / Ayers Rock

Alice Springs is de bekendste stad van Australië’s Red Center, maar er is eigenlijk niets te zien. De stad wordt vooral als uitvalsbasis gebruikt voor toeristen die de Ayers Rock willen bekijken. Vergeet echter niet dat de Ayers Rock nog vijf uur rijden is vanuit Alice Springs. Australië is groot! Zo ook de Ayers Rock – of ‘Uluru’ volgens de Aboriginals. Heel indrukwekkend, zeker bij zonsondergang!

Kata Tjuta / The Olga’s

Deze rotsen lijken vanaf een afstand net Uluru, maar vanaf een andere kant zie je dat het toch echt meerdere losse rotsen zijn. Kata Tjuta – of the Olga’s – behoren tot hetzelfde nationale park als Uluru, waar je zo’n 25 dollar entree voor betaalt. Je kan Kata Tjuta dus net zo goed even meepakken. Bonus: vanaf hier zie je Uluru in de verte liggen. Dit levert mooie plaatjes op bij zonsopkomst.

Kings Canyon

Een van de hoogtepunten van de Australische outback is Kings Canyon. Op ruim drie uur rijden afstand van Uluru liepen we hier de bekende en prachtige Rim Walk. Zes kilometer lang loop je grotendeels op het randje van de afgrond, met een spectaculair uitzicht op de klif en de gigantische rotsen tegenover je. Gelukkig begonnen we vroeg (om 7:00 uur), want na 9:00 uur mag je niet meer aan de wandeling beginnen als het die dag meer dan 36 graden Celsius is. Dat was bij ons het geval (wij waren er in het najaar).

Vind hier je accommodatie in the Red Center.

Uluru
Kings Canyon

Kimberley

Kunanurra

The Kimberley schijnt prachtige natuur te hebben, ideaal voor een echte outback experience, maar helaas zijn vrijwel alle wegen er alleen geschikt voor 4×4’s. En dat is onze campervan natuurlijk niet. Gelukkig zien we wel nog mooie natuur bij Kunanurra. Hier vind je prachtige Baobab bomen, waarvan ik dacht dat die alleen in Madagaskar voorkwamen. Maar ooit, heel lang geleden, lagen Australië en Afrika waarschijnlijk aan elkaar vast. Vandaar dat je op beide plekken de zeldzame baobab kan vinden.

Kununurra

Broome tot Exmouth

Broome

Eindelijk zee en strand! Na duizenden kilometers rijden komen we aan in Broome, een voor velen magische plek. Misschien wel om dezelfde reden: na het vele zand aan de horizon, zie je eindelijk water. Helaas kan je ook hier niet zwemmen in verband met kwallen, en af en toe een zoutwaterkrokodil. Wat je wel kan doen, is een kameeltocht maken over het strand Cable Beach tijdens zonsondergang.

Eighty Mile Beach

Eighty Mile Beach is een lang en breed wit strand, aan een turquoise zee, waar zeeschildpadden ’s nachts hun eieren leggen. Onze camping lag direct achter de duinen, dus ’s avonds namen wij even een kijkje op het strand om wat schildpadden te spotten. En we hadden geluk: we zagen een spoor en niet veel later de schildpad. Wat was-ie groot! We volgden de schildpad en zagen hoe deze een gat aan het graven was, even bleef zitten en zich omdraaide om zich weer terug naar de zee te slepen. Bijzonder om eens te zien!

Karratha

Er is hier niets te beleven, toch hebben we er een week gezeten. Waarom? Lees dat verhaal hier maar!

Broome
Eighty Mile Beach

Coral Coast

Exmouth

Er zijn rond Exmouth wel tientallen strandjes te vinden. Een van de mooiste strandjes ooit: Turquoise Bay. Hier kan je prachtig snorkelen. Wel is het water er verrassend koud.

Coral Bay

In het prachtige Coral Bay ga ik een dag duiken en heb de duik van mijn leven. Eerst zie ik zeeschildpadden, vervolgens mantaroggen, en daarna nog meerdere haaien. Wauw! In het seizoen kan je hier zelfs walvishaaien spotten, maar die zijn er helaas niet als ik in Coral Bay ben.

Monkey Mia

Monkey Mia is een klein plaatsje en resort in een, en staat vooral bekend om de dolfijnen. Elke ochtend komen hier wilde dolfijnen naar het strand, waarvan er een aantal vis gevoerd krijgen. Niet teveel, zodat de dolfijnen ‘wild’ blijven en ook nog zelf op zoek moeten naar eten. Prachtig plekje om een paar dagen te chillen!

Kalbarri & Red Bluff

Kalbarri is een dorpje en een national park. Hier zijn we twee nachtjes gebleven op een mooie camping aan de rivier. In het national park zagen we prachtige uitzichten. Vooral rosten, van grote hoogtes, met gorgeous gorges. Nature’s window is the Insta-spot hier! Ga ook zeker naar Red Bluff in de buurt: the Great Ocean Road van de Westkust. Onderweg naar Perth kom je nog een roze meer tegen. Fotomoment!

Vind hier je accommodatie aan de Coral Coast.

Is this real? Yes, it is
Exmouth
Coral Bay
Monkey Mia Resort
Kalbarri

Perth en omgeving

Perth

Met circa twee miljoen inwoners is Perth verreweg de grootste stad in West-Australië. Wij verbleven in suburb Joondalup, op zo’n 30(!) kilometer van het kleine centrum. Perth draait niet om het centrum, maar meer om de stranden. Dat en de skyline en het metronetwerk zorgen voor een echt ‘cosmopolitan-gevoel. Boetiekjes en koffiebarretjes vind je in het hippe Fremantle. Sla hier een biertje bij Little Creatures zeker niet over! Ontspannen in Perth kan in het grote Kings Park (waar ook een openluchtbioscoop zit) of aan één van de vele stranden, zoals Cottlesloe, City Beach of Scarborough. Toe aan actie? Neem een surfles! De meeste hostels vind je in de wijk Northbridge. Wij sliepen een nacht in het fijne Pensione Hotel.

Margareth River

Het favoriete plekje van veel West-Australiërs (en toeristen) is het zuidwestelijkste puntje van Australië, oftewel the South West. Hier bevindt zich dé wijnregio van Australië: Margaret River. Liefhebbers kunnen hier dan ook naar hartelust genieten van een wijntje tijdens een wijntour langs verschillende wijnboerderijen. Maar de regio heeft meer te bieden: prachtige stranden, national parks, heerlijk eten en ideale golfen om te surfen. Helaas kwam ik er niet meer aan toe om Margaret River te bezoeken. Onze auto was kapot, en ik vloog al snel door naar Nieuw-Zeeland.

Perth
Openluchtbioscoop in Australië
Perth beach

Northern Territory & Western Australia

Na bijna 10.000 kilometer heb je Noord- en West-Australië helemaal gezien. En je zult een van de weinigen zijn. Zelfs Australiërs zelf komen zelden in Northern Territory of Western Australia. Terwijl Western Australia de grootste deelstaat van Australië is, en Northern Territory de derde grootste (Queensland is de op een na grootste deelstaat). In deze regio’s ervaar je hoe groot Australië echt is. Hoe uitgestrekt het land is, en hoe gevaar dat kan zijn. Dat ga je niet snel elders meemaken!

Accommodatie & klimaat

Wij hebben niets van tevoren vastgelegd. Vaak zochten we ter plekke een camping, via de VVV of online. Er was nauwelijks internet, dus het ging allemaal lekker spontaan. Voordeel was wel dat we in het laagseizoen waren, waardoor het nooit ergens druk was. Misschien is dat anders als je in het hoogseizoen gaat. Als ik nu zou gaan, zou ik gewoon op Booking.com kijken of via WikiCamps zoeken.

Vind hier je accommodatie in de outback van Australië.

Vragen over deze roadtrip? Stel ze gerust!

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Mijn route door Noord- en West-Australië