Interview: Ilse (27) runt webshop The Spice of Life vanaf Bali


Ilse Mol tijdens de shoot voor The Spice Collection

Ilse Mol (27) vertrok begin dit jaar naar Bali. Haar werk nam ze gewoon mee. Met haar webshop kan ze namelijk locatie-onafhankelijk werken. Tijd voor een interview met de oprichter van The Spice of Life.

Hoe begin je een webshop? Wanneer kan je je baan opzeggen om er vol voor te gaan? En hoe run je een webshop locatie-onafhankelijk? Ik interviewde de inspirerende Ilse Mol, die ik ken van mijn werkplek bij Hashtag Workmode, een coworkingspace voor vrouwelijke creatieve ondernemers. Ilse runt de succesvolle sieradenwebshop The Spice of Life. En alsof dat nog niet tof genoeg is, doet ze dat momenteel vanaf Bali!

1. Ilse, kan je jezelf voorstellen?

“Ik ben Ilse, 27 jaar oud en oprichtster van The Spice of Life; een sieradenwebshop waar je de meest trendy items vindt om jouw outfit van een dosis extra spice te voorzien. Ons eigen label is handgemaakt op Bali door vakmannen middels duurzame productie. Zo is het zilver 100% gerecycled, wordt het goud ingekocht bij gecertificeerde bedrijven en werken de vakmannen onder goede omstandigheden en voor eerlijke salarissen. Alles om de meest mooie, spicy sieraden van hoge kwaliteit te creëren. Op dit moment werk ik al een aantal maanden vanuit Bali, maar binnenkort ben ik weer voor een kortere tijd in Nederland te vinden.”

Ilse Mol (Marrakech, 2018)

2. Hoe en wanneer kwam je op het idee om The Spice of Life te beginnen?

“Drie jaar geleden ben ik The Spice of Life gestart vanuit mijn passie voor e-commerce. Ik werkte destijds nog voor bol.com, waar ik veel kennis opdeed met betrekking tot e-commerce en online marketing, maar ik merkte dat het ondernemen toch wel erg begon te kriebelen. Ik kom uit een familie vol ondernemers en wist daardoor van af jongs af aan al dat er een moment zou komen dat ik iets voor mezelf zou willen nastreven. Vanuit deze passie is The Spice of Life ontstaan.”

3. Wat komt er allemaal kijken bij het starten van een webshop? Wat was het moeilijkste?

“Er komt ontzettend veel kijken bij het starten van een webshop. Van het bepalen van de juiste voorraden, het creëren van een sterk merk tot de marketing eromheen. Ik ben gek op dit hele proces en zou ellenlang kunnen praten over alles wat hierbij komt kijken. In principe kan iedereen natuurlijk een webshop starten, maar de kunst – en daarmee ook hetgeen het lastigste – is het creëren van een steady aanwas van bezoekers en uiteindelijk klanten. Er heerst toch vaak het gevoel dat dit wel goed komt wanneer je een mooie website, goed verhaal en merkvisie hebt, maar het is vooral in het begin ontzettend hard werken om dit op een stabiel niveau te bereiken.”

The Spice Collection – Emma Peijnenburg

4. Je werkte eerst nog in loondienst. Wat was voor jou het moment om deze baan op te zeggen en vol voor je eigen bedrijf te gaan?

“Ik heb The Spice of Life ruim twee jaar lang naast mijn fulltime baan gerund. Natuurlijk was dit af en toe erg veel, maar ik heb dit heel bewust gedaan om eerst een goede basis op te bouwen voor ik volledig voor The Spice of Life zou gaan. Op deze manier start je niet direct met een zware financiële druk om bijvoorbeeld alleen nog maar je eigen salaris te kunnen betalen. Op het moment dat The Spice of Life een aantal maanden lang een stabiel inkomen bood en een grote groei liet zien werd het steeds pittiger het te combineren met mijn baan en heb ik de knoop doorgehakt.”

5. Hoe bevielen de eerste maanden als fulltime ondernemer?

“Vanaf april 2018 ben ik fulltime ondernemer. Een maand later besloot ik naar Bali te gaan om een eigen sieradenlijn voor The Spice of Life te ontwerpen en daar te laten produceren. Een week later zat ik in het vliegtuig. Omdat ik ondanks mijn baan in loondienst al zoveel mogelijk tijd in The Spice of Life stook en wist dat dit mijn fulltime bezigheid zou gaan worden heb ik, naast de vrijheid, de eerste maanden niet als heel anders ervaren. Doordat ik nu echter al mijn focus op The Spice of Life kon richten is alles wel in een stroomversnelling gegaan en kon ik dingen doen die ik anders nooit had kunnen doen. Zoals dit tripje naar Bali.”

Ilse Mol (door Daisy de Pater)

6. Hoe ziet een gemiddelde werkweek van jou er nu uit?

“Hoe cliché het ook klinkt, elke week is anders. De ene week ben ik vooral veel bezig met het uitwerken van strategieën en plannen voor de toekomst en de andere week zit ik juist heel veel in de operatie. Zo besteed ik in deze weken bijvoorbeeld veel aandacht aan online marketing en het optimaliseren van de webshop. De afgelopen paar maanden stonden veel in het teken van het lanceren van nieuwe collecties. Van het ontwerpen van nieuwe items, het selecteren van de mooiste materialen en overleggen met het productieteam tot het onze fotoshoots. Het is zo ontzettend gaaf om een nieuwe collectie helemaal samen te zien komen en vervolgens meiden mijn ontwerpen te zien dragen.”

7. Heb je een team? Zo ja; wie, wat hoe?

“Ik werk met een team van specialisten. Zo werk ik met twee vaste fotografen voor onze productfoto’s en campagneshoots, een developer om de website te optimaliseren, een grafisch ontwerper voor het doorvertalen van mijn designs in een duidelijke instructie voor ons productieteam en worden de bestellingen verzonden via een fulfillment center.”

The Spice Collection – Emma Peijnenburg

8. Je werkt nu al een tijdje vanaf Bali. Waarom doe je dat?

“De sieraden uit The Spice Collection worden handgemaakt op Bali. Gedurende de creatie van de collecties is het heel fijn om dicht bij de productie te zijn. Zo kan ik regelmatig langsgaan om bijvoorbeeld samples te bekijken en de juiste materialen te selecteren. Bali was dus een logische keuze. Daarnaast houd ik onwijs van de vrijheid die het geeft om vanuit het buitenland te werken. Het inspireert me om op een andere manier te werken en het is heel gaaf om je hier op Bali te omgeven met alle ondernemers die hier zijn en misschien compleet iets anders doen, maar waarbij je allemaal in hetzelfde ‘schuitje’ zit.”

9. Wat heb je moeten veranderen om je business vanaf Bali te runnen?

“Het runnen van een webshop vanuit het buitenland is natuurlijk wat anders dan het runnen van een onderneming waarbij je bijvoorbeeld als freelancer online diensten aanbiedt. Ik heb veel gewerkt aan het automatiseren van processen. Niet alleen om te kunnen werken vanuit het buitenland, maar voornamelijk omdat dit voor een goede basis zorgt waarmee je verder kunt groeien. Het belangrijkste is dat we sinds een jaar werken met een fulfillment center waar de voorraad ligt en waar vandaan de bestellingen verstuurd worden. Voorheen deed ik dit allemaal zelf. Dit was ontzettend tijdrovend en kostbare tijd die ik vele malen beter kon besteden aan andere zaken.”

The Spice Collection – Emma Peijnenburg

10. Tips voor lezers die ook willen werken vanuit het buitenland, maar nog geen eigen bedrijf hebben?

“Persoonlijk ben ik geen voorstander van het starten van een bedrijf met als hoofdreden dat je graag vanuit het buitenland wilt werken. Ik zou adviseren om te starten met het vinden van jouw passie. Waar krijg je echt veel energie van of wat is iets waar jij je aan irriteert en wat beter zou moeten kunnen? Vervolgens kan je natuurlijk nadenken hoe je jouw bedrijf zo zou kan inrichten dat je dit vanuit het buitenland kan doen. Op deze manier doe je echt iets wat bij jou past en is dit een extra motivatie om te kunnen blijven werken van waaruit je ook wilt!”

Meer weten over Ilse? Bekijk haar webshop The Spice of Life hier.

Locatie-onafhankelijk werken?

Wil jij ook locatie-onafhankelijk kunnen werken? Lees hier al mijn blogs over locatie-onafhankelijk werken of kom 26 september naar mijn Digital Nomad Masterclass in Utrecht.

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *