‘Hoe gaat het met je boek?’ 8


Foto: Daisy de Pater

Hersenspinsel van een kersverse auteur – over boekperikelen en onzekerheden

Sinds mijn boek is uitgekomen, krijg ik ongeveer dagelijks drie keer de vraag ‘hoe het met mijn boek gaat’. Klanten vragen ernaar, vrienden en bekenden vragen ernaar, en als ik ’s avonds thuis kom is daar de vriend die niet meer vraagt hoe mijn dag was, maar ‘of er nog boekennieuws is’.

Hartstikke lief en leuk natuurlijk, die interesse in mijn geesteskind. Maar om eerlijk te zijn kan ik de vraag niet meer horen. Het punt is dat ik zelf eigenlijk niet eens goed weet ‘hoe het met mijn boek is’. Ik heb namelijk nooit eerder een boek geschreven. Geen idee wat normaal is. Er zijn nu een kleine 800 boeken in omloop. Geen idee of dat normaal is. Een tweede druk zit er nog niet aan te komen, omdat er totaal 3500 exemplaren gedrukt zijn. Geen idee of 3500 veel of weinig is. Ik heb nooit eerder een boek geschreven. Ik denk niet dat ik nu al op een tweede druk had hoeven rekenen. Het boek is immers pas twee weken uit. Alhoewel, als ik naar Blondjes Beleggen Beter kijk, had ik inmiddels al bijna een derde druk kunnen hebben… En waarom sta ik eigenlijk niet in de Bestseller Top 60? Uitgenodigd voor het Boekenbal ben ik ook niet.

Als ik het zo bekijk, gaat het eigenlijk helemaal niet goed met mijn boek. Het had veel beter kunnen gaan. Maar dan vertel ik mezelf dat het onderwerp ‘echt niche’ is, of dat ‘de buzz nog moet komen’. De PR komt pas net op gang. Influencers hebben het boek net in de brievenbus. Ja, let maar op, de echte golf aan publiciteit gaat nog komen. En dan gaan ze als warme broodjes, mark my words.

Afgelopen twee weken heb ik al een paar interviews gegeven, en ook daar kreeg ik telkens de vraag. ‘Hoe gaat het met het boek?’ ‘En kan je nog iets vertellen over de valkuilen van remote werken?’ En hoe lang ik dit nog denk te blijven doen..? Die journalisten kunnen er wat van. Erg origineel zijn ze niet. Ik kan de vragen niet meer horen, maar ja, je wilt toch media-aandacht. Of eigenlijk kan ik mijn eigen antwoorden niet meer horen. Ik kan ze dromen. Misschien omdat ik sinds de zomer van 2019 bijna elke dag wel met het onderwerp remote werken bezig geweest ben. Waar ik echt van droom is een vakantie!

Nu ik dit zo typ vraag ik me vooral af of jullie niet ook al doodmoe zijn geworden van mijn boek. We gaan zien hoe dit artikel gelezen wordt…

Soms denk ik dat mensen alleen vragen ‘hoe het met mijn boek gaat’ omdat het een sociaal wenselijke vraag is. ‘Hoe gaat het met je boek?’ is het nieuwe ‘hoe gaat het?’ geworden. Niemand zit op een echt antwoord te wachten.

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Disclaimer: dit is een column, grappig bedoeld, ik wil niemand voor het hoofd stoten en ben echt blij met alle interesse en alle interviews 😉

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 gedachten over “‘Hoe gaat het met je boek?’

 • Katja

  3500 boeken voor een eerste druk is echt super veel voor een debutant! 800 boeken in de omloop is fantastisch. 🙂
  Om de bestseller top 60 meteen te bereiken is wel te veel gevraagd. Zeker gezien je een debutant bent. En het boekenbal worden maar weinig non-fictie auteurs voor uitgenodigd.
  Dus ja, in mijn oren klinkt het dat je boek het goed doet en daar mag je super trots op wezen! Vergeet niet dat dit boek pas echt goed gaat lopen komende zomer, dat zal waarschijnlijk het boek zijn piekpunt worden.

  • Daisy

   Ik wil juist wel echt het antwoord horen als ik vraag hoe het met je boek gaat. Ik weet er alles van; de spanning, wat is goed, wat niet. Na 2 boeken is mijn ervaring dat een eerste druk van 3500 betekent dat de uitgeverij er alle vertrouwen in heeft dat je boek goed gaat lopen. En tsja… Na twee kookboeken ben ik ook nog niet uitgenodigd voor het boekenvak. Maar, zoals hierboven al wordt gezegd: non-fictie auteurs worden meestal niet uitgenodigd. Behalve als je Faya Laurens heet of Rens Kroes 😉
   800 verkocht! Wauw! Dat is geweldig. Dan weet je zeker dat niet alleen je vrienden en familie een exemplaar hebben gekocht. Er zijn dus gewoon total strangers die geld hebben betaald voor jouw boek. Die realisatie vond ik dus echt waanzinnig gaaf!

 • Ria

  Logisch dat iedereen benieuwd is naar je boek. Maar wees toch trots dat je het gepresteerd heb. En dat we trots op je als persoon zijn. Wij blijven altijd super gelukkig met , zoals je bent 💕

 • Dianne

  Heel herkenbaar 🙂 , ik heb dat ook altijd als iemand bijvoorbeeld zwanger is of toen ik zelf ging trouwen. Maar wilde gewoon even zeggen dat ik het echt gaaf vind dat je het gewoon hebt gedaan! En ik heb je boek als e-book gekocht, want als ‘digital nomad’ is het vaak toch handig om niet al te veel boeken mee te slepen (A). Dus die mag je er nog bij optellen 🙂