Muiderslot: kamperen naast het kasteel


Bij het Muiderslot

Het Muiderslot in Muiden is oudste, best bewaarde kasteel van Nederland. Het slot is al meer dan 700 jaar oud en is open voor bezoekers. Ik ging er deze zomer kamperen!

Overnachten in een tentje naast het Muiderslot: spooky of bucketlist material? Voor mij het laatste! En dus kampeerde ik afgelopen zomer in een tentje naast het kasteel. Kijk hoe gaaf!

Kamperen bij het Muiderslot

Over het Muiderslot

Het Muiderslot – ook wel bekend als Muiderslot Castle of Amsterdam Castle – werd omstreeks het jaar 1285 gebouwd in opdracht van Graaf Floris V. Het is officieel geen kasteel, maar een slot. Dit betekent dat er niet continu mensen woonden, maar dat het slot bedoeld was als fort in oorlogstijd. In vredestijd woonden de mensen naast het slot in een simpele boerderij. Dreigde er oorlog? Dan brandden ze de boerderij af en verborgen zij zich in het slot.

Het Muiderslot was een van de eerste vierkante sloten. Voorheen was een slot rond. Het vierkante ontwerp met de vier ronde torens was beter te verdedigen.

Het Muiderslot ’s nachts

Overnachten bij het Muiderslot

Ik kwam als kind al bij het Muiderslot. Huizen, het dorp waar ik ben opgegroeid, ligt niet ver van Muiden. Mijn tweelingbroer en ik organiseerden er zelfs eens ons partijtje. Deze zomer kwamen we terug voor een pre-birthday weekend met mijn moeder en haar man. We gingen kamperen in een tentje naast het Muiderslot!

Samen met nog circa 30 anderen, kamperen we in de pruimentuin naast het slot. Er staan 20 tentjes klaar, met overal twee lichtbedden in. Je hoeft alleen je eigen slaapzak en kussen mee te nemen. Een douche is er niet. Wel kun je gelukkig naar het toilet en je tanden poetsen in het nabijgelegen gebouw.

Picknick

Kamperen naast het Muiderslot

De kampeerervaring is meer dan alleen slapen in een tent. We komen rond 18:00 uur aan bij het Muiderslot, en krijgen dan een welkomsdrankje en mand met lekkers. Het eten is echt goed! Er zit van alles in de mand: vegetarische wraps, een pastasalade, brood met dips en zelfs een toetje. Zowel kaas als zoetigheden zijn aanwezig!

Na de picknick krijgen we een rondleiding door het kasteel. Enorm interessant om meer te horen over de geschiedenis van het Muiderslot. Het kasteel is echt goed onderhouden. Sommige vertrekken zien er nog echt uit of ze dagelijks gebruikt worden voor de oorspronkelijke doeleinden. Er hangen prachtige kunstwerken, die overigens niet van het Muiderslot zijn maar worden geleend van diverse musea uit Amsterdam. Alles om de sfeer van het slot na te bootsen.

Picknicken
Muiderslot
Binnenkijken in het Muiderslot

Kampvuur en spelletjes

Na de rondleiding is er nog genoeg tijd voor een spelletje. Er wordt een kampvuur gemaakt, waar een groot deel van de groep omheen gaat zitten. Zowel jong als oud(er) is present. Camping life verenigt de mensen meteen!

Tot 0:00 uur zitten we gezellig naast het vuur, met uitzicht op het prachtige slot. Het kasteel wordt verlicht door lampen, en ook de maan staat helder aan de hemel. Subliem! Met een magisch gevoel kruipen we daarna ons tentje in.

Muiderslot
Rondleiding door het slot
Muiderslot by night

Zwemmen in de Vecht

Rond half 8 word ik al wakker. Ik heb toch wat onrustig geslapen door het luchtbed en de omgevingsgeluiden. Een duik in de Vecht zal me goed doen! De rivier de Vecht begint hier in Muiden (vandaar ook de ligging van het Muiderslot) en stroomt door richting Utrecht. Gelukkig is de rivier niet te koud maar wel verfrissend. Het is heerlijk wakker worden! En wat een fantastisch uitzicht zo met de zonsopkomst en het kasteel op de achtergrond.

We krijgen wederom een picknickmand voor het ontbijt (wat broodjes en een sapje) en bestellen een verse koffie voor erbij. Nog even genieten van het prachtige Muiderslot, voor we zo weer het terrein af moeten. Om 10:00 uur opent het kasteel voor ‘gewone’ bezoekers. Dan moeten we met auto’s en al weg zijn.

Tijden en prijzen

Het Muiderslot is het hele jaar door geopend. Van 1 april t/m 31 oktober is het slot alle dagen open van 10:00 tot 17:00 uur. Van 1 november t/m 31 maart is het slot op maandagen gesloten. Bestel vooraf online je kaartje om zeker te zijn van je bezoek.

Prijs: Volwassene €15,50 (of boek een combiticket en combineer het met andere activiteiten in Nederland).

Kamperen bij het Muiderslot kost €198 voor twee personen. Je betaalt per tent, dus ook als je alleen bent, betaal je €198. Boek hier je overnachting.

Lijkt het jou leuk om het Muiderslot te bezoeken? En zou jij blijven kamperen in de tuin?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *