Interview: Marjan Heemskerk over het creëren van financiële vrijheid


Marjan Heemskerk
Marjan Heemskerk (foto door Prisca Visser)

Marjan Heemskerk van The Happy Financial deelt hoe je financiële vrijheid kan creëren door inzicht en grip te krijgen op je financiën.

Register accountant Marjan Heemskerk van The Happy Financial helpt anderen bij het creëren van financiële vrijheid. Dat doet ze op haar blog, YouTube-kanaal, Instagram, met haar boek en als spreker en docent. Maar waar begin je? Ik sprak haar voor VrijeMeid.nl.

1. Kan je jezelf voorstellen? Wie ben je, wat doe je? 

“Ik ben Marjan Heemskerk, ik woon vlakbij Eindhoven. Ik ben 35 jaar en getrouwd met Martijn. We hebben samen een bedrijf, waarin we ieder ons eigen ding doen. Voor mij is dat The Happy Financial, waar ik in 2016 mee ben gestart. In artikels en video’s maak ik financiën makkelijker en begrijpelijk. Ik ben register accountant van huis uit. Met mijn bedrijf richt ik mij op zowel particulieren als zzp’ers en ondernemers.”

Marjan Heemskerk (door Prisca Visser)

2. Wanneer ben je begonnen met ondernemen? En waarom?

“In 2016 begon ik mijn blog als een hobby. Ik wilde iets creatiefs doen en vond schrijven leuk. Ik leg graag dingen uit. Dat resulteerde in een finance blog. Mijn collega’s lachten mij uit om mijn eerste artikel, waarin ik uitlegde wat BTW en omzetbelasting is. Ze dachten dat dit te makkelijk was. Maar het sloeg aan! Na drie maanden maakte ik al de sprong naar fulltime ondernemen.”

3. Hoe heeft jouw bedrijf zich de afgelopen jaren ontwikkeld? 

“In het begin blogde ik naast mijn fulltime baan. Dat gebeurde dus vroeg in de ochtend en laat in de avond. Het was al snel niet vol te houden. Ik wist: ik moet kiezen. En dus maakte ik een driejarenplan: hoeveel geld moet ik verdienen om er niet op achteruit te gaan? Hoe kan ik leven van mijn blog? Tot mijn eigen verbazing zat ik al na drie maanden op dat niveau en kon ik mijn baan opzeggen. Ik had toen al genoeg langlopende opdrachten. Als echte accountant wilde ik niet volledig voor mezelf beginnen voor ik die zekerheid had. Sinds zomer 2017 werk ik volledig voor mezelf. Ik had toen iets van 10.000 unieke bezoekers per maand. Inmiddels trek ik er 15.000, maar het gaat om wat je eraan verdient he?”

Marjan Heemskerk (Prisca Visser)

4. Welke verdienmodellen heb je?

“Naast spreekklussen verdien ik geld door sponsored posts op mijn blog. Zo’n 90% van mijn verkeer komt vanuit Google, dus van social media ben ik niet afhankelijk. Daarnaast heb ik een YouTube-kanaal, waar ik ook gesponsorde video’s plaats. Op YouTube heb ik nog geen 4.000 abonnees. Ook hier gaat het om inhoud, niet om aantallen. Tot slot heb ik nog wat freelance schrijfklussen, zoals voor Accountant.nl, en geef ik les op de universiteit. Die klussen heb ik te danken aan mijn blog. The Happy Financial is echt mijn brand geworden. Ik heb ook een boek uitgebracht onder die naam.” 

5. Wat is een financiële valkuil waar veel mensen intrappen?

“Sommige mensen denken: ‘ik heb genoeg aan x aantal euro.’ Maar het gaat er ook om wat je wilt verdienen. En hoeveel je wilt werken. Je omzet is niet je winst, en van je winst moet je nog belasting betalen, pensioen regelen, een AOV, etc. Om niet in te leveren op je salaris – als je voor jezelf begint – moet je vaak mikken op een hoger bedrag dan je in eerste instantie denkt. Verkijk je daar niet op. Ga ook niet uit van 40 declarabele uren per week als je voor jezelf begint. Je moet ook klanten vinden en administratie doen, en misschien wil je helemaal geen 40 uur per week werken.”

Marjan Heemskerk (Prisca Visser)

6. Hoe ziet een gemiddelde werkweek van jou eruit?

“Ik werk flexibel, als het heel warm is werk ik geen 40 uur. Ik heb pieken en dalen. Soms ben ik heel druk met colleges geven en scripties nakijken en dan werk ik 50 uur per week. Maar als het rustiger is, dan pak ik die rust en neem ik extra vrij. Dan ga ik lekker naar de sauna doordeweeks. Van dat voordeel moet je genieten. Je kan altijd wel werken en meer uren maken, maar kijk naar wat er echt nodig is. En wanneer dat handig is. Zo maak ik mijn video’s op zaterdag, omdat ik dan minder mail krijg en zo minder afgeleid ben.”

7. Hoe zou je jouw money mindset omschrijven?

“Geld is echt mijn vriend. Blijf het aantrekken. Dat doe je al door het niet als iets vies te zien. Je werkt er toch hard voor? Het kan je helpen om te doen wat je wilt. Geld maakt niet alleen gelukkiger (wijst onderzoek uit), maar vermogen nog meer. Financiële vrijheid geeft veel rust. Ik werk dan ook bewust aan het opbouwen van vermogen. We bouwen pensioen op, lossen onze hypotheek af en doen aan beleggen. Aan het eind van elke maand kijk ik welk deel ik spaar, welk deel ik aflos en welk deel naar mijn beleggingsrekening gaat. Ik zorg altijd voor een financiële buffer van zes maanden. In zes maanden heb ja altijd wel wat nieuws. Als accountant kan ik sowieso altijd wel weer ergens aan de slag.”

8. Hoe is jouw money mindset in de jaren veranderd?

“Ik had vroeger echt een gat in mijn hand. Ik had geen inzicht in mijn financiën. Iedereen dacht dat ik als accountant veel geld had, maar dat viel best tegen. De startsalarissen zijn niet top, ik woonde duur… Ondertussen adviseerde ik grote bedrijven over hun financiën. En dat terwijl ik mijn eigen huis niet eens op orde had! Ik ben toen begonnen met een balans maken. Hoe kom ik hier uit? Waar gaat het fout? Waar kan ik snijden? Hoe krijg ik grip op mijn geld? Dat is gelukt! Deze stappen doorloop ik ook in mijn boek.”

9. Tips voor een sterkere money mindset? 

“Wees vooral niet bang voor financiën. Niets weerhoudt je ervan je bankrekening te checken. Dat geeft inzicht, en dat is een belangrijke eerste stap naar financiële vrijheid. Kijk goed wat je verdient en zou moeten overhouden per maand. Financiële vrijheid bereiken kan door grip te krijgen op je financiën, een doelstelling te kiezen en een behapbaar stappenplan te maken. Wat mensen vaak tegenhoudt dit te doen, is angst. Angst voor geldzaken, onzekerheid, onwetendheid. Maar het valt vaak mee, heus! Het is ook echt niet zo moeilijk. Je doet het voor jezelf. En het kan gewoon in Excel of een notebook. Maak er een gewoonte van om elke ochtend – na je rondje Instagram – door je uitgaven te scrollen. Maak het niet te groot, begin klein en leer on the go.” 

10. Dé accountancy-tip voor andere vrouwelijke ondernemers? 

“Maak goed gebruik van de regelingen die er zijn. Zorg dat je alles op een rijtje hebt, of besteed het uit. Kies een persoon die je vertrouwt en die jou alles rustig kan uitleggen. Een boekhouder is prima als je een eenmanszaak hebt. Bij een BV is een accountant aan te raden. Verder raad ik iedere ondernemer aan om goed te bedenken hoeveel je wilt werken en hoeveel je wilt verdienen. Blijf het op jouw manier doen, dat is net zo leuk aan ondernemen.”

11. Doe je volgende keer mee aan ‘Zij verdient een ton?’

“Ik haal die omzet wel, maar ik vind openheid soms afschrikken. Een ton omzet zegt niets over je echte financiële situatie. Het gaat erom hoe je met je geld omgaat. Wat zijn je uitgaven? Heb je een stabiele cashflow? Hoe houdt je je liquiditeit op orde tussen grote opdrachten in? Hoe voorkom je dat je in de problemen komt? Ik ben voorstander van praten over geld, maar dat hoeft niet over euro’s te gaan. Dat maakt het denk ik ook makkelijker bespreekbaar.” 

12. Favo boek/rolmodel over geld?

“Toen ik net begon heeft ‘You are a badass’ me echt over de streep getrokken. De auteur beschreef dat ze een dure nieuwe auto kocht, om zo noodzaak te creëren om ook snel veel geld te verdienen. Dat vond ik eerst een domme keuze. Nu zie ik in dat het klopt. Anders blijf je in je vangnet hangen. Het idee dat je ‘moet uitgeven als een miljonair om te verdienen als een miljonair’ is ook zoiets. Hoewel de meeste miljonairs juist weinig uitgeven, geloof ik dat je al degene kan zijn die je wilt zijn. Doe nu al wat je wilt, wacht niet af. Je kan vaak al meer dan je denkt. Qua rolmodel vind ik Annemarie van Gaal een topvrouw. Zij doet ook veel verschillende dingen en ziet overal kansen en mogelijkheden.”

Ben jij bezig met het creëren van financiële vrijheid? Heb jij het boek van Marjan al?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *