12x Toffe dingen om te doen in Amsterdam (die ook locals leuk vinden) 7


Amsterdam

Als ex-Amsterdammer weet ik waar je moet zijn om de massa te mijden. Voilà: twaalf leuke dingen om te doen in Amsterdam zonder massa’s toeristen.

Amsterdam kan mensen afschrikken omdat het er inmiddels overstroomd is door toeristen. Althans, een aantal specifieke buurten en bezienswaardigheden. Als je net even van de gebaande paden afgaat, zul je zien dat Amsterdam nog steeds een prachtige stad is en dat er van alles te beleven is (waar ook nog locals komen).

Amsterdam off-the-beaten-track

Het Rijksmuseum ben je al een paar keer geweest, het Anne Frank huis vind je overrated, op het Leidseplein wil je niet dood gevonden worden, de Wallen is een toeristenattractie en de Albert Cuyp is niet meer wat het geweest is… Waar moet je wel naartoe? Ik tip je twaalf leuke dingen om te doen in Amsterdam die ook locals nog kunnen waarderen.

1. Met het pondje naar Noord

Amsterdam-Noord

We roepen het al jaren (toen niemand ons nog geloofde), maar Amsterdam-Noord is nu écht hip geworden. En het pondje er naartoe maakt Noord een heus werelds uitje. Als ik de wind door mijn haren voel gaan richting NDSM, voel ik mij een vrouw in een wereldstad. Move over, Rotterdam 😉 De pond naar Noord is gratis en vaart nog tot diep in de nacht. Pllek is sowieso het fijnste plekje op NDSM. Of haal snel een broodje of koffie bij BBROOD. Ook de IJ-hallen vind je op NDSM. Neem je het pondje naar Buikslotermeer? Dan móet je naar de Tolhuistuin. Of ga schommelen bovenop de Amsterdam Tower 😉 Zie punt 11.

2. Moco Museum

Moco Museum Amsterdam

Tot voor kort had ik dus nog nooit van dit museum gehoord, maar het blijkt een gouden keuze voor jouw dagje/weekend Amsterdam. Je vindt in Moco een prachtige collectie modern, contemporary en street art. Momenteel is er onder andere een expositie van Banksy te zien. Entree voor Moco Museum kost 15,50 euro. Bestel online je skip-the-line tickets. Annuleren kan tot 24 uur van tevoren. Adres: Honthorststraat 20 (vlakbij het Van Gogh Museum).

3. High tea in het Amstel Hotel

Amstel Hotel Amsterdam

Het kost een paar duiten (51 euro om precies te zijn), maar dan heb je wel wat: de beroemde Royal Afternoon Tea in de Amstel Lounge van het Amstel Hotel. Denk: drie gangen – van hartig naar zoet – met drie theeën. Alles vers bereid door de huispatissier. Met uitzicht op de mooie Amstel geniet je dagelijks tussen 12:30 en 14:30 uur of tussen 16:00 en 18:00 uur van jouw Royal Afternoon Tea experience. Echt wat te vieren? Blijf dan slapen in een van de schitterende kamers van het Amstel Hotel.

4. Het Amsterdamse nachtleven

Uitgaan in Amsterdam

Als er iets is waar ik aan moest wennen toen ik naar Utrecht verhuisde, is het het verschil in nachtleven ten opzichte van Amsterdam. Waar je in Utrecht veel gezellige cafe’s en studentenkroegjes hebt, vind je in Amsterdam clubs van hoog niveau. Paradiso, Melkweg, Club Up… ik heb er goede herinneringen aan! Wil jij tijdens jouw weekend Amsterdam ook meerdere clubs bezoeken? Bespaar dan geld met het Amsterdam Nightlife Ticket. Hiermee ontvang je twee of meer dagen toegang tot meer dan 30 clubs in Amsterdam voor maar tien euro (inclusief welkomstdrankje).

5. Geiten knuffelen in het Amsterdamse Bos

Midden in het mooie Amsterdamse Bos bevindt zich de geitenboerderij Ridammerhoeve. Naast geiten lopen hier ook kippen, varkens, koeien en paarden rond. Neem een kijkje in de stallen, drink een cappuccino op het terras of volg een workshop kaas maken. Er worden volop activiteiten georganiseerd op deze geitenboerderij. Op zaterdag- en zondagochtend kan je meedoen met de ‘geitenyoga‘. Deze yogales vindt plaats tussen de geitjes, wat door het contact met de geiten zorgt voor het knuffelhormoon oxytocine. Geluksgevoel gegarandeerd! Kosten: 20 euro. Wie iets meer betaalt krijgt er een cappuccino (met geitenmelk) of ontbijtje bij.

6. Eten in het donker: Ctaste

Vorig jaar kreeg ik een brunch in het donker cadeau van mijn broer. Een erg toffe ervaring! De brunch wordt geserveerd in het donker door blinden en slechtzienden. Het idee is dat je op deze manier eens kunt ervaren hoe het is om niets te zien, en om te eten zonder dat je ziet wat (en hoe) je eet. Ik kreeg er meteen dubbel respect voor blinden voor. Want wat is eten in het donker moeilijk! Van een glas water inschenken, tot iets aan je vork prikken, tot de smaak thuis brengen. Het is echt een uitdaging. Niet iedereen kan het aan. Je moet je als ’t ware overgeven aan het duister. Een paar mensen naast ons renden na vijf minuten het restaurant uit (hoorden we). Maar als het je lukt, is eten in het donker een erg toffe beleving. Voor het eten moet je het niet per se doen. Ook leuk: bestel een koffie in gebarentaal bij de buren. Dit koffietentje wordt gerund door doven en slechthorenden. Adres Ctaste: Amsterdijk 55.

7. Bezoek een lokale brouwerij

Brouwerij ’t IJ in Amsterdam

I like beer and I can not lie! Houd jij ook van lekkere craft biertjes? Bezoek dan een brouwerij in de stad. Natuurlijk niet de toeristische Heineken Brouwerij, maar een kleinschalig brouwerijtje zoals Brouwerij Troost in het Westerpark (er zijn ook andere vestigingen). Je kunt hier ook een rondleiding krijgen om te zien hoe bier nu precies gebrouwen wordt. Liever drinken? Op het terras zit je goed! Elke woensdagavond is er bovendien live jazz muziek. Honger kan gestild worden met een heerlijk (vega) burgertje. Ook leuk: Brouwerij ’t IJ in Amsterdam-Oost. Er hangt hier altijd een gezellig sfeertje, en het uitzicht op de molen maakt het toch nog een echt uitje in eigen land 😉

8. Eten op Vuurtoreneiland

Door74 was de eerste ‘speakeasy’ cocktailbar van Nederland. Toen ik er voor het eerst kwam had ik nog niet eens internet op mijn telefoon. Ik heb het telefoonnummer destijds niet gevonden via de website, maar ‘via via’ gekregen. Je begrijpt dat het vrij exclusief voelde om via het telefoonnummer te reserveren voor een drankje, en dan zonder Google Maps de geheime deur te zoeken die toegang geeft tot de cocktailbar. Eenmaal binnen geniet je bij Door74 van exclusieve cocktails, geshake’t door de beste bartenders. Adres: dat hoor je bij het reserveren! Je vindt het telefoonnummer op de website.

9. Duurzaam shoppen in de Haarlemmerstraat

Sustainable Shoppingtour

Winkelen doe ik liever niet meer in de Kalverstraat of de Leidsestraat. Veel te druk en bovendien probeer ik al een tijdje minder fast fashion te kopen. Dit omwille van het milieu en de arbeidsomstandigheden die helaas vaak met fast fashion gepaard gaan. Liever koop ik mijn kleding bij duurzame winkels zoals Nukuhiva. Inmiddels is deze store overgenomen door Brandmission, maar je kan hier nog steeds terecht voor duurzame mode. Bezoek ook deze andere duurzame winkels in de Haarlemmerstraat.

10. Haal bonbons bij Puccini

Een ultieme tip voor Amsterdam: haal bonbons bij Puccini. Deze bonbons zijn heuse minigebakjes, waar je met ieder klein hapje intens van zal genieten. De vestiging aan de Staalstraat 17 heb ik heel wat keertjes bezocht toen ik aan de UvA studeerde. ‘Mijn’ locatie Oudemanhuispoort was er om de hoek! Ook een aanrader is de lunchroom naast de bonboni. Verrukkelijke Italiaanse broodjes en salades. Niet goedkoop, maar zeker de moeite waard. Trust me.

11. De schommel op A’dam Tower

Sowieso is het uitzicht vanaf de A’dam Tower een plaatje. En wist je dat je er ook kunt coworken? Maar wat echt een tof uitje is, is schommelen op de rooftop van de A’dam Tower. Dit is stiekem best eng! Het is hartstikke hoog en je kijkt ver uit over Oost-Amsterdam. Er kan een rij staan, maar het is het wachten waard. Check hier boven mijn video!

12. Op culinaire reis bij Nomad

Nomad Amsterdam

Van de zomer ging ik op culinaire reis bij Nomad, een fine dining restaurant aan het IJ. Heerlijk, internationaal eten met een prachtig uitzicht! Van Libanees platbrood tot Mexicaanse chili sin carne, en van Peruaanse ceviche tot Hongaarse goulash. Bij Nomad gaan je smaakpapillen op wereldreis. De bijpassende, verrassende wijnen en uitstekende service maken dit restaurant tot een favoriet bij locals. Circa 80% van de gasten komt uit Amsterdam.

Blijven slapen in Amsterdam? Dit zijn drie fijne hotels

Qbic Amsterdam
Qbic Hotel

Maak jij er een weekendje weg van? Dan heb ik drie hotel-tips voor Amsterdam voor je.

Korting met de City Card

Tip: met de i amsterdam City Card krijg je korting op heel veel musea, openbaar vervoer, een rondvaart en fietsverhuur. Bestel hem hier vanaf €65 >

Hoeveel uitjes kende jij al?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

boek

N.B. Deze blog bevat gesponsorde links. Uiteraard sta ik achter alle bedrijven die ik heb genoemd.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 gedachten over “12x Toffe dingen om te doen in Amsterdam (die ook locals leuk vinden)