Sneek: wat te doen in deze Friese stad?


Waterpoort van Sneek

Wat te doen in Sneek? De Friese stad is vooral bekend van de Sneekweek, maar er is zoveel meer te doen. Zet deze activiteiten maar op je lijstje!

Een dagje of weekend Sneek is een fijne combinatie van stad en natuur. De stad in Zuidwest-Friesland (bekend als ‘Waterland van Friesland‘) telt ruim 30.000 inwoners en heeft talloze gezellige cafe’s, restaurants en mooie gebouwen. Maar zoals het Friesland betaamt, is natuur ook nooit ver weg. Vanuit Sneek ben je zó op het Sneekermeer, of een ander mooi meer zoals het Slotermeer.

In september was ik een heel weekend in Sneek (twee nachten) en vermaakte mij prima. In deze blog deel ik mijn tips met jou: wat te doen tijdens een weekend Sneek?

Lunchen op de Markt

Martk23

Zoals elk Nederlands stadje, heeft Sneek een Markt. Dit is doorgaans het gezelligste pleintje van een stad. Zo ook in Sneek! Mijn vriend en ik lunchen bij Markt23, een fijne, typisch Nederlandse zaak met goede broodjes en een enorm terras. Wij gaan voor de kroketten op brood en het broodje carpaccio. Altijd goed!

Adres: Marktstraat 23

Waterskiën in Sneek

Waterskibaan Sneek

Net buiten Sneek vind je Waterskibaan Sneek, een soort kabelbaan over het water waar je kan (leren) waterskiën. In plaats van achter een boot, wordt je voort getrokken door de kabelbaan. Dit is even oefenen – vooral in de bochten – maar als je eenmaal staat is het zó kicken! Je kan hier ook wakeboarden – al vond ik dat een stuk moeilijker opstaan dan op ski’s. Let op: gigantische spierpijn gegarandeerd 😉

Adres: Paviljoenwei 1D

Stadswandeling Sneek

Sneek

Liever met beide benen op de grond blijven? Maak een stadswandeling door het centrum van Sneek. De derde stad van Friesland telt zat mooie gebouwen, typisch Nederlandse huisjes, smalle straatjes, leuke pleintjes én grachten. De Waterpoort mag je natuurlijk niet missen, evenals het bekende standbeeld Lapkepoepen en Fontein van Fortuna. Je kan een stadswandeling inclusief plattegrond en wetenswaardigheden halen bij de winkel van VVV Waterland van Friesland aan het Kleinzand in het Fries Scheepvaart Museum.

Diner bij het Proeflokaal

Proeflokaal
Borrelplank

In het voormalige gerechtsgebouw zit nu een prachtige horecazaak waar ieder zijn (ge)recht krijgt. Dit is natuurlijk een knipoog naar de oorspronkelijke functie van het pand. Nu bestel je kleine hapjes – een soort tapas – van zeer goede kwaliteit. Je kan de gerechtjes uiteraard ook delen met je tafelgenoot. Aanraders zijn zeker de borrelplank en het patatje rendang.

Adres: Marktstraat 27

Overnacht bij Stadslogement By Peek

By Peek
By Peek

Wij bleven twee nachtjes slapen in Sneek. Dat deden we bij Stadslogement By Peek, dat drie appartementen verhuurt. Het appartement was ruim en van alle gemakken voorzien. Bovendien was de locatie super – je loopt zó het centrum van Sneek in. De Waterpoort of de Markt zijn slechts een paar minuten lopen. Het ontbijt van gastvrouw Annemarie is fijne bijkomstigheid!

Adres: Singel 35

SUP’pen in Sneek (of daar buiten)

SUP’pen in Sneek

SUP’pen vind ik altijd leuk, maar een mooie omgeving maakt het geweldig. Het centrum van Sneek is goed te bewonderen vanaf het water, maar weet dat het wel een eindje peddelen is vanaf opstapplaats Top 3. Wellicht is de route richting Opperhuizen een aanrader. Hier SUP je meteen in de natuur. Houd wel rekening met de windrichting: idealiter SUP je eerst tegen de wind in, en heb je wind mee op de terugweg.

Adres: Top 3

Lunchen en/of taart bij Royaal Belegd

Royaal Belegd

Wat een leuk tentje! Royaal Belegd ziet er leuk uit, ligt naast de Waterpoort en heeft heerlijke broodjes. Uiteraard royaal belegd. Ook de taartjes zijn een aanrader. Tip: ga voor de proeverij van drie taarten. Eigenaresse Roos is enorm vriendelijk en werkt vooral met eerlijke, verse en huisgemaakte producten.

Adres: Lemmerweg 4

Fries Scheepvaart Museum

Scheepvaartmuseum

When in Friesland… dan kan je niet om boten heen! In Sneek vind je dan ook een Fries Scheepvaartmuseum. Ideaal voor een regenachtige middag, of als je even genoeg hebt van water. In dit museum leer je niet alleen veel over de Friese scheepvaart, maar eveneens over het verleden en de cultuur van Friesland. Een kaartje kost 7,50 euro (of met een museumkaart gratis).

Adres: Kleinzand 16

Brasserie De Koperen Kees

Tartaar van zeebaars

Sowieso het beste restaurant waar we in Sneek hebben gegeten! Dit is dineren zoals het hoort: vijf gangen, bijpassende wijnen en steengoede bediening. Heb je minder trek of weinig te besteden? Dan is brasserie De Koperen Kees ook een aanrader voor een drankje. Echt waar: gaat heen als je in Sneek bent!

Adres: Parkstraat 1

Uitstapje naar Sloten

Bootje varen
De Luts
Salade geitenkaas
E-chopper rijden

Uitgekeken in Sneek? Maak een uitstapje naar Sloten, een van de mooiste stadjes van Nederland. Sloten heeft nog geen 1000 inwoners, en is de kleinste van de bekende ‘elf steden’ van Friesland. Uiteraard moet je hier op een boot stappen. Maak een tochtje over het Slotermeer of richting de Luts. Lunchen doe je bij de Zeven Wouden. Ook leuk: een solextour of op een e-chopper de omgeving verkennen. Blijven slapen? Dan heeft recreatiepark De Jerden vast nog plek.

Adressen:

  • Elektrische sloep huren: De Jerden, Lytse Jerden 1 in Sloten
  • Lunch of diner: De Zeven Wouden, Voorstreek 120 in Sloten
  • Solextour of e-chopper: Solex Sloten, Jachtlustweg 45 in Wijckel

Ben jij weleens in Zuidwest-Friesland geweest? Lijkt een weekend Sneek jou tof?

N.B. Ik verbleef in Sneek op uitnodiging van VVV Waterland van Friesland.

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *