Wat is jaarruimte? Pensioenbeleggen voor fiscaal voordeel!


Pensioen Beleggen
Pensioenbeleggen

Door gebruik te maken van de jaarruimte, ontvang je fiscaal voordeel bij je jaarlijkse belastingaangifte. De jaarruimte is het maximale bedrag dat je mag storten voor je pensioen en dat je kan aftrekken van je belastbaar inkomen.

Heb jij al eens gehoord van jaarruimte? Misschien ken je het woord wel, maar weet je niet precies wat het betekent. Laat mij het simpel uitleggen. De jaarruimte is het maximale bedrag dat je jaarlijks mag inleggen voor je pensioen en waarover je fiscaal voordeel krijgt. De hoogte van je jaarruimte is afhankelijk van je inkomen. Bij een bruto winst (als ondernemer) van €45.000 per jaar, is de jaarruimte circa €4300. Dit betekent dat als je dit bedrag aan je pensioen hebt besteed, je €4300 mag aftrekken van je belastbaar inkomen dat jaar. Je betaalt daardoor minder inkomstenbelasting. Sparen voor je pensioen levert dus belastingvoordeel op!

Jaarruimte 2021

Hoe hoog je jaarruimte is, wordt jaarlijks bepaald. Daarbij is de hoogte van je jaarruimte afhankelijk van je inkomen. Of beter gezegd: van de (bruto) winst van je bedrijf – als je ondernemer bent. Ook als werknemer in loondienst kan je gebruik maken van je jaarruimte, bijvoorbeeld als je bij je werkgever geen pensioen opbouwt, of slechts minimaal.

Jaarruimte berekenen

Ik heb zelf een beleggingsrekening bij Brand New Day voor mijn pensioen. Hier leg ik iedere maand automatisch in. Zo kan ik het niet vergeten.

Bij Brand New Day kan je eenvoudig je jaarruimte berekenen. Zelf weet ik dat ik dit jaar slechts €600 heb ingelegd, terwijl mijn jaarruimte waarschijnlijk rond de €5000 ligt. Dit betekent dat ik ervoor kan kiezen om nog eens €4400 in te leggen voor mijn pensioen dit jaar, om zo het maximale fiscale voordeel te benutten.

Reserveringsruimte

Heb je niet je jaarruimte gebruikt? Dan kan je het bedrag dat je ‘over’ hebt als het ware opsparen voor een jaar waar je iets meer kan missen. Dit opgespaarde bedrag wordt de reserveringsruimte genoemd en kan je tot zeven jaar bewaren en alsnog inleggen voor fiscaal voordeel. Wel geldt er een maximum voor de reserveringsruimte. Hoe hoog dit bedrag voor jou precies is, kan je het beste even checken bij je boekhouder (of kijk op de site van de Belastingdienst).

Tot wanneer kan je je jaarruimte gebruiken?

De jaarruimte voor 2021 kan je t/m 31 december 2021 benutten. Alle stortingen vanaf 1 januari 2022 tellen als inleg voor pensioen in 2022, en daarvoor geldt dus de jaarruimte van 2022.

Heb je nog geen idee wat je bruto winst is dit jaar? Vraag dan je boekhouder om een inschatting te maken, zodat je je jaarruimte kan voorspellen. Mocht je te weinig hebben ingelegd, dan kan je het bedrag dat ‘over’ is dus bewaren als reserveringsruimte. Heb je ’teveel’ ingelegd? Gefeliciteerd, dan heb je meer pensioen opgebouwd!

Waarom pensioenbeleggen?

Ik ben in 2020 begonnen met pensioenbeleggen, omdat ik het tijd vond worden om iets op te gaan bouwen voor mijn oude dag. Als ondernemer moet ik dat toch echt zelf doen. Ik heb gekozen voor beleggen omdat dit op de lange termijn veel meer oplevert dan sparen. Bovendien kan je door die lange termijn wel een risico nemen. Ik heb nog bijna 35 jaar te gaan tot mijn pensioen, dus genoeg tijd om pieken en dalen in de markt te compenseren. Het voordeel van een pensioenrekening vind ik ook dat ik het geld niet kan terugboeken. Zo weet ik zeker dat ik van het geld afblijf en er later een spaarpotje op mij wacht. Uiteraard wordt dit aangevuld met (wat er dan nog over is van de) AOW.

Pensioenrekening openen

Spaar jij nog niet voor je pensioen? Of zou je graag aanvullend pensioen opbouwen? Lees dan hier meer over het openen van een pensioenrekening. De beleggingsrekeningen van Brand New Day zijn heerlijk passief: je kan instellen dat je maandelijks automatisch een bedrag inlegt, en dit wordt weer automatisch belegd in ETF’s. Zo heb je er geen omkijken naar. Bekijk hier de kosten van een pensioenrekening bij Brand New Day >

Hoeveel pensioen moet ik opbouwen?

Op de website van Brand New Day (of Bereken Het) vind je een tool om uit te rekenen hoeveel pensioen je nog moet opbouwen. Dit is afhankelijk van je levensstandaard. Hoeveel je moet gaan inleggen, hangt ook af van de looptijd (hoe lang nog tot je pensioen) en voor welk risicoprofiel je gaat. Hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement dat je kan behalen. Over het algemeen moet je echt wel €500.000 vermogen opbouwen voor een fijn pensioen (ook in verband met inflatie). Als je net als ik dus nog meer dan 30 jaar hebt, komt dit neer op een inleg van zeker een paar honderd euro per maand.

Hoe eerder je begint, hoe lager het maandbedrag. Tijd is geld! Gelukkig is een rekening zo geopend.

Open nu een pensioenrekening >

Ben jij al bezig met pensioenopbouw?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download gratis ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer‘ >

Bestel mijn boek Work Hard, Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *