Wales: roadtrip route + citytrip Cardiff 1


Great Orme, Wales

Wales is een ideale bestemming voor een roadtrip door schitterende natuur en langs charmante stadjes. Combineer een citytrip Cardiff – de hoofdstad – met deze route door Wales.

Prijkt Nieuw-Zeeland al bovenaan je bucketlist? Kijk dan ook eens naar Wales! Wales is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk en wordt met recht wel eens ‘Klein Nieuw-Zeeland’ genoemd. Daarbij vlieg je er zó naar toe en vind je er prachtige natuur. Hoofdstad Cardiff is ook supertof! Met een roadtrip Wales kan je de uitgestrekte landschappen gemakkelijk combineren met een bezoek aan de stad.

Roadtrip Wales
Crown Copyright

Cardiff: aankomst en citytrip

Met KLM vlieg je – vanaf 160 euro retour – rechtstreeks in 1 uur en 20 minuten van Amsterdam naar Cardiff, de hoofdstad van Wales. Cardiff telt circa 300.000 inwoners en is hierdoor qua grootte vergelijkbaar met een stad als Utrecht. Gezellig knus maar ook genoeg te doen en te zien voor een citytrip. Blijf een nachtje in Cardiff of haal direct je huurauto op om aan jouw roadtrip te beginnen.

Cardiff Castle, Crown Copyright
Cardiff
The Wales Way

Roadtrip Wales: The Wales Way

‘The Wales Way’ bestaat uit drie routes die er samen voor zorgen dat je al het moois ziet wat Wales te bieden heeft. De hele roadtrip duurt twee weken. Als je echt wilt genieten van de natuur van Wales – en regelmatig de auto inruilt voor een fietstocht of wandeling – heb je die tijd zeker nodig. Heb je geen twee weken? Dan kan je er ook voor kiezen om een deel van deze route te rijden. Kies maar!

1. The Coastal Way

Coastal Way Wales

On the road again! Vanaf Cardiff rijd je in twee uur naar Pembrokeshire Coast National Park. Bekijk hier de St. David’s Cathedral, Gwaun Valley en de stadjes Porthgain en Solva. Overnachten kan een nacht of twee in Aberaeron. Onderweg kom je ook hotspots tegen als Mwnt Beach, een prachtig zandstrand aan de Ceredigion kust van waar je een schitterend uitzicht hebt op de omgeving. Rijd je verder vanaf Aberaeron, dan kom je langs het Cardigan Bay Marine Wildlife Centre. Ook landgoed Llanerchaeron ligt op de route en is zeker een bezoekje waard.

Green Bridge of Wales
Snowdonia National Park, Wales

Vervolg de route richting Harlech Castle en het dorp Portmeirion. Onderweg spot je met een beetje geluk ook nog het Borth Submerged Forest, een verzonken bos dat alleen te zien is tussen hoog en laag water. Via het Snowdonia National Park – waar je zeker twee dagen kunt verblijven – kom je uiteindelijk uit in Aberdaron, het eindpunt van de Coastal Way.

2. The North Wales Way

North Wales Way

Vanaf Snowdonia National Park rijd je richting het eiland Anglesey – Isle of Anglesay. Vanaf nu rijd je de tweede nationale route; The North Wales Way. Tijdens je verblijf op het eiland Anglesay kun je meerdere plekken bezoeken, zoals Llanddwyn Island – vol met imposante duinen en rotsen – en de South Stack Lighthouse. Zeker het beklimmen waard, want het uitzicht over de kustlijn is waanzinnig. Je kan op Anglesay ook het dorp met de langste naam ter wereld bezoeken: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Llanddwyn Island, Wales
Llanddwyn, Wales

Vervolg The North Wales Way richting St. Asaph, waar je zeker wilt overnachten. Onderweg kun je in het dorpje Conwy stoppen om de haven en het Conwy Castle te bewonderen. Ook het stadje Llandudno ligt op de route en is dankzij het Bodelwyddan Castle & Park zeer de moeite waard.

3. The Cambrian Way

The Cambrian Way

Vanuit Llandudno rijd je via de A470 verder naar het oosten richting Ponterwyd. Je bevindt je nu op de derde route: The Cambrian Way. Stop onderweg bij Bala Lake, een voormalige gletsjer die populair is onder surfers, zeilers en andere watersportliefhebbers. Sla ook de stadjes Dolgellau en Pont niet over. Het gebergte Cadair Idris met Penygadair als hoogste top kan ook zeker op je lijstje.

Penygadair
Pen y Fan

Andere highlights op deze route zijn de beroemde waterval Devil’s Bridge Falls, de Welsh Lavender Farm en Brecon Beacons. Vanaf dit laatste plaatsje maak je een schitterende wandeling naar de top van Pen y Fan, het hoogste punt in Zuid-Wales.

Terug naar Cardiff

De Welshe hoofdstad Cardiff is een charmante stad waar je je prima een paar dagen kunt vermaken. Zorg dus minimaal voor een nacht in Cardiff alvorens je terugvliegt naar Nederland.

Cardiff Castle
Cardiff sunset

In het stadscentrum van Cardiff ontdek je de de eeuwenoude geschiedenis van de stad. Een must-visit is onder meer Cardiff Castle, waar je je echt in oud Wales waant. Het oude industriële havengebied is inmiddels een hip en levendig ‘waterfront’ met vele bars en restaurantjes. Behalve modern én historisch vind je in Cardiff ook prachtige stadsparken en het indrukwekkende National Museum and Gallery. Tip: verblijf in het centrum om geen tijd te verspillen tijdens je citytrip Cardiff.

Kijk voor meer informatie over deze reis op OntdekWales.nl.

Stunning Wales

2022 is ‘Year of Outdoors’

Op 5 mei 2022 bestaat the Wales Coast Path 10 jaar! En staat Wales in het teken van ‘Year of Outdoors’. Dit betekent dat er extra veel outdoor-activiteiten worden georganiseerd. Een extra goede reden om nog dit jaar naar Wales te gaan dus!

Meer informatie over Wales vind je op Visit Wales.

Staat Wales al op jouw bucketlist?

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Wales: roadtrip route + citytrip Cardiff