Wat is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)?


Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om je goed te verzekeren. Op deze manier verklein je de kans dat jij of jouw bedrijf in de problemen komt.

Eén van de verzekeringen die je als ondernemer af kunt sluiten, is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Ondanks dat deze verzekering niet verplicht is, is het wel de moeite waard om hem af te sluiten. Twijfel je nog? In deze tekst vertel ik je wat een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is.

Waar ben je voor verzekerd?

Voordat je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluit, wil je ongetwijfeld eerst weten waar je precies voor verzekerd bent. Een AVB verzekering dekt schade waar jij of jouw bedrijf aansprakelijk voor wordt gesteld en die je volgens de wet moet vergoeden. De verzekering dekt niet alleen schade aan zaken, maar ook aan personen. Het gaat hierbij niet alleen om schade die je zelf veroorzaakt, maar ook om schade die veroorzaakt wordt door jouw medewerkers.

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering uitbreiden

Net als bij veel andere verzekeringen, kun je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering ook uitbreiden. Je kunt deze verzekering onder meer aanvullen met een verzekering voor beroepsaansprakelijkheid. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is vooral handig voor bedrijven die anderen adviseren of een belangrijke stem hebben in een groot project. Een fout kan dan immers enorme gevolgen hebben. Met een BAV voorkom je dit. Hiermee ben je bij beroepsfouten verzekerd voor hoge kosten bij schadeclaims. Deze verzekering is niet alleen geschikt voor grote bedrijven, want ook als mkb’er of zzp’er kun je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Beroepsaansprakelijkeid en bestuurdersaansprakelijkheid

Naast beroepsaansprakelijkheid kun je een aansprakelijkheidsverzekering ook aanvullen met bestuurdersaansprakelijkheid. Deze verzekering is onder meer geschikt voor verenigingen of stichtingen. Een verkeerde beslissing van het bestuur kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben. Zo kan jouw stichting of vereniging een schadeclaim ontvangen. Wil je dit voorkomen? Vul een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering dan aan met bestuurdersaansprakelijkheid. Hiervoor sluit je de aanvullende bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (BTA) af. Met deze verzekering bescherm je het privévermogen van bestuurders, toezichthouders en commissarissen. Het gehele bestuur kan immers aansprakelijk worden gesteld, ook al is de fout door slechts één iemand gemaakt. Er kan dan beslag worden gelegd op het privévermogen van alle bestuurders. Dit is niet het geval als je een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluit.

Particuliere aansprakelijkheidsverzekering is niet voldoende

Ben je particulier verzekerd voor aansprakelijkheid? Dan denk je misschien dat het niet nodig is om ook een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit is een misvatting, want particuliere verzekeringen bieden in zakelijke situaties geen uitkomst. Dit geldt ook wanneer je aansprakelijk wordt gesteld voor schade die je hebt veroorzaakt bij één van jouw klanten. Als je geen zakelijke aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten, moet je de schade uit eigen zak betalen. Wanneer het om een groot bedrag gaat, kan dit het einde van jouw bedrijf betekenen. Kortom: reden genoeg om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Schrijf je in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief >

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *