Hoezo parttime? 5


De wekker gaat, ik zet ‘em uit en draai me nog even om. Een glimlach op mijn gezicht: ik ben vrij vandaag! Wat zal ik eens gaan doen? Lekker bloggen, wat dingetjes regelen voor de belasting en mijn verzekering, misschien sporten of even naar de zonnebank. Thank God It’s Friday!

Jullie weten dat ik de laatste ben die vrouwen zou adviseren om minder te werken. Dat neemt echter niet weg dat zo’n vrije dag in de week wél heel erg lekker is. Het geeft je de gelegenheid écht te ontspannen en écht even de dingetjes te doen waar je anders niet aan toekomt. Tandartsen, banken, verzekeraars, dat soort ongein. Op het moment dat het weekend begint ben je fysiek en emotioneel klaar voor het echte werk: uitgaan, door het park slenteren met koffie, en meer van dat leuks.

Toch heb ik – en de mensen om mij heen – altijd het gevoel dat je je moet verdedigen voor een 32-urige werkweek. Oké, ik ben zelf praktisch een halve feministe te noemen, maar er ooit eens aan gedacht dat mensen naast een – door vriendin R. genoemde – huisvrouwenmentaliteit ook zo hun redenen kunnen hebben voor het ‘parttime’ dienstverband?

Vriendin R. en ik stuitten er allebei op: je nieuwe werkgever biedt maar vier dagen. Ja, wie zijn wij dan om nee te zeggen tegen die fantastische baan? In mijn vorige baan ben ik op den duur van 40 naar 36 uur gegaan, maar ook dit had een reden: ik was fanatiek blogger op Nobiles, Artikel 2.55, en weet ik wat nog meer. Ik denk niet dat Textilia mij had aangenomen als ik die ervaring niet had gehad. En die ervaring had ik niet kunnen opdoen als… je snapt hem denk ik.

Zo’n vrije dag geeft mij de ruimte om leuke en nuttige dingen te doen. Nu zijn dat misschien nog even bellen met de Belastingdienst en verzekeraar, maar op den duur hoop ik mij te kunnen wijden aan het schrijven van een boek, een cursus Frans/Spaans/Italiaans, het doen van vrijwilligerswerk voor Amnesty, of freelance werk als jurist. Ik heb er in ieder geval alle vertrouwen in dat ik mijn vrije dag ga waarderen. En dat kan je pas écht goed als je ook vijf dagen hebt gewerkt!

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 gedachten over “Hoezo parttime?

 • Stacey

  Helemaal mee eens, nu ik fulltime werk zou ik stiekem best 4 dagen in de week willen werken om me op dag 5 te richten op mijn thuisstudie en mij juist verder te kunnen ontwikkelen. Over het algemeen vindt met 4 dagen in de week misschien stom en je zou niet ambitieus zijn maar ik denk juist dat je je ambities waar kunt maken door parttime te werken.

 • Nancy

  Absoluut mee eens! Ik heb altijd 40+ gewerkt, dus toen ik laatst zei dat ik op zoek was naar een parttime baan en daarmee 36 uur bedoelde (dat is óók goed, mag ook 32 zijn hoor) keek iedereen me met grote ogen aan. Ja, 36 uur is parttime als je altijd 40+ gewerkt hebt! Maar laten we wel wezen, het is toch heerlijk om een écht weekend te hebben en jezelf te verbeteren in die extra vrije dag door cursussen of studies?
  Geniet er gewoon lekker van!

  XOXO
  Nancy

 • deanderewereld

  Mee eens! Ik werk sinds een paar weken ook een dag minder in de week -> 32 uur. De woensdag heb ik voor gekozen, zo sta ik nog lekker vroeg op en kan ik er een productieve dag van maken. Inderdaad ook voor die cursus Spaans en mijn blog. Daar heb ik in de avonduren/weekenden toch minder zin in.

 • kim

  hihi, veel plezier met je vrije dag! Maar plan m niet helemaal vol met al die afspraken hor, relaxen mag toch ook op de vrije dag 🙂
  Ik heb helaas een beetje vel vrije dagen, want ben nog aan het zoeken naar werk.. achja. zodra ik eenmaal 40 uur heb denk ik dat ik juist teurg wil naar de vrije dagen.