Interview: De Twitterende Rechter


Op Twitter werd mijn aandacht getrokken door @JudgeJoyce_. Deze jonge, mooie vrouw is rechter bij Rechtbank Oost-Brabant. ‘Sommigen van ons twitteren zelfs :-)’ staat er op haar profiel. Zo’n vlotte rechter? Daar willen we meer van weten!
Judge Joyce – geboren als Joyce Lie – is enorm populair op Twitter. Haar bijna 3.500 followers en meer dan 11.000 tweets maken mij nieuwsgierig. Wie is deze vrouw en wat heeft zij te melden? En – niet onbelangrijk – is de rechtspraak misschien toch niet zo’n saaie tak als ik dacht? Gelukkig was Judge Joyce te paaien voor een interview’tje. 

Je bent rechter. Is dat niet heel saai?
Joyce: ‘Integendeel; als rechter kom je met veel verschillende rechtsgebieden (en deelgebieden binnen die rechtsgebieden) in aanraking. Bovendien tref je op de zitting wekelijks veel verschillende soorten mensen. Dat maakt het werk als rechter zeer veelzijdig. Ook bevat het werk zelf de nodige dynamiek; bijvoorbeeld door spoedprocedures die een directe beslissing vergen, of neventaken zoals (in mijn geval) lidmaatschap van de ondernemingsraad.’

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
‘Ik behandel bestuursrechtelijke zaken; vreemdelingenrecht en de zogenaamde algemene bestuurszaken. Met name dat laatste rechtsgebied is zeer divers. Meestal heb ik een of twee keer per week een zittingsdagdeel en de rest van de week bereid ik zaken voor, schrijf ik uitspraken of kijk ik uitspraken na (afgewisseld met neventaken en bijkomende werkzaamheden).’

Raarste wat je hebt meegemaakt in de rechtbank?
‘Als ik eerlijk ben, is er niet veel waar ik van opkijk. Emoties plegen nu eenmaal soms hoog op te lopen tijdens rechtszaken en rechters zijn erin geschoold om daar mee om te gaan en niet van te schrikken. Echt rare dingen heb ik dus niet meegemaakt.’

Word je wel eens anders behandeld omdat je een vrouw bent?
‘Nee.’

Wat zijn je verdere ambities?
‘In de toekomst lijkt het me mooi om jonge rechters op te leiden.’

Hoe word je rechter?  
‘Rechter word je door de RIO-opleiding te volgen. Daarover kun je hier alles lezen. Wat ik mensen zou willen aanraden die rechter willen worden is: werk hard, maar houd ook oog voor wat er zich buiten de opleiding afspeelt. De opleiding tot rechter is een intensief traject en de neiging bestaat om er helemaal in op te gaan. Van rechters wordt echter in het bijzonder verwacht dat zij goed georiënteerd zijn op de samenleving. Laat die blik dus nooit los, ook niet als de opleiding wat extra aandacht vraagt. Lees je kranten, laat je informeren, houd bij wat er zich afspeelt, zowel binnen als buiten de rechtspraak.’

Hoe zag jouw carrière eruit voor je rechter werd?
‘Ik heb rechten gestudeerd in Tilburg en ben tijdens mijn studie als buitengriffier aan de slag gegaan bij de Rechtbank Den Bosch. Vlak voor mijn afstuderen werd ik daar secretaris in de kort geding-afdeling. Twee jaar later werd ik raio. Gedurende die opleiding ben ik ook een tijd advocaat en officier van justitie geweest.’

Hoe combineer je je onpartijdigheid en onafhankelijkheid als rechter met je Twitter-account?
‘Dat is in wezen niet zo ingewikkeld, hoewel het in het begin nog aftasten was. Gaandeweg is me gebleken dat het gewoon een kwestie van aanvoelen is. Ik twitter niet over mijn politieke voorkeur of over geloofsbeleving. Ook zal ik niet twitteren over concrete zaken die ik onder handen heb (anders dan informatief, ik twitter bijvoorbeeld wel dat ik een bepaalde zitting heb met een bepaald soort zaak erop, zonder verdere gegevens), of over procespartijen/ketenpartners. Dat zijn in wezen vrij vanzelfsprekende stelregels.’

Geen Twitter-protocol voor de rechtspraak dus?
‘Ik denk niet dat er te veel in regels en protocollen moet worden vastgelegd. Het blijft toch vooral een kwestie van gezond verstand. Wat ik vooral wil bereiken met Twitter is tonen wat ons werk zoal inhoudt, dat rechters niet buiten of boven de samenleving staan maar daar deel van uitmaken en ook goed zicht op hebben, en zo nu en dan de nuance brengen in bepaalde discussies. Verder gebruik ik (ook) Twitter om te horen wat er leeft in de samenleving, hetgeen me weer van pas komt in mijn werk.’

Bekijk hier meer interviews!
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *