Suzanne van Duijn – Juridisch Advies


Edit 2016: Ik werk niet langer als jurist. Wél als pr-adviseur en blogger! Kijk voor meer informatie op SuusjeHQ.nl.

Voortaan heb ik elke week #freelancefriday

Vrijdag bracht ik voor het eerst een bezoekje aan KvK (niet te verwarren met Café K). Even voelde ik mij weer achttien. Want beginnen als freelancer? Dat is net als starten met je studie!

Toen ik ruim zeven jaar geleden begon met studeren (ik word echt oud) vroeg ik mij de eerste week telkens af: hoe weet iedereen alles? Hoe weet je bijvoorbeeld welke boeken je moet kopen? En waar je die kunt halen? Iedereen lijkt te studeren, maar over praktische zaken en andere know how hoor je nooit iemand.

Zo is het ook met freelancen. Iedereen lijkt het te doen, maar niemand heeft het ooit over BTW-aangiftes, VAR-verklaringen, inkomstenbelasting en overige werkzaamheden. Om nog maar niet te spreken over het krijgen van opdrachten, het wel of niet inschrijven bij de Kamer van Koophandel en het maken van briefpapier en visitekaartjes.

Uiteindelijk vond ik snel mijn draai op de UvA en werd er alleen maar zelfstandiger van. En zo zal het ook met het freelancen gaan. Zo weet ik inmiddels al dat je vier keer per jaar je BTW moet opgeven bij de Belastingdienst, dat je je inkomsten (zonder BTW) opgeeft bij je jaarlijkse aangifte en dat ik door de Belastingdienst niet word aangemerkt als ondernemer.

De administratieve rompslomp zal ik vroeg of laat wel onder de knie krijgen. Het binnenhalen van opdrachten blijft toch het belangrijkste. Maar ach, die studiepunten heb ik op termijn ook binnen geharkt. Dan zal het met de klussen toch ook wel goed komen?

Zijn er veel freelancers onder mijn lezers? En hebben jullie nog tips and trics voor het halve en echte werk?

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *