Report: Suzie op Fashionweek en Modefabriek 5


Uw verslaggeefster vanaf dé mode-events.

Afgelopen dagen was ik niet alleen bij drie shows op Fashionweek, maar beleefde ook mijn eerste Modefabriek. It’s all about fashion! Lees hier mijn verslagje.

Vorig jaar beleefde ik mijn eerste Fashionweek. Gelukkig maar, want hierdoor wist ik al wat ik een beetje kon verwachten toen ik zaterdag naar drie shows ging. De Modefabriek daarentegen, daar was ik nog nooit geweest.

#MBFWA
Mercedes Benz Fashion Week Amsterdam, zoals de Fashionweek voluit heet tegenwoordig, was weer een waar spektakel. Alle bezoekers zagen er prachtig uit, of ze nu die-hard hipster waren of ultra chic. Al blijft het soms een beetje een poppenkast. Iedereen staat cool te zijn, maar wie zijn al die mensen nou allemaal? Niet beter of slechter dan anderen, en soms niet eens werkzaam in de modewereld. Toch doet iedereen of-ie er helemaal thuishoort. Een lachje kan er soms niet eens vanaf.

Yfke, rugzakjes en de Noordpool
Op naar de shows, want daar draait het uiteindelijk allemaal om. Toch? Netwerken is belangrijk, maar de mode is waar het omgaat. Daarom houd ik het meest van aparte, gekke shows. Kleding die ik zelf zou dragen zie ik in de winkels wel. Of op de Modefabriek. Gelukkig waren de shows van Ready to Fish, Jacob Kok en MaryMe JimmyPaul de moeite waard. Als was het alleen al omdat Yfke Sturm meeliep voor Ilja Visser, de modellen van Jacob Kok kort haar hadden, platte schoenen droegen en soms een rugzakje, en MaryMe JimmyPaul er een heus circus van maakte. In de laatste show liepen de modellen met smeltend en rokend ijs, slingerden er plastic tasjes over de catwalk en hadden de outfits wat weg van cheerleaders vs. ijsberen. Al met al heb ik een heel gezellige en bijzondere avond gehad, waar ik uiteindelijk de hele tijd met twee vriendinnen ben geweest, die toch meekonden naar alle shows. Ook heb ik blogger Sheelagh ontmoet!

Modefabriek
Zondag had ik even een anti-fashion dag en vierde Australia Day met vriendin L. De dag erna kon het feest namelijk weer beginnen: de Modefabriek stond op mijn programma. Voor de leek (wat ik vorig jaar zelf ook nog was): de Modefabriek is dé Nederlandse modebeurs waar je zo’n beetje alle nieuwe collecties van merken in Nederland kunt bekijken. De collecties voor volgende winter welteverstaan, want de modewereld loopt altijd voor.

T-shirts en sokken
Op Modefabriek zag ik onder andere Josine Castelein met haar kledingmerk TEES. Josine ontmoette ik in 2012 bij Marie Claire en sindsdien volgen wij elkaar via social media. Neem vooral een kijkje op haar site! Ook stuitte ik op Jimmy Jansen, die ik ken van mijn stage bij Bousie Advocaten. Net als ik had ook Jimmy de juridische wereld ingeruild voor de mode, alleen was hij zijn eigen sokkenmerk begonnen. Lees meer over You Sock op zijn website.

Kiss and Tell
Rond twaalf uur woonde ik verder nog de toespraak van minister Ploumen over duurzame mode bij, en maakte ik drie filmpjes met Textilia’s filmploeg van de merken MbyM, Juffrouw Jansen en Kiss and Tell. Ook dit laatste merk ken ik van Marie Claire. Oprichtster Bahareh won in 2011 namelijk de Marie Claire Starters Award én begon haar carrière ook ooit als jurist. Een interessante dame dus. Bekijk ook haar website. Leuk detail: minister Ploumen noemde Kiss and Tell in haar toespraak als hét voorbeeld op het gebied van duurzaamheid én droeg een jurkje van dit eco-label. Alle kleding van Kiss and Tell wordt namelijk gemaakt in India, van zijde die daar geweven wordt. Daar kunnen veel merken nog een puntje aan zuigen, aldus Ploumen in haar speech tegen de halve Nederlandse modepers. Want oja, had ik al gezegd dat ik achter vleesgeworden jeugdmythes Esther Coppoolse en May-Britt Mobach zat?

Dreamjob?
Het blijft een onwerkelijke baan: redacteur bij Textilia. Ik kom op plekken waarvan ik nooit had gedacht dat ik er zou komen en ik zie mensen waarvan ik dacht ze nooit te zien. Voor werk nota bene! Toch zit er ook een keerzijde aan het bezoeken van mode-events, hoor. ‘Werken’ in het weekend bijvoorbeeld, oppervlakkig contact of het racen van hot naar her. Ik ben best blij om morgen weer even lekker achter mijn bureau te zitten en ‘gewoon’ te schrijven. Want ja, uiteindelijk is schrijven toch mijn grootste liefde.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 gedachten over “Report: Suzie op Fashionweek en Modefabriek

 • Nadine

  Leuk stukje! Ik vond het juist zo jammer dat veel BN'ers etc. er maar een beetje slonzig uitzagen tijdens FW. Hier mag wel wat meer Parijse/New Yorkse glamour worden toegevoegd:) Modefabriek is wel heel gaaf om inspiratie op te doen voor de komende seizoenen.

 • Stacey

  Wat heb je dit weer leuk geschreven! Misschien moet ik volgend jaar ook maar eens moeite gaan doen om een dagje te gaan kijken, klinkt toch wel heel gaaf. Maar je voetnoot kan ik me dan ook weer goed voorstellen.

 • Nancy

  Leuk om your side of the story te horen! De Modefabriek vind ik echt wel heel erg leuk, vooral omdat je daar de mensen achter het merk (of de representatives) spreekt en zo fijn alles kunt bekijken. Verder kan ik me zo voorstellen dat een show vooral leuk is om bij te wonen als het eens lekker wat anders is, dat je verrast wordt!

  Fijn om zulke krenten uit de pap te kunnen halen bij deze job, maar ook lekker om weer achter je bureau te kunnen zitten om je te focussen op het schrijven. Zo lang je die verdeling tussen beide blijft hebben, zit je goed 😉