Suzie’s Southeast Asia Guide II 1


Ubud, Bali.

Ga jij reizen in Zuidoost-Azië? Lees alles over eten en drinken, het boeken van activiteiten, alleen reizen in het tweede deel van mijn Grote Southeast Asia Guide.

Het eerste deel van mijn Guide ging over alle voorbereidingen voor een reis door Zuidoost-Azië en lees je hier. In deel twee van mijn Guide deel ik al mijn reistips voor tijdens je Zuidoost-Azië-avontuur.

Tijdens

Eten en drinken
Misschien heb ik een sterke maag, maar: probeer het lokale eten! Er is niets lekkerders en leukers dan te proeven wat de locals eten. Vele malen verser dan ’toeristenvoedsel’. Bovendien: hamburgers en pizza eet je thuis wel weer. Die heerlijke pho, amok, pad thai of curry daarentegen niet. Pas wel op met geschild fruit. Dit kun je beter niet eten als je niet weet hoelang het er al ligt. Vraag liever of ze het ter plekke voor je willen schillen of schil het zelf. Wees ook zuinig met ijsblokjes. Deze zijn niet altijd gemaakt van drinkwater. Een andere tip: stel niet te veel lastige vragen, zoals of de ui kan worden weggelaten uit het gerecht. Vaak hebben de locals het antwoord daarop toch niet.

Broodje halen in Saigon, Vietnam.

Drugs en alcohol
In veel Aziatische landen is het gebruiken van drugs ten strengste verboden. Soms hangt je zelfs de doodstraf boven het hoofd. Ik zou het zelf dan ook nooit in mijn hoofd halen iets te gebruiken. Terwijl er op strandfeestjes en in sommige cafés genoeg wordt aangeboden. In Laos zag ik een keer zelfs een ‘happy pizza’. Als de politie komt ben je de sjaak. Als het fout gaat is er geen ziekenhuis in de buurt. Think twice dus! Hetzelfde geldt trouwens voor knetterlam worden. Zeker als je in je eentje bent zou ik dit niet aanraden. Wie haalt je uit de goot als je te ver heen bent? Wie brengt je thuis? Ik houd van een drankje, maar wees een beetje voorzichtig!

Bucket in Siem Riep, Cambodja.

Vervoer
In landen als Vietnam en Thailand gaat overal openbaar vervoer. Wie in Vietnam reist zal ongetwijfeld een busticket boeken voor een hop on en hop off bus. Hiermee stap je in en uit waar je wilt en kun je zo gemakkelijk en goedkoop en hele land zien. Er gaan ook treinen, maar die zijn vaak duurder én langzamer. Ga je naar Sapa, dan ontkom je er echter niet aan (en dat is geen probleem). In Vietnam kan ook eigenlijk het motor-vervoer niet ontbreken. Typisch Vietnamees zijn namelijk alle motorrijders die je in de steden proberen te overtuigen van een ritje van een uur of een week. Ik trok de stoute schoenen aan en stapte voor twee dagen achterop de motor en reed van Hoi An naar de grens van Laos. In Thailand kun je bussen, treinen en boten boeken bij het plaatselijke reisbureautje of in een ho(s)tel. Korte vluchten ook trouwens, of gewoon online natuurlijk. Vergeet in een tuktuk of motor-taxi niet om altijd af te dingen! Of eigenlijk bij alles trouwens. Een scooter huren is in Azië ook heel tof. Niet bang zijn, maar wel voorzichtig doen! Helmen, verzekeringen en dokters zijn niet altijd de beste daar…

Becak in Yogyakarta, Indonesië.

Activiteiten
Wat dóe je nou de hele dag? Vroegen mensen mij toen ik tweeënhalve maand in Azië zat. Tja, een beetje rondkijken waar ik op dat moment was. Vaak las ik me onderweg in over mijn bestemming met de Lonely Planet. Eenmaal ter plaatse deed ik dan de dingen die werden aanbevolen. Dit kan trouwens bijna niet missen: in elk hostel hangen posters en aanbiedingen van de highlights van dat gebied. De meeste dingen kan je bij hostel en reisbureautjes dan ook gewoon boeken. Ik wandel vaak even door het plaatsje, ga naar een museum, maak een wandeltocht, huur een fiets of scooter, bezoek een tempel, of ga lekker chillen op het strand of in een café. En bloggen natuurlijk! Tip: laat bij musea een willekeurig pasje zien om studentenkorting te krijgen!

Fietsen in Si Phan Don, Laos.

Internet
Internet is in Azië prima geregeld. Je vindt overal internetcafé waar je voor een euro per uur kan internetten en Skypen, maar er zijn inmiddels ook ontzettend veel wifi-spots. Bijna elk hotel en restaurant heeft wifi en de code kun je vaak vragen bij het personeel of is 12345678. De Starbucks is natuurlijk ook altijd ideaal!

Lokaal eten in Hanoi, Vietnam

Geld
In bijna alle plaatsen vind je in Zuidoost-Azië ‘ATM’s’ waar je geld kunt pinnen met een Nederlandse pas. Alleen in Indonesië heb ik wel eens ervaren dat mijn pas het niet deed, maar geld opnemen met een creditcard ging dan soms wel. Zorg gewoon altijd dat je genoeg geld bij je hebt, want als je ergens opeens niet kunt pinnen of iets leuks wilt doen heb je in ieder geval genoeg. Tot voor kort had ik trouwens zelf niet eens ene creditcard, dus zelfs zonder is reizen in Zuidoost-Azië te doen. Het is geen Amerika. Grappig detail: in Laos is het maximale bedrag dat je kunt opnemen 80 euro. Moet je nagaan hoeveel dat voor de mensen in Laos is!

Fruit kopen op Koh Samui, Thailand.

Mensen ontmoeten
Mensen ontmoeten is het makkelijkste wat er is op reis. Zeker als je in een dorm of hostel zit ontmoet je meteen andere backpackers en ga je samen op stap. Maak ook als je in een hotel zit kun je gemakkelijk vrienden maken. Iedereen praat met elkaar in de bus, bij een museum, etc. Westerlingen zoeken elkaar gewoon snel op daar! Iedereen is opeens je vriend. Een beetje oppervlakkig soms, maar wel gezellig!

Vrienden maken is makkelijk op Monkey Island, Cambodja.

Alleen reizen
Ook alleen reizen is dan ook totaal geen probleem. Wie dat wil hoeft nooit echt alleen te zijn. Soms vraag je je zelfs af hoe je weer van mensen afkomt ;-). Qua veiligheid hoef je ook niet veel te vrezen. Zeker niet als je een beetje op de gebaande paden blijft. Spring je in je eentje achterop de motor bij een vreemde, dan zul je iets voorzichtiger moeten zijn (maar ik heb het overleefd). Gewoon lullen is in ieder geval het toverwoord. Mijn allereerste avond alleen in Vietnam liep ik over straat en hoorde twee meisjes Nederlands praten. Ik ben er gewoon heen gelopen en heb toen gevraagd of ik even bij hun mocht komen zitten. De meeste backpackers staan daar voor open, en anders zeggen ze gewoon dat ze daar even geen zin in hebben. Je kent elkaar toch niet! Een beetje geforceerd misschien, maar je hebt wel even een praatje. En dat vond ik uiteindelijk wel het leukste van alleen reizen: het ontmoeten van zoveel andere mensen en het horen van zoveel verschillende verhalen. Al ging het ontmoeten van mensen daarna een stuk spontaner!

Alleen reizen kan erger! Si Phan Don, Laos.

Duiken
Oh, ik hou van duiken! De vissen en het koraal zijn prachtig, maar bovenal voel je jezelf écht als een vis in het water. Het voelt zo vrij! Bovendien is het zo stil en vredig onder water dat het een extreme en tegelijkertijd ontspannende sport is. Duiken kan in Vietnam, Cambodja, maar zeker ook in Thailand, Maleisië en Indonesië. De Filipijnen schijnt ook prachtig te zijn, maar daar ben ik helaas nog niet geweest. De bekendste duikplek in Thailand (en omstreken) is Koh Tao, een eilandje naast Koh Phangan. Werkelijk overal op het eiland kun je je duikbrevet (PADI) halen, maar de bekendste is Ban’s Diving Resort. Een beetje PADI kost vaak zo’n 300 dollar. Twee losse duiken 50 euro. Vaak krijg je je accommodatie trouwens gratis als je ergens een duikcursus volgt! Over het duiken an sich: het is even eng en wennen, maar als je dan doorzet is het daarna geweldig. Lees hier meer over mijn duikervaring.

Duiken bij Monkey Island, Cambodja.

Heb je meer vragen over reizen in Zuidoost-Azië? Of eigen tips die niet in dit rijtje mogen ontbreken? Laat het me vooral weten!

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Suzie’s Southeast Asia Guide II