Tien dingen die je nog niet wist over Alaska 3


De gevaarlijkste dieren van Alaska?

Wist jij deze tien dingen over Alaska al? Ik tot voor kort in in ieder geval niet!

 

In 2014 bezocht ik Alaska. Samen met mijn familie maakte ik een rondreis ter land, ter zee en in de lucht. We reisden per trein, bus, vliegtuig en eindigden op een cruiseschip. Lees meer in mijn andere Alaska-blogs. Hier tien dingen die ik leerde tijdens mijn reis door Alaska.

 

1. Grootste staat

Alaska is de 49ste en grootste staat van de Verenigde Staten. Alaska bevat een zesde deel van de oppervlakte van de VS en is 25 keer groter dan Nederland!

 

2. Geen buren

Nou ja, geen Amerikaanse buren. Geen enkele andere staat grenst aan de staat Alaska. Wel grenst Alaska aan Canada en ligt het heel dicht bij Rusland.

 

3. Groot tijdverschil

Alaska loopt tien uur achter op Nederland! Als we in Nederland gaan slapen zitten ze in Alaska nog aan de lunch.

 

Na het eten nog helemaal licht.

4. Geen directe vluchten

Er gaan geen directe vluchten naar Alaska.  Ik vloog acht uur naar Minnesota met Delta Airlines en vloog toen nog vijf uur door naar Anchorage.

 

5. Lang licht

In de zomer is het slechts vier uur per dag donker in Alaska. In de winter is het juist maar vier uur per dag licht. Door dit enorme verschil duren die extreme periodes echter maar kort.

 

6. Anchorage vs. Juneau

De grootste plaats in Alaska is Anchorage. Dit is niet de hoofdstad, maar heeft wel circa 230.000 inwoners. De tweede stad is Fairbanks met zo’n 35.000 inwoners. Hoofdstad Juneau telt slechts 30.000 inwoners maar is wel het politieke centrum.

 

7. Hoogste berg

De hoogste berg van Noord-Amerika staat in het Denali National Park in Alaska. Berg Denali wordt tegenwoordig vaker Mount McKinley genoemd.

Op het vliegveld met een wolf.

8. Weinig flora en fauna

Er leven maar weinig planten en dieren in Alaska. Er is immers maar weinig wat kan leven met de vele kou. De bomen die er zijn worden dan ook nooit echt groot. Typische Alaska-dieren zijn de ‘moose’, de beer en de wolf. En zalm natuurlijk!

 

9. Afdankertje van Rusland

De Verenigde Staten kocht Alaska in 1867 van Rusland voor 7,2 miljoen dollar. Dat was nog geen vijf dollar per vierkante kilometer! Uiteraard wisten de Russen niet dat er later in Alaska goud en olie gevonden zou worden. Pas in 1959 werd Alaska officieel een staat van de VS.

 

10. Zwart goud

De grootste inkomstenbron van Alaska is goud en olie (zwart goud). De gewonnen olie stroomt door de bekende Alaska Pipeline, die van noord tot zuid door de hele staat loopt.

 

Meer weten over Alaska?

 

Wist jij deze dingen al over Alaska?

 

Volg Vrije Meid op Facebook

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Tien dingen die je nog niet wist over Alaska