Vrouwenrechten zijn het nieuwe zwart


Eten was vorig seizoen het nieuwe diëten. Bij modehuizen als Chanel en Moschino stond eten tijdens Fashionweek centraal. Dit jaar zijn vrouwenrechten het nieuwe zwart.

Werden modemeisjes niet lang geleden nog amper met voedsel gespot? Tegenwoordig mag er weer gegeten worden. Niet alleen quinoa en glutenvrij, maar ook burgers en ja, zelfs boterhammen mogen weer. En dat alles dankzij Karl Lagerfeld, die de show van Chanel omtoverde in een heuse supermarkt. Al was het debuut van Jeremy Scott voor Moschino ook niet mis.

Dit modeseizoen is er duidelijk een nieuwe (anti-fashion)trend zichtbaar: de rechten van de vrouw. Want waar vrouwen voorheen nog waren overgeleverd aan het onbereikbare schoonheidsideaal, mannelijk gezag en het glazen plafond, vecht de man nu voor betere vrouwenrechten. Ja, echt!

Het begon allemaal met de speech van Emma Watson. De Harry Potter-ster is lang niet alleen een Harry Potter-ster meer, maar een ware powervrouw. En ja mannen, wanneer wordt er ooit powermannen gezegd? Juist, nooit. Omdat jullie dat niet nodig hebben. Jullie hebben al power. Vrouwen daarentegen konden amper vijftig jaar geleden nog niet eens beslissingen nemen zonder de toestemming van hun echtgenoot. Laat staan stemmen. Of studeren. Of carrière maken. Inmiddels is ‘onze’ situatie al sterk verbeterd, maar nog steeds is het – zeker in andere landen – niet genoeg. We zouden echter een bord voor ons kop hebben als we zouden ontkennen dat we mannen nodig hebben om ons doel te bereiken. Daarom riep Emma Watson in haar speech juist mannen op om op te komen voor vrouwenrechten.#heforshe, je weet zelf!

Ook Karl Lagerfeld is een #heforshe-man. De ontwerper stuurde zijn modellen als protestanten de straat op, demonstrerend voor vrouwenrechten. Bekijk vooral onderstaand filmpje vanaf 3:37 min. ‘Freedom’, ‘Ladies first’ en ‘He for she’ sierden de demonstratieborden. Rebel Cara Delevigne liep voorop.

Speelt Karl samen onder een hoedje met Emma Watson? Als ik me niet vergis is de actrice immers een muze van Lagerfeld. En Karl kan de show natuurlijk nooit pas na de speech van Emma bedacht hebben. Of wel? We hebben het hier wel over Karl Lagerfeld…

Hoe dan ook, ik hoop  dat vrouwenrechten écht het nieuwe zwart worden. Dat we ons niet hoeven te schamen om een beetje feministisch te zijn, en dat we ons zeker niet hoeven te schamen om mannen om hulp te vragen. Dat we gelijke rechten willen zegt immers niet dat we niet nog een beetje vrouw mogen blijven.

Ben jij ook zo’n fan van vrouwenrechten? Volg Plan Nederland of Miss Legal!

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *