Toerist in eigen land: Den Haag


Liefs uit de ‘s-Gravenhage!

Als Nederland-ambassadeur werd ik laatst uitgenodigd voor een weekendje Den Haag. Mijn huis voor één nacht? Het Carlton Ambassador! Lees hier meer over mijn verblijf & The City.

Hoewel ik alweer even terug ben uit Australië (en vele andere verre reizen, hehe), geniet ik nog steeds regelmatig – bewust – van eigen land. Inmiddels heb ik heel wat ‘echt’ toeristische plekjes gezien, zoals Volendam, Giethoorn, Keukenhof en de Zaanse Schans, maar ook minder toeristische plekjes. Zo bracht ik ook bezoekjes aan bijvoorbeeld Terschelling, Rotterdam en Noordwijk. Vorig weekend stond Den Haag op het programma. Een stad die we uiteraard allemaal kennen, maar hoe goed doen we dat nu eigenlijk? Hoogste tijd voor een tête-à-tête met onze politieke hoofdstad!

Oh oh, Den Haag! 

Ik kom eigenlijk zelden in Den Haag. Vorig jaar zomer ging ik een nachtje naar Scheveningen, maar dat telt natuurlijk niet ‘echt’. Verder had ik er eind 2015 nog een etentje in verband met mijn persreis naar Guernsey. En toevallig kwam ik twee weken terug nog heel even in de stad voor mijn opdrachtgever Emmi Caffè Latte. Verder weet ik weinig van Den Haag. Ik ken de stad niet goed. Daarom een kleine introductie.

Den Haag is het politieke hart van Nederland, de juridische hoofdstad én de op twee na grootste gemeente! Oh, en het is de stad van de vele ambassades natuurlijk. I like! Waar sommige mensen direct aan ‘Oh oh, Cherso’ zullen denken, vind ik Den Haag altijd wel iets chics hebben. Deze mening werd bevestigd toen ik door PR-bureau USP werd uitgenodigd voor een VIP-weekend in Den Haag. Verblijfplaats? Het Carlton Ambassador, één van de mooiste hotels van de stad! En dus bevond ik me 20 mei in de trein naar het westen, klaar voor een luxe-minibreak! Op zoek naar de hotspots van Den Haag 🙂

Met Emmi Caffè Latte in Den Haag
Den Haag vanaf  ‘het strijkijzer’

Hotel: Carlton Ambassador

Het Carlton Ambassador maakt deel uit van een ‘collectie’ (geen keten) Carlton-hotels. Carlton zit in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Alle hotels zijn chic, maar elk hotel heeft zijn eigen specifieke stijl. Zo is het Carlton Ambassador in Den Haag een combinatie van Hollands glorie en klassiek Brits. Denk: Nederlands blauwe tinten met een Engels sfeertje. Ik sliep in één van de zes ‘residences’; 35 vierkante meter grote kamers met boxspring-bed, delftsblauwe badkamer van glas met regendouche én gigantisch dakraam boven het bed. Zie foto’s 🙂

Tadaaa! 
Het bed met daarnaast de glazen, Delftsblauwe wand van de badkamer

Ambassador & The City

Maar hoe mooi het hotel ook is, de meeste gasten zullen toch ook wel wat van de stad Den Haag willen zien. En dan heb ik het niet over de ‘standaarddingen’ als het Binnenhof en winkelen in De (prachtige, Milaan-ish) Passage. Moderne reizigers dompelen zich graag onder in het ‘echte’ Den Haag en gaan op zoek naar de verborgen pareltjes. Live like a local! Maar hoe vind je die hiddem gems en lokale favorieten? Met het nieuwe arrangement & The City van Carlton Ambassador!

Ambassador & The City is een arrangement dat Carlton Ambassador aanbiedt, om hun gasten het ‘echte’ Den Haag te laten ontdekken en een bijzondere, onvergetelijke ervaring te bieden. Je boekt het arrangement bij je gewone boeking voor een toeslag van 50 euro. Wat je hiervoor terugkrijgt? Een upgrade naar een luxere kamer, een glaasje bubbels bij aankomst en een doos vol verrassingen en tips. Zo kan er een visitekaartje inzitten van een nieuwe hotspot, een fiets- of scootersleutel, een doosje macarons, etc. Alle extra’tjes blijven geheim tot je bent ingecheckt, wat & The City niet alleen leuk maakt, maar ook een beetje spannend. De reacties van gasten zijn tot nu toe zeer positief, aldus het Carlton Ambassador. Lees hier meer!

Mijn verassingsbox
Tips zoeken kan ook in de lobby

Restaurant: Henricus

Mocht je geen & The City-arrangement hebben geboekt, en niet op zoek willen naar een verborgen restaurantje, dan kun je natuurlijk ook gewoon in het hotel eten. Aan het hotelrestaurant Henricus zal het in ieder geval niet liggen! Het leuke aan Henricus is dat je alle gerechten de hele dag door kunt bestellen. Geen aparte lunch- borrel- en dinerkaart dus, maar ‘een flexibele keuken voor alle tijdzones’. Kijk, daar houd ik van! Tel daarbij op dat de borden prachtig opgemaakt zijn, de bediening uiterst keurig, en de gin & tonics goddelijk 😉 Bon appetit!

Tijdens mijn mini-persreis dronken we eerst wat bij de bar (gin & tonics!) met verschillende hapjes. Even bijkletsen met bekende bloggers/collega’s Daisy en Simone, en onbekende bloggers/collega’s Dayna, Jet, Maartje en Kornelis. Daisy heeft haar eigen blog All Day, Every Daisy, terwijl Maartje, Dayna en Jet respectievelijk schrijven voor de blogs van Eat, Sleep, Dress, Stop and Stare en GirlsLove2Travel. Simone en Kornelis werken bij USP Marketing & PR, dat de bloggersreis voor Carlton organiseerde. En dan waren er ook nog een aantal medewerkers van het Carlton Ambassador aanwezig natuurlijk. Altijd leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en te praten over reizen, bloggers én pr!

Bloggers in hun natuurlijke habitat (Jetm Dayna, Daisy)
Het aubergine-gerecht van Daisy

Uitgaan: The Penthouse

Na het eten verplaatsen we naar de eerste hidden gem van onze persreis: een rooftopbar! Kijk, dat is in Amsterdam en Utrecht zeldzaam, maar in Den Haag (en Rotterdam) dus niet. We eten een heerlijk dessert (of eigenlijk vier kleine dessertjes) en drinken een glaasje bubbels. Maar het meest leuke aan The Penthouse (zoals deze rooftop heet) is natuurlijk het uitzicht. Hallo Den Haag! En hallo Scheveningen, want we zien de zee zó liggen. I love skybars!

Bloggers in actie!
Sunset vanaf The Penthouse
Bijzonder strookje zonsondergang

Meer tips 

De avond is nog jong, en dus wordt er een taxi gebeld om de bloggers naar de volgende bestemming te brengen. Deze blogger moet echter naar bed. Mijn bestemming is dan ook het Carlton Ambassador. De dag erna vlieg ik ’s morgensvroeg naar Zuid-Frankrijk voor een zesdaagse workation, en dus kruip ik om 24:00 uur onder de wol in mijn heerlijke bedje in Residence 8. Ik wil eerst de raambedekking niet voor het dakraam doen, om zo te kunnen genieten van de sterren en zonsopkomst, maar de kamer is dan niet donker genoeg. Het is volle maan nota bene! Toch maar dicht dus.

De volgende morgen pak ik – na een regendouche en het ophalen van mijn ontbijtpakketje van het Carlton – om 6:19 uur de tram naar het station. Geen citytour door Den Haag voor mij, maar gelukkig heb ik zelf nog een aantal tips voor jullie.

Restaurant: Basaal

Ook lekker: restaurant Basaal aan de Dunne Bierkade. Daar at ik eind 2015 vijf heerlijke gangen tijdens het culinair uitwisselingsdiner van VisitGuernsey. Dit in verband met de persreis die ik niet veel later naar Guernsey zou maken.

Tijdens het culinair uitwisselingsdiner van Visit Guernsey in Basaal.

Park: Japanse tuin

Collegablogger Stéphanie van de reisblog FrenchyDutchy.com tipte mij (en haar lezers) dit prachtige park in Den Haag. Of eigenlijk maakt deze Japanse tuin deel uit van Landgoed Clingendael, een stukje natuur tussen Den Haag en Wassenaar. De Japanse tuin is slechts acht weken per jaar geopend: zes in het voorjaar en twee in het najaar. Dit jaar opende de Japanse tuin op 30 april, dus wees er snel bij als je binnenkort nog een kijkje wilt nemen!

Japan of Den Haag? Foto: FrenchyDutchy.com

Shopping: Yurtstore

Deze tip kreeg ik van Ebru, eigenaar van mode- en lifestyle label Ebruze. Yurtstore is een conceptstore in hartje Den Haag vol interieurdesign. Yurtstore verkoopt producten van verschillende designers (waaronder Ebruze), maar de gemeenschappelijke deler is ‘east meets west’. Alle producten combineren oosterse tradities met modern, westers design. Ga even langs of neem een kijkje op de webshop.

Strand: Scheveningen 

Zoals gezegd ging ik vorig jaar een weekendje naar Scheveningen, het bekendste strand van Nederland en de trots van Den Haag. Althans, dat hoop ik dan maar, want Den Haag is de enige ‘grote’ stad in Nederland met een echt strand. Wat je wel en niet moet doen tijdens een tripje Scheveningen? Lees mijn blog van vorig jaar.

Scheveningen

Wat zijn jouw hidden gems in Den Haag? 

N.B. Ik verbleef op uitnodiging in Carlton Ambassador. Ik ben hiervoor niet betaald. Mijn oordeel over het hotel en de stad Den Haag is mijn eigen mening. 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *