Digital Nomad in… de Provence!


SuusjeHQ opent pop-up office in Zuid-Frankrijk 😉

Afgelopen week werkte ik een weekje vanuit Zuid-Frankrijk. Hoe bevalt de Provence voor een workation?

Als digital nomad kan je werken waar je maar wilt, mits er wifi is natuurlijk. Dit was voor mij één van de belangrijkste redenen om begin dit jaar helemaal voor mezelf verder te gaan. Ik heb online werk én een grote reisdrang, dus waarom niet werken als digital nomad? Eind mei ging ik naar Zuid-Frankrijk voor een zesdaagse workation. Maar hoe digital nomad-proof is de Provence?

‘Ons’ dorpje Tavernes ligt in het departement Var, in de Provence

Op workation naar de Provence

Mijn opa en oma hebben al zolang als ik me kan herinneren een huis in Zuid-Frankrijk. Tussen Marseille en Toulon, middenin de Provence, staat hun prachtige ‘Les Deux Tours‘ met eigen zwembad. Toch kom ik er maar weinig. In 2010 ging ik – na bijna tien jaar zonder Zuid-Frankrijk – eindelijk weer eens naar mijn opa en oma’s vakantiehuis, en ook in 2011 kwam ik er eventjes. Inmiddels zijn er weer vijf jaar voorbij, en dus vond ik het – zeker nu ik overal kan werken – hoogste tijd worden voor een reünie. Ik vroeg vriendin R. mee, boekte twee vliegtickets en een huurauto (waarover snel meer!) en vloog 21 mei – met laptop in de tas uiteraard – naar Marseille. De workation kon beginnen!

Het huis en zwembad

Frankrijk voor digital nomads?

Is Frankrijk een beetje digital nomad-proof? Is het kortom een land van goede wifi, lekker weer en lage kosten? Op NomadList – dé online gids voor digital nomads – staat Frankrijk op de 28ste plek van digital nomad-landen wereldwijd. Niet slecht dus! Het is en blijft natuurlijk West-Europa, waar over het algemeen goed internet de norm is. Daarbij vallen de kosten buiten de grote steden best mee en is het er altijd net wat lekkerder weer dan in Nederland.

Frankrijk’s beste digital nomad-stad is volgens NomadList Toulouse. Toulouse staat zelfs op de 26ste plek qua digital nomad-steden wereldwijd. Dit vanwege de gratis wifi in de stad, de vrouwvriendelijkheid, de relatief lage kosten voor levensonderhoud (1.970 euro per maand tegenover 3.620 euro in Parijs) en natuurlijk het heerlijke klimaat. Leuk detail: Toulouse ligt op dezelfde breedtegraad als Tavernes, waar ik mijn workation heb doorgebracht.

Of Tavernes net zo digital nomad-proof is als Toulouse, dat betwijfel ik! Ik ben nog nooit in Toulouse geweest, maar wel in Tavernes 😉

Het centrum van Tavernes

Praktijk: keuzes maken 

Op zaterdag 21 mei komen we ’s middags aan in Tavernes. Mijn opa en oma staan ons al op te wachten. Zij zullen de dag erna vroeg vertrekken, dus we genieten nog even van de korte tijd die we samen hebben. Van werken komt niets terecht en we gaan lekker uiteten.

De rest van de week wissel ik het zwembad en de mooie omgeving af met wat werk. Ik maak geen volle werkdagen, maar zorg dat mijn mailbox iedere dag weer leeg is. Ook schrijf ik enkele blogjes voor Rondreis.nl en Artikel255.nl en verricht ik wat pr-werkzaamheden voor USP. Ik merk dat ik het moeilijk vind om met het mooie weer én een chillende vriendin R. binnen te zitten. Dat is namelijk de enige plek waar ik fatsoenlijk op mijn scherm kan kijken. Helemaal als ik foto’s moet uitzoeken bijvoorbeeld. En aangezien ik binnen geen ‘echt’ uitzicht heb, is daar zitten en werken iets minder. Maar goed, feit blijft dat ik liever even een paar uur binnen door moet bijten en daarna kan relaxen aan een zwembad, dan dat ik een hele dag moet doorbijten in het regenachtige Nederland 😉

Deze foto is dus gestage’t. Laptops en zon gaan niet samen!

Ik zei het al eerder, maar ik ga het weer zeggen: wie efficiënt wilt werken op reis doet er goed aan een relaxte werkplek te vinden. En de knop om te zetten. Dus: óf werken, óf chillen. Half werk dat werkt niet. Dan ben je totaal niet effectief bezig en kun je ook niet echt genieten. Beter dus éven knallen en dan goed chillen.

Al met al heb ik minder gedaan dan ik hoopte. Ik dacht van te voren dat ik zeeën van tijd zou hebben, en lekker vooruit zou kunnen werken voor mijn blog bijvoorbeeld. En nog een boek zou uitlezen. En nog veel meer van dat. Maar zo’n weekje vliegt voorbij, en het is tenslotte ook een beetje vakantie. Ik heb in ieder geval genoten en werk deze week thuis weer wat harder door!

Hoe digital nomad-proof is de Provence? 

Qua kosten zat ik natuurlijk wel goed in de Provence. Ik kon gratis in het huis van mijn opa en oma verblijven, dus dat maakt het voor mij zeer digital nomad-proof. Maar dat geluk heeft niet iedereen natuurlijk. Al vielen de kosten verder ook wel mee. Zeker in de kleine dorpjes, zoals Tavernes, Barjols en Aups, liggen de prijzen niet zo hoog. Een koffie of glas wijn kost bijvoorbeeld 1,50 euro. Een ticket naar Marseille kost je zo’n 100 euro en een huurauto zoek je voordelig via EasyTerra, de zoekmachine voor huurauto’s. Het huis van mijn opa en oma is overigens te huur en kost last minute nu 600 euro voor een week (er zijn drie slaapkamers), dus sla je slag!

Onze huurauto

Het weer was heerlijk, wat (Zuid-)Frankrijk zeker een goede plek maakt voor digital nomads. We hebben elke dag wel buiten kunnen zitten (vaak in bikini), het zwembadwater was nét te doen en alleen ’s avonds werd het te koud en verplaatsten we naar binnen.

Ik heb niet op andere plekken geprobeerd te werken dan in het huis, dus ik weet niet goed of er fijne werkplekken in de buurt zijn en of er overal wifi is. Over het algemeen is de wifi niet derderend in die kleine Franse dorpjes, en een werkplek of chil koffietentje zal je ook niet op iedere hoek tegenkomen. Wij waren al blij als we überhaupt een restaurantje vonden dat open was en koffie serveerde 😉

Gare du Nord in Aups voor goede koffie (en heerlijke geitenkaas!)

Conclusie

Kortom, ik heb een heerlijk week gehad waarin ik heb genoten en ontspannen, maar ook een beetje ‘connected’ heb kunnen blijven en een beetje heb gewerkt. Zuid-Frankrijk is ideaal voor digital nomads, mits je een fijn (en betaalbaar) huis hebt, je niet in de koude wintermaanden gaat en van te voren checkt of er internet is.

Ik ben benieuwd: wie is er ook wel eens als digital nomad in Frankrijk geweest? Aanraders? Tips?

Lees ook:

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *