5x Doen op Nusa Lembongan 1


dsc_6766

Nusa Lembongan is het kleine, minder bekende broertje van Bali. Maar er is genoeg te doen! Geen rijstvelden en happy hours maar vooral zon, zee, strand en watersport!

 

In oktober 2016 reisde ik twee weken door Indonesië. Daarvan verbleef ik zes dagen op één plek, namelijk het eilandje Nusa Lembongan. Nusa Lembongan ligt voor de zuidoostkust van Bali en is een stuk minder bekend dan zijn grote broer. Toch is ook op Nusa het toerisme al goed op gang gekomen. Aan elk strandje zijn meerdere (kleinschalige) resorts gevestigd en de locals kijken niet op of om van een Westerling meer of minder.
Nusa Lembongan

Nusa Lembongan

Plastic-probleem

Dat het toerisme hier hard is gegaan de laatste jaren, blijkt onder andere uit de grote hoeveelheid afval op het eiland. Ik denk dat de bewoners van Nusa al jaren niet weten waar ze hun afval moeten laten, maar nu er opeens toeristen op het eiland komen is het echt een probleem. Want wie houdt er van een vies eiland? Gelukkig zijn er meerdere restaurantjes en hotels die het plasticprobleem proberen tegen te gaan, bijvoorbeeld door een verbod op plastic rietjes of zelfs een korting bij het inleveren van plastic.

Nusa Lembongan in 2020?

Over een paar jaar zou Nusa Lembongan nog mooier kunnen zijn, als het plastic is opgeruimd, er betere wegen zijn aangelegd en het geen grote bouwput meer is qua resorts. Maar aan de andere kant kan Nusa juist ook het ‘pure’ gaan verliezen. Als alle hotels-in-wording die ik gebouwd zag worden tegen die tijd af zijn, kan het wel eens extreem druk worden op het eiland en is het eigenlijk gewoon net Zuid-Bali.
Enfin, kijk en oordeel zelf of Nusa iets voor je is! Ik heb in ieder geval genoten van weer een nieuw Indonesisch eiland(je)!

1. Duiken (of snorkelen)

Eén van de redenen waarvoor mijn vriend en ik voor Nusa Lembongan kozen, is het feit dat het eiland bekend staat om de prachtige duiklocaties. We hebben er daarom voor gekozen op Nusa ons Advanced PADI te halen. Dit houdt in dat we vijf adventure dives hebben gemaakt. Tijdens twee van de duiken zagen we wel tien manta’s! Ook hebben we een schildpad gezien, veel vissen en prachtig koraal. Eén van onze mooiste duikervaringen tot nu toe! De duikschool waarbij we onze cursus hebben gevolgd is Big Fish Diving. Een aanrader!
Studeren op Nusa Lembongan

Studeren op Nusa Lembongan

2. SUP’pen bij Mushroom Bay

Ik had grote plannen voor Nusa Lembongan. We zouden er immers zes nachten blijven en dat betekende véél tijd. Maar zoals dat tegenwoordig lijkt te gaan met verblijven aan het strand: het vloog echt voorbij! Ik heb me geen moment verveeld en had nog wel langer willen blijven. Anyway, mijn punt was dat ik eigenlijk had willen gaan surfen en misschien nog een yogalesje, maar door het gebrek aan tijd (ja echt) zijn we uiteindelijk maar gaan SUP’pen in ‘onze’ baai Mushroom Bay. Dit was ook super! Ik had al een paar keer eerder geSUP’t (en was nog nooit in het water gevallen), maar dit was SUP’pen Advanced! De boards waren niet erg stabiel en er waren best wat golven. Vaak gevallen dus, maar dat is op Nusa Lembongan wat minder erg dan in Nederland 😉
Lekker SUP'pen bij Mushroom Bay

Lekker SUP’pen bij Mushroom Bay

3. Een scooter huren

Vaste prik in Azië, maar zo slecht als de wegen rondom ons resort Naturale Villas waren, zo slecht zie ik ze zelden. Scooter rijden was dus nogal een uitdaging, maar we hebben het overleefd. En als je op een andere locatie zit dan wij heb je waarschijnlijk nergens last van. De rest van de wegen waren gewoon geasfalteerd. Nusa Lembongan is klein, dus je rijdt het hele eiland in een paar uurtjes door, inclusief stoppen bij alle highlights. Dat zijn grofweg het mangrovebos, de zeewierplantages, de (ingestorte) gele brug, Dream Beach, Devil’s Tears en Mushroom Bay.
Uitzicht vanaf het restaurant bij Dream Beach

Uitzicht vanaf het restaurant bij Dream Beach

4. Naar de openluchtbioscoop

Ongepland, maar daarom niet minder leuk: onze laatste avond gingen we naar de openluchtbioscoop bij Mushroom Bay. De openluchtbioscoop zit op het terrein van Hai Bar & Grill & Resort. Niet te missen eigenlijk dat grote scherm 😉 Drie keer per week spelen ze er een film af. Wij kregen Tarzan voorgeschoteld! De film viel wat tegen, maar het idee was leuk. Lekker naar de (openlucht!)bioscoop op een tropisch eiland. Hoe leuk?!
Digital nomad op Nusa Lembongan

Digital nomad spelen bij Hai Bar & Gril

5. Lekker eten

Tja, when in Asia… eet zoveel mogelijk! We hebben natuurlijk niet alle restaurantjes op het eiland uitgeprobeerd, maar wel een aantal. En onze favorieten daarvan zijn de volgende. Bij Mushroom Bay kun je heerlijk eten bij Hai Bar & Grill, zowel overdag als ’s avonds. Bij Mola Mola Café hebben ze heerlijke Bali Bowls for breakfast. Sandy Bay Beach Club vonden we iets te veel zien en gezien worden trouwens. Wat wél leuk was, was het restaurant bij Dream Beach. Hier kun je loungen en eten op de rooftop, met uitzicht op de prachtige branding. Bij het hoofdstrand vonden we Bali Eco Deli erg leuk voor een lekker ontbijtje en/of lunch. Fijn plekje om te werken ook denk ik! Het állerlekkerste dat ik heb gegeten op Nusa was overigens een lokaal gerechtje van een kleine toko, Warung Bu Edy. Gewoon iets aanwijzen (nasi campur) en genieten maar!
Bali Bowl bij Mola Mola Café

Bali Bowl bij Mola Mola Café

Had jij wel eens van Nusa Lembongan gehoord? Lijkt het je wat? 
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “5x Doen op Nusa Lembongan