16x Tips voor een stedentrip Praag


SuusjeQ bezoekt Praag!

SuusjeQ bezoekt Praag!

Dit is wat je moet weten als je een citytrip wilt gaan maken naar Praag, de gouden hoofdstad van Tsjechië!

Eind november 2016 was ik vier dagen in Praag. De World Ebru Day was de aanleiding van de trip, maar uiteindelijk ontdekte ik de stad ook voor mijn blog Vrije Meid (waar je nu bent dus). In deze blog deel ik mijn 16 tips voor een citytrip Praag met je.

1. Ga niet in de echte winter

Ebru en ik waren eind november in Praag en dat was nog net te doen qua temperatuur. Het was ongeveer zeven graden overdag en het heeft vrijwel niet geregend. Wel was het erg bewolkt en dat leverde niet altijd de mooiste foto’s op. Houd je dus niet van kou? Mijd dan de wintermaanden in Praag! In de zomer zal de stad ook weer een heel andere sfeer hebben dan in de herfst. Wellicht leuker zelfs?!

Lekker warm in mijnFjällräven-jas!

Lekker warm in mijnFjällräven-jas!

2. Boek een betaalbaar hotel

Geldt eigenlijk voor alle citytrips, want hoe vaak ben je in je hotel? Goed nieuws: in Praag kun je prima betaalbaar overnachten. Wij sliepen in een tweepersoonskamer (met eigen badkamer) in het Czech Inn, een ho(s)tel in de wijk Praag 2. Deze hotelkamer kostte ongeveer 60 euro* per nacht (*wij werden gesponsord!). Maar je kunt in Czech Inn ook al vanaf vijf(!) euro per nacht in een dorm slapen!

Meer te besteden? Bekijk hier alle hotels in Praag

De brug en de burcht

De brug en de burcht

3. Drink veel bier

When in Czech Republic… drink beer! Tsjechië drinkt per hoofd van de bevolking het meeste bier ter wereld. En alsof dat nog niet genoeg reden is om in Praag aan het bier te gaan, kost een normaal biertje er ook nog eens slechts een euro (minder dan 30 Kronen). Een lekker speciaal biertje drinken, zoals bij de Bad Flash Bar in Praag 2, kan al voor twee euro (circa 50 Kronen). N.B. Eén euro was ten tijde van mijn citytrip 25 Kronen.

Biertje?

Biertje?

4. Eet Tsjechisch eten

Deze regel probeer ik ook in andere landen te handhaven: eat local! In Tsjechië betekent dat Tsjechische goulash (of gewoon veel vlees) met bread dumplings. Bread dumplings is een soort gestoomd brood, net als de buitenkant van een bapao-broodje. Zwaar op de maag maar wel lekker tijdens een herfstige dag! Ook de Tsjechische lekkernij trdelnik mag je niet missen. Dit is een soort hoorn van bladerdeeg die je kunt vullen met bijvoorbeeld ijs, slagroom, custard, fruit en/of chocoladesaus. Yummie!

Met een trdelnik

Met een trdelnik

5. De Charles Bridge

Because duh, de Charles Brug is dé must-see van Praag. Het is er altijd druk, zowel met toeristen als met straatverkopers. De brug schijnt het mooiste te zijn met sunset (wat niet hè?), maar dat hebben wij helaas niet mogen aanschouwen. Toch is het ook overdag met bewolking heel leuk om over de brug te lopen en de oude stad te zien liggen. Fact: de brug is ruim 500 meter lang!

Op de Charles Bridge

Op de Charles Bridge

6. De burcht (kasteel van Praag)

De burcht aan de westzijde van de rivier (‘Mala Strana’) is na de brug de populairste bezienswaardigheid van Praag. Het is één van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld. Op het 7,5 hectare grote complex vind je onder andere een gigantische kerk, die je met helder weer vanuit het hele centrum van Praag kunt zien. Vandaag de dag woont de president van Tsjechië in het complex. Koop hier vast je kaartje voor de burcht (inclusief skip the line).

Uitzicht op de burcht

Uitzicht op de burcht

7. Mala Strana

Eigenlijk vond ik de hele wijk rondom de Burcht en helemaal tot aan de brug het mooiste stuk van Praag. Het is echt één groot openluchtmuseum! Je ziet er ontzettend veel toeristen, maar dat mag de pret niet drukken. Gezellig is het er wel. Ook vind je hier de bekende Lennon-Wall.

Mala Strana

Mala Strana

8. Lennon-wall

Deze graffiti-muur is ontstaan in de jarnen ’80, na de dood van Beatle John Lennon. In die tijd was het toenmalige Tsjecho-Slowakije communistisch. Na de moord op Lennon begonnen mensen de muur te vullen met teksten over love en peace, geïnspireerd op de teksten uit de nummers van The Beatles. Vandaag de dag poseert zo’n beetje elke toerist in Praag voor de nog steeds overvolle Lennon-wall.

Lennon-wall

Lennon-wall

9. Old Town Square en de klok

Een verplicht nummertje als je in Praag bent, maar wel de moeite waard. Het oude stadsplein in de oude stad (Stare Mesto) is een prachtig plein omringd door mooie gebouwen, inclusief de imposante Týnkerk. Dé bezienswaardigheid is echter de astronomical clock, een klok uit de Middeleeuwen (vijftiende eeuw). Veel toeristen vinden de klok in het echt tegenvallen. Het bijzondere van de klok is echter niet zijn grootte of schoonheid, maar het feit dat de klok maar liefst vijf tijden aangeeft en dat de klok dat na al die eeuwen nog steeds doet.

Old Town Square

Old Town Square

10. Vysehrad

Deze kerk en het bijbehorende kerkhof waren eigenlijk niet de reden van mijn bezoek aan Vysehrad. Ik hoopt op een briljant uitzicht over de stad. Helaas kon ik alleen uitkijken over het zuiden van Praag. De kerk en het kerkhof zelf bleken echter ook best mooi en vooral mysterieus te zijn. En de wandeling van Vysehrad naar het Dancing House was prachtig!

Vysehrad

Vysehrad

11. Dancing House

Het Dancing House is eveneens een bekende bezienswaardigheid in Praag. In een stad die verder zo historisch is, is het moderne gebouw een opvallende verschijning.

Dancing House

Dancing House

12. Ontdek Praag 2

Ons ho(s)tel Czech Inn zat in de wijk Praag 2, een buurtje naast het centrum. Met de tram, die voor de deur stopt, waren we in tien minuten in het centrum. Lopend doe je er ongeveer een half uur over. Maar dat was alles behalve balen! Door ons verblijf in Praag 2 hebben we namelijk het ‘echte’ Praag leren kennen. Oftewel, geen toeristen en lokale tentjes als Pvlevel, Bad Flash Bar en Marthy’s Kitchen. Ook de kerstmarkt bij Namesti Miru was heel authentiek.

Praag 2

Praag 2

13. Bezoek de kerstmarkten

Vanaf eind november tot 1 januari zijn er meerdere kerstmarkten te vinden in Praag. Uiteraard vind je er één op het Old Town Square, maar ook in ‘onze’ wijk vind je een kerstmarkt (bij Namesti Miru). Kijk voor meer informatie over de kerstmarkten op de site van het Tsjechisch Bureau voor Toerisme.

Kerstmarkt bij Namesti Miru

Kerstmarkt bij Namesti Miru

14. Free walking tour

Op aanraden van ons ho(s)tel deden we in november mee aan een Free Tour van Good Prague Tours. De tour bleek echter heel veel praten (vooral geschiedenis) op een minimaal aantal plekken te zijn. En dat drie uur lang (van 10:30 uur tot 13:30 uur) én met de mededeling van de gids dat hij 25 euro eigenlijk wel redelijk vond als ‘fooi’… Waarom de tour toch in deze top 15 staat? Omdat ik wel goede ervaringen heb met andere free tours (bijvoorbeeld die in Leeuwarden en deze betaalde tour in Melbourne) en het een leuke manier kan zijn om de stad te ontdekken. Enne, anders houd je toch gewoon je eigen free tour?

Tip: ontdek Praag per e-bike en zie de mooiste viewpoints

Uitzicht op de Charles Bridge

Uitzicht op de Charles Bridge

15. Lopen, ov of taxi?

Het centrum van Praag is goed beloopbaar. We hebben dan ook zeer weinig gebruik gemaakt van het ov. Ga je dat toch doen? Boek dan een kaartje voor drie of vierentwintig uur. Als je vaker dan één keer per dag de tram, bus of metro pakt, is dat veel voordelig dan twee keer een 30 minuten-kaartje. Naar het vliegveld is zo’n drie uur-kaartje ook aan te raden. Prima verbinding met de metro en bus (119) en veel voordeliger dan een taxi!

De tram in Praag

De tram in Praag

16. Reisverzekering

Vergeet geen reisverzekering af te sluiten als je een citytrip gaat maken. Zelf zit ik bij FBTO. Daar heb ik een doorlopende reisverzekering met werelddekking én zakelijke dekking (omdat ik regelmatig werk op reis en zaken en privé bij mij een beetje door elkaar heen lopen).

Klik hier voor meer info over de FBTO Reisverzekering.

Bonustip: koop een reisgids van Praag

Wat is jouw ultieme Praag-tip? 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en Spotify

Download mijn gratis mini videotraining ‘Hoe zorg ik voor meer klanten?‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share


Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *