6x Highlights van mijn rondreis door Alaska 3


Roadtrippen door Alaska doe je langs deze highlights

Rondreizen door Alaska doe je langs deze highlights

De panorama-trein, beren spotten, goud zoeken en varen door Glacier Bay: dit zijn de must-see’s en must-do’s van Alaska!

 

Alaska is de grootste staat van de USA, grenst aan geen enkele andere Amerikaanse staat en heeft maar liefst tien uur tijdverschil met Nederland. Een uniek stukje Amerika dus, maar niet alleen hierom. Bovenal is Alaska een prachtig, uitgestrekt landschap waar het in de winter (en zomer) behoorlijk koud kan worden! Ik was in de zomer van 2014 in Alaska voor een fantastische rondreis met mijn familie over land en over zee. Ik deel graag mijn favorieten met jullie.

 

1. De panorama-trein van Anchorage naar Denali National Park

Na twee lange vluchten kwamen we moe en laat op de dag aan in Anchorage, de grootste stad van Alaska. Ondanks dat het nog steeds niet echt donker is (omdat het in de zomer bijna niet donker wordt in Alaska), kruipen we snel ons bed in. De volgende ochtend moeten we meten vroeg op. ’s Morgens vertrekt namelijk de panorama-trein van Anchorage naar Denali, en wij gaan mee! Deze treinrit duurt acht uur maar je zult je geen moment vervelen. Niet alleen omdat je nog een beetje jetlegged bent, maar omdat je je ogen uitkijkt! De trein is helemaal van glas, wat je een grandioos uitzicht biedt op prachtig Alaska. Welkom in Amerika, folks!

Typisch Alaska

Typisch Alaska

Zomers Alaska

Zomers Alaska

Alaska vanuit de trein

Alaska vanuit de trein

Prachtig Alaska

Prachtig Alaska

Nog eentje dan! Alaska

Nog eentje dan!

2. Beren spotten in Denali Nationaal Park

Eenmaal aangekomen in Denali National Park voel je je al echt thuis in Alaska. Je hebt de staat in acht uur al best leren kennen: Alaska is natuur, natuur en nog eens natuur. Into the wild, baby! In Denali vind je nóg meer natuur. Denali is een heus nationaal park. In dit park staat de hoogste berg van Noord-Amerika: Mpunt Denali, ook wel bekend als Mount McKinley. Deze berg is meer dan 6.000 meter hoog (en dus vergelijkbaar met de hoogste berg van Afrika). In Denali NP kun je goed beren spotten vanuit een bus, maar ook de rest van de dagtrip is zeker de moeite waard!

Onze bus in Denali NP

Onze bus

Prachtig Denali NP

Prachtig Denali NP

Een echte beer!

Een echte beer!

Denali Alaska

En nog één!

3. Goud zoeken in Fairbanks

Onze volgende bestemming is Fairbanks (een stadje in het noorden van Alaska met 30.000 inwoners). Leuk detail: hier zit de meest noordelijke McDonalds ter wereld! Ook zien we in Fairbanks de beroemde Trans-Alaska-pipeline. Hiermee wordt de in Alaska gewonnen olie door de hele staat vervoerd (en hierdoor is Alaska één van de rijkste staten van Amerika). Op het programma staat echter geen zoektocht naar het zwarte goud (olie) maar naar echt goud. Alaska verwierf tenslotte ook wereldwijze bekendheid door de hoeveelheid goud die hier werd gevonden. Interessant om meer over te leren!

Goud zoeken door mining - Alaska

Goud zoeken door mining

En zoeken maar!

En zoeken maar!

4. Toeristje spelen in Skagway

Vergeet de rust van Alaska: in Skagway ben je weer even echt toerist. Denk: heel veel toeristen, heel veel winkels en vooral: veel geld! Niet voor niets, want Skagway is dé haven voor de luxe cruiseschepen die door Alaska varen! Ook ik zelf was één van de gelukkigen om aan boord te stappen. Waarom ik Skagway toch noem als highlight? De treinreis náár Skagway is prachtig! Wij kwamen vanuit Whitehorse die dag, maar stapten pas later op de trein.

Vanuit de trein naar Skagway

Vanuit de trein naar Skagway

De indrukwekkende cruiseschepen in Skagway

De indrukwekkende cruiseschepen in Skagway

Skagway, Alaska

Skagway, Alaska

Toeristisch Skagway

Toeristisch Skagway

 

5. Gletsjers en fjorden in Glacier Bay

Zeg je Alaska, dan zeg je gletsjers! Een bezoekje aan de gletsjes kan dan ook niet ontbreken. En dit kun je eigenlijk maar op één manier doen: vanaf het water. Ik had het geluk met een cruiseschip mee te varen, dus legde de prachtige route door Glacier Bay af. Overigens deed Nieuw-Zeeland me heel veel denken aan dit stukje Alaska. Niet dat dat een veel goedkopere optie is, maar je kan dus altijd nog naar Nieuw-Zeeland gaan als je ook gletsjers en fjorden wilt zien 😉

Glacier Bay, Alaska

Glacier Bay, Alaska

De fjorden van Alaska

De fjorden van Alaska

Per cruiseschip door Glacier Bay

Per cruiseschip door Glacier Bay

6. Visje eten in Ketchikan

Ketchikan is na Skagway de meest toeristische plek die ik in Alaska ben tegengekomen, maar Ketchikan heeft net wat meer karakter. Misschien omdat het de oudste (vissers)plaats is van Alaska, terwijl Skagway juist is ontwikkeld ten behoeve van de Goldrush? Ketchikan is de Salmon Capitol of the World, dus eet er vooral een visje of ga kijken bij de vele vissers die aan de wal staan. Ook de vele, historische bordelen zijn de moeite waard even te bekijken.

Katchikan - Salmon Capitol of the World

Katchikan – Salmon Capitol of the World

Ketchikan vanaf het cruiseschip

Ketchikan vanaf het cruiseschip

Proost op Alaska!

Proost op Alaska!

Prachtige boottocht vanaf Ketchikan

Prachtige boottocht vanaf Ketchikan

 

Bij wie staat Alaska op de bucketlist? Wat lijkt jou het gaafste om te doen: beren spotten, gletsjers bekijken of iets anders?

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “6x Highlights van mijn rondreis door Alaska