15x Tips voor een roadtrip Costa Rica en Nicaragua [+video] 2


Onze huurauto 

Van eind december tot begin februari maakten mijn vriend en ik een prachtige rondreis door Costa Rica en Nicaragua. De eerste drie weken deden we dat met een huurauto. In deze blog en vlog vertel ik je meer over onze route en geef ik je tips voor jouw roadtrip Costa Rica en Nicaragua.

Het stond al een tijdje op mijn wensenlijst: een reis naar Costa Rica. Costa Rica leek mij een echt paradijs vol groene jungle, ongerepte stranden en blauwe zee. En hoe tof is het dat zo’n exotisch land uitermate geschikt is voor een roadtrip? Na zeer geslaagde roadtrips door Californië, Australië en Nieuw-Zeeland besloten mijn vriend en ik om eind december 2016 voor vijfenhalve week naar Costa Rica te vertrekken. Ook wilden we wel een stuk Nicaragua meepakken, want daar hadden we goede verhalen over gehoord. Via Easyterra.nl boekten we een huurauto voor drie weken. De overige tweeënhalve week zouden we als digital nomad in een bungalow aan het strand doorbrengen. Pura vida!

Video: onze roadtrip Costa Rica (want de huurauto mocht niet mee naar Nicaragua!)

Op zoek naar specifieke tips? Lees dan verder!

Onze route

Tip 1: Neem een Uber in plaats van reguliere taxi’s

Direct na aankomst ontdekten we een eerste tip voor een rondreis Costa Rica. Omdat we ’s avonds laat aankwamen, namen we een taxi naar ons hotel. Dit bleek maar liefst 30 dollar te kosten. De volgende morgen besloten we daarom te kijken of Uber werkte in San Jose. En ja hoor, binnen de kortste keren reed er een auto voor. Dit ritje (terug naar het vliegveld om rustig de huurauto op te halen) bleek slechts iets meer dan tien dollar te kosten. Kortom, check Uber en verkies dat zeker boven een reguliere taxi.

Tip 2: Check of je huurauto de grens over mag

Oeps! Onze huurauto bleek niet de grens over te mogen. Stond blijkbaar in de algemene voorwaarden… Maar omdat we toch naar Nicaragua wilden, besloten we de huurauto bij de vestiging in Liberia achter te laten en vanaf daar met de bus verder te gaan naar Nicaragua. Weer even wennen na de vrijheid en het comfort van een eigen huurauto (en zonde van het geld…), maar we wilden Nicaragua niet missen! Kortom, check van te voren of je huurauto de grens over mag en boek indien nodig een andere huurauto over de grens.

Tip 3: Boek je huurauto niet bij Thrifty

Zo fijn als ik boeken bij Easyterra.nl vind, zo niet-fijn zijn we behandeld door autoverhuurbedrijf Thrifty. Onze huurauto (een stevige Daihatsu Terios) stond niet klaar toen we vrijdagochtend onze huurauto wilden ophalen. Een upgrade mochten we alleen meenemen tegen betaling (doei!). Dan maar een kleinere auto mee voor de time being. Onze grotere Daihatsu zou drie dagen later klaar staan bij een andere vestiging, vlakbij onze eerste bestemming. Dat bleek natuurlijk niet zo te zijn, maar na wat mails en telefoontjes met Easyterra konden we uiteindelijk net op tijd alsnog onze Terios meenemen. Drie weken later leverden we onze huurauto in en mochten we ook nog 20 dollar bijbetalen omdat er te weinig benzine in de auto zou zitten. Een kleine compensatie kon er blijkbaar niet van af…

Het strand bij Manuel Antonio

Tip 4: Ga niet op maandag naar Manuel Antonio National Park

Dit mooie nationaal park is dicht op maandagen! Gelukkig is het strand voor de ingang van het park ook prachtig, dus als je toch op een maandag komt (guilty) kun je in ieder geval nog wat mooie foto’s op het strand maken en genieten van het zonnetje en de zee.

Tip 5: Neem de auto naar het startpunt van de hike naar de Nayaca Falls (bij Dominical)

Wij besloten op 1 januari een hike te maken naar de schijnbaar prachtige Nayaca Falls, een waterval nabij Dominical (chil plaatsje). Na bijna twee uur hiken kwamen we aan op onze bestemming, maar die bleek niet de Nayaca Falls te zijn maar het beginpunt van de hike náár de Nayaca Falls. Oeps. Kortom, pak de auto naar het beginpunt en ga vanaf dáár hiken naar de Nayaca Falls.

Dominical

Tip 6: Ga niet zonder stevige auto naar Monteverde en La Fortuna

Geloof me, voor veel bestemmingen in Costa Rica is een stevige huurauto echt een vereiste. Gaten in de weg, onverharde wegen, bergen en modder (als het heeft geregend): dit is rijden voor gevorderden. Met een Toyota Yaris kom je er niet of kun je je huurauto daarna afschrijven. Een Daihatsu Terios brengt je veilig op je bestemming!

Tip 7: Boek een canopy-tour in Monteverde

Monteverde was sowieso een aanrader. Fijne sfeer, leuke accommodaties en restaurantjes en prachtige natuur. Maar de tour die we er hebben gedaan blijft ons voor altijd bij. Niet in de laatste plaats door de super enge Tarzan-swing! Ben je minder avontuurlijk? Dan kun je ook een meer basic canopy-tour boeken. Wij boekten in ieder geval de Adventurous Tour bij 100% Aventura Tours. Awesome!

Nabij Monteverde

Rio Celeste

Tip 8: Ga naar Rio Celeste

Lastig vergelijken omdat we bij La Fortuna relatief slecht weer hadden en bij Rio Celeste niet, maar los van het weer vond ik Rio Celeste gewoon prachtig! La Fortuna en omgeving is ook zeker mooi (het meer!), maar zo blauw als het water van Rio Celeste zie je het niet vaak. Leuke hike ook!

Tip 9: Vergeet Marsella Beach (bij San Juan del Sur)

San Juan del Sur stond op de planning als onze eerste bestemming in Nicaragua. We boekten vooraf een chille accommodatie aan het strand, genaamd Marsella Beach Front. We hadden namelijk echt zin om even luxe en betaalbaar te chillen aan zee, en dit was iets goedkoper en zag er beter uit dan de accommodaties in hartje San Juan. Nou, dat bleek een fout. San Juan zag er hartstikke gezellig (en een beetje toeristisch, maar wel leuk) uit, terwijl Marsella Beach een verlaten strand was met slechts twee restaurants. En je kon niet ‘even’ naar San Juan. Dat kostte je meteen een taxiritje van ruim 20 minuten en 20 dollar. Bovendien bleek onze accommodatie alles behalve chil. Er kwam koud zeewater uit de kraan/douche en we hadden geen uitzicht op zee. Uberhaupt was er geen raam. En het bed was verschrikkelijk. En zo kan ik nog wel even doorgaan helaas. Een slechte eerste indruk van Nicaragua!

Marsella Beach vanuit goed perspectief 😉

Tip 10: Neem dollars mee

In zowel Costa Rica en Nicaragua kan je met dollars of lokaal geld betalen. Wij pinden in eerste instantie alleen lokaal geld, maar dat bleek minder handig bij de grens. Daar bleken we namelijk een soort toegangsfee te moeten betalen om Nicaragua in te komen, en dat kon alleen in dollars betaald worden. Of in ieder geval niet in Costa Ricaans geld. Altijd handig om dollars bij je te hebben dus, want die komen overal altijd wel op.

Tip 11: Isla de Ometepe (en beklim de vulkaan met een gids)

Een prachtig tweeling-vulkanen-eiland dat al enorm bijzonder is om te zien liggen vanaf de haven van San Jorge (niet te verwarren met San Juan), maar helemaal bijzonder is het om er een paar nachten te verblijven. Wij verbleven bij Hotel El Encanto, een kleinschalig, relaxed resortje op een heuvel, aan de noordoostkant van het eiland. Fijne kamer, maar helaas ook hier een koude douche. Wel zoet water gelukkig, haha! Het eten in het restaurant was heerlijk en via het hotel konden we ook een gids boeken om de vulkaan Maderas te beklimmen. Daar waren we erg blij mee want verdwalen ligt op de loer en in acht uur tijd kan er dan van alles gebeuren. Zeker als je uitglijdt in de modder. Tip: draag goede schoenen met profiel die vies kunnen worden!

Tip 12: Eten en werken doe je bij Garden Café in Granada

Wat een verademing om na zoveel jungle en basic accommodatie weer even in een stad te zijn! Lekker lunchen met goed brood en royaal beleg én barista koffie bij Garden Café, yummie! Ook bleek ik zeker niet de enige digital nomad in Granada. De stad is erg mooi en koloniaal en voor het eerst tijdens onze trip ervaarden we echt een latino-sfeertje. Leuk! Het zwembad bij het Chocolate Museum viel tegen (betalen maar geen ligbedje vrij én matig weer), maar een stadstour langs alle verborgen binnenplaatsje lijkt mij een echte aanrader.

Lees ook: hoe word je digital nomad?

Granada

Een vulkaan beklimmen op Isla de Ometepe

Tip 13: Verblijf meerdere nachten in Rincon de la Vieja National Park

Op de terugweg van Nicaragua naar Puerto Viejo de Talamanca overnachten we in Rincon de la Vieja National Park, omdat het anders wel een heel lange rit is. En wat blijkt dat Rincon de la Vieja mooi te zijn! Good to be back in Costa Rica 🙂 Onze accommodatie Rinconcito Lodge is ook zeer luxe en de activiteiten in de folder van het hotel beloven veel goeds. Helaas blijven we maar één nacht en moetsen we alles aan ons voorbij laten gaan.

Tip 14: Puerto Viejo de Talamanca

Save the best for last! Wauw, onze laatste bestemming – waar we dus tweeënhalve week blijven – blijkt een schot in de roos. Wát een chil plekje! Rustig genoeg om lekker te chillen en te werken, maar druk genoeg om het gezellig te hebben en leuke dingen te kunnen doen. Goede eettentjes, yoga, surfen, SUP’pen, biertjes, strandwandelingen, massages, het Jaguar Rescue Center en fietsen: what’s not to like? Wij verbleven bij Cabinas Monte Sol en dat is aan te raden.

Puerto Viejo de Talamanca

Tip 15: Ontbijt minstens één keer met gallo pinto

Je ontkomt er bijna niet aan, maar dat moet je ook niet willen. Als je in Costa Rica bent dan móet je toch gewoon eens ontbijten met het lokale gerecht gallo pinto?! Rijst met zwarte bonen, scrambles eggs en gebakken banaan erbij, heerlijk! Een voedzaam ontbijt dat overigens ook als lunch of diner kan worden gegeten. Dan vervang je de eieren door kip of vis bijvoorbeeld.

Bonustip:

Deze hotels kunnen we zeer aanraden!

Bestel de nieuwste Lonely Planets op Bol.com!

En, lijkt een roadtrip Costa Rica jou wat? Laat een reactie achter als je vragen of tips hebt! Abonneer je op mijn YouTube-kanaal voor meer video’s (en karmapunten).

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis mini videotraining ‘Hoe zorg ik voor meer klanten onderweg?‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share


Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “15x Tips voor een roadtrip Costa Rica en Nicaragua [+video]

    • Suzanne Bericht auteur

      Nee, we hebben teruggelift 😉 Warem al twee uur aan het lopen bijna (bergop in de hitte) en het zou nog 8 km hike zijn en dan dus weer 2 uur terug… haha we lachen er om gelukkig!