Hoe word ik een digital nomad? 3


 
Koh Lanta, Thailand

Betaald vakantie vieren, werken op vakantie, of gewoon locatieonafhankelijk en dus overal – mits wifi – je werk kunnen doen. Digital nomad worden doe je zo! Werk jij straks ook vanaf een exotische bestemming naar keuze?

 

Een digital nomad is technisch gezien iemand die ‘online connected’ is en veel reist. Met digital nomads wordt echter vaak de groep mensen bedoeld die vanaf elke plek ter wereld kan werken (en dat ook vaak doet) doordat hun werk online kan worden uitgevoerd. Zolang er wifi is kan een digital nomad dus ook vanuit een tropisch oord werken. En dat maakt het worden van digital nomad voor veel mensen een aantrekkelijke stap. Werken vanaf het strand in Thailand of met uitzicht op de rijstvelden van Ubud, dat wil toch iedereen?

Betaald vakantie vieren?

Niet iedereen blijkt te dromen van een bestaan als digital nomad. Althans, niet iedereen blijkt in die droom te geloven. (En sommigen mensen houden nu eenmaal niet zo van reizen). ‘Hoe was je vakantie?’ werd mij gevraagd toen ik terug kwam van Thailand en Nieuw-Zeeland. ‘Ja, heerlijk’, zei ik dan. ‘Maar ik heb ook gewoon gewerkt hè.’ Dan kreeg ik blikken die boekdelen spraken. Als in: ‘yeah right!’ Niet iedereen gelooft dat digital nomads ‘echt’ werken in het buitenland. Dat het voor digital nomads geen vakantie is, maar hun léven. Anderen lijkt het simpelweg niets. ‘Op vakantie wil ik niet hoeven werken’, heb ik veel gehoord.
 
 
Stromend water is wel een vereiste…
 

Gewoon werken, maar dan met lekker weer en een mooie omgeving

Ik zie het zelf anders. Ik ‘werk liever op vakantie’ als dat betekent dat ik heel vaak op reis kan zijn. Natuurlijk wil je in Nieuw-Zeeland graag roadtrippen, maar het is ook al fijn om elke dag te werken met uitzicht op zee, tijdens de lunchpauze op het strand te kunnen lopen, en om 17:00 uur je laptop dicht te kunnen klappen en te genieten van die tuin en de zon, die langzaam in de zee zakt (en de mooiste sunsets oplevert). Oh, en in het weekend op avontuur naar het Zuidereiland! Dat heb ik vanuit Nederland nog nooit kunnen doen 😉
 
 
Een plek met goede koffie is ook handig!
 

Hoe word ik een digital nomad?

 

Anyway, mensen die geen digital nomad willen worden of daar niet in geloven, kunnen misschien beter stoppen met dit blogje. Droom jij wél van een  (tijdelijk) bestaan als (parttime) digital nomad? En wil jij gaan werken vanuit het buitenland – of de vrijheid hebben omdat te doen? Lees dan snel verder! Ik vertel je mijn tips en tricks, waarmee ik zelf digital nomad ben geworden.
 

1. Word online ondernemer

Toch wel een vrij cruciale stap om digital nomad te worden: creëer je eigen online business! Voor jezelf beginnen is echt niet zo moeilijk als het soms lijkt. Zeker niet met dit stappenplan. Klanten zijn uiteraard het belangrijkste. En een BTW-nummer. En dan gewoon gaan! Vergeet dat businessplan, als het loopt dan loopt het 🙂
 

2. Of vind een online functie bij een moderne werkgever

Maar om je werk online te kunnen uitvoeren, vanaf een plek naar keuze, hoef je natuurlijk niet per se zelfstandige te zijn. Gelukkig zijn er steeds meer werkgevers die snappen dat je werknemers vrijheid en ruimte moet geven. If you want creative workers, give them enough time to play 😉 Bedrijven als Netflix en Blendle bieden hun werknemers geen vakantiedagen, maar eigen verantwoordelijkheid. Zolang het werk maar af is! Ook TMC (Tourism Marketing Concepts) deed laatst het kantoor de deur uit. Het team werkt nu grotendeels vanuit huis (of locatie) en komt eens per week bij elkaar op een flexplek.
 

3. Of vind werk waarbij je op verschillende plekken kunt werken

Maar je hoeft natuurlijk ook geen (online) business in Nederland te hebben! Want ook met werk in het buitenland kan je uiteraard werken vanuit het buitenland 😉 Maak van reizen je beroep en word duikinstructeur, reisleider, Floortje Dessing, aupair, barista, leraar Engels, etc. Of vraag een Working Holiday Visum aan in Australië, Nieuw-Zeeland of Canada bijvoorbeeld en zoek telkens nieuw tijdelijk werk op mooie locaties.

4. Begin op een goedkope plek (met wifi)

Vanzelfsprekend eigenlijk, maar begin vooral niet op een dure plek (zoals Nieuw-Zeeland). Goedkoper en dus haalbaarder is bijvoorbeeld Thailand. Hoe minder kosten je hebt, hoe minder je hoeft te verdienen om rond te komen. En op die manier kun je dus ook als digital nomad leven als je pas net bent begonnen (en nog niet zoveel klanten hebt). Ook handig: verhuur je huis onder, dan heb je minimale kosten thuis. En vergeet vooral de wifi niet 😉
 

5. Just do it! Give it a try!

Om eerlijk te zijn waren dat alle stappen. Zorg dat je online je geld kunt verdienen, zorg voor goede wifi en klaar is Keesje. Gewoon doen! Je kan altijd nog terugkomen en weer een kantoorbaan in Nederland zoeken (not). Selfies zonder make-up en mét onderkin? Als digital nomad zijn dat je grootste problemen!
 

6. Nog twijels? Lees mijn boek of volg mijn cursus

Ik heb in 2020 een boek uitgebracht over werken en reizen als digital nomad: Work Hard, Travel Harder. Je bestelt het boek via Bol.com voor €20 (gratis verzending!). Meer weten? Echt aan de slag? Volg dan mijn Digital Nomad E-Course.

 
Ubud, Bali

 

Lees ook deze blogs voor en door digital nomad’s:

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Hoe word ik een digital nomad?

  • yvonnevanderlaan.com

    Snap ik helemaal, dat het heerlijke weer, die sunset en de lunchpauze op het strand al reden genoeg zijn om te willen werken op een mooie plek in Azië of Oceanië. Wij wijn geen digital nomads, maar door het werk van mijn man hebben we afgelopen winter toch een maand in India kunnen zijn. 3 Weken op 1 plek (en 1 week echt rondreizen), dus weinig reizen, maar o zo fijn die zon elke dag, het heerlijke eten en vooral… de Indiërs om ons heen 🙂

  • KRistel

    Ik heb afgelopen maand van het digital nomad leven mogen genieten en wauw! Het voelde zó vrij! Nog wel wat kleine verbeterpuntjes voor de volgende keer, maar dat komt wel.