Vier lessen die ik leerde tijdens mijn verblijf in een ashram 7


Door Inge Rosenbaum

Inge Rosenbaum woont in een yoga-ashram in de Achterhoek

 

De afgelopen maanden bracht ik door in een ashram in de Achterhoek. Een ashram is een leefgemeenschap en wordt vaak voor spirituele doeleinden gebruikt, zoals tot bezinning komen of het beoefenen van yoga. In deze blog vertel ik meer over mijn ervaring in een Nederlandse yoga-ashram en wat ik hiervan leerde.

 

De afgelopen vijf jaar ben ik onderweg geweest. Écht op pad bedoel ik dan. Lekker de hele dag op mijn flipflops, elke ochtend opstaan en alleen maar precies dát doen waar je op dat moment zin in hebt. Gewoon omdat het kan, niet omdat het moet. Vrijheid in haar puurste vorm.Voor mij persoonlijk was het niet alleen een tijd van letterlijk op pad zijn, slenterend door de straten en over parelwitte stranden van prachtige, tropische bestemmingen in het Verre Oosten. Maar bovenal heb ik deze tijd aangegrepen om ook figuurlijk op pad te zijn.

 

Life starts at the end of your comfort zone

Niet elke nacht dansend doorbrengen op foute beats met bier en buckets in je hand, je ’s ochtends niet meer herinneren waar je ook alweer bent. Nee, serieus aan de soul-searching. Lekker op avontuur, telkens weer een stap zetten buiten je comfortzone. Soms een hele kilometer zelfs. Vreemde culturen ontdekken, nieuwe mensen leren kennen en vooral veel leren over het leven en over mezelf. Wie ben ik? Wat maakt mij gelukkig? En ook: wat zeker niet? Hoe wil ik mijn leven leven? En wat wil ik graag bijdragen aan deze wereld?Yoga en meditatie zijn daarbij misschien wel mijn grootste leermeesters geweest. Voor mij zijn dit dé manieren om de geheimen van het leven te ontrafelen en de realiteit en jezelf te leren zien voor wat het is. Maar oh boy, dat gaat wel met vallen en opstaan.

 

Daar was-ie dan: de reverse cultuurshock

Iedereen die lang gereisd heeft kent ‘m wel: de reverse culture shock. De shock die je krijgt als je weer terug bent in je eigen, ooit vertrouwde omgeving. Helemaal vervelend als ook nog onverwacht je relatie wordt beëindigd en je in één keer weer noodgedwongen terug bent in het dorp waar je geboren en opgegroeid bent, maar inmiddels al 18 jaar niet meer heb gewoond. De tijd lijkt hier stil te zijn blijven staan. Omgekeerde cultuurshock keer twee!

Dus daar stond ik dan. Vijf jaar lang de wereld over gezworven en dan weer volledig terug bij af. Autsj. En wat doe je dan? Juist ja, je duikt een yoga-ashram in.

 

Yoga-ashram in Nederland

Nooit verwacht dat dit ook in Nederland mogelijk was, maar sinds november 2016 woon ik in een yoga-ashram. In de Achterhoek of all places.

Hier vier lessen die ik met jullie wil delen over life in a yoga ashram.

 

1. Never give up

Als je iets wilt leren of wilt bereiken in het leven, you need to put in the work. Ik kan me mijn eerste yogalessen tien jaar geleden nog wel herinneren. I sucked at it. In de eerste plaats had ik nooit verwacht dat yoga zo zwaar en intensief kon zijn. Ik stond te puffen en te zweten op mijn mat, had dagen last van spierpijn. Daarnaast had ik het gevoel dat iedereen alles beter kon dan ik. Net zoals in het echte leven is dat voor veel mensen een reden om op te geven.

Maar ik weet nu dat opgeven geen optie is als je ergens beter in wilt worden.

De afgelopen jaren heb ik in Azië maanden achter elkaar intensief yoga beoefend en ook hier in de ashram sta ik dagelijks op de mat. Inmiddels zie ik behoorlijke vooruitgang in mijn yoga practice en dat heeft ook een positief effect op mijn (spirituele) bewustzijn over mezelf en anderen, zowel op de mat als in het dagelijks leven. En zo ver was ik nooit gekomen als ik in die eerste jaren had opgegeven.

 

2. Iets met gehechtheid & eten en dat dit oké is

Ik wil het vooral niet te zweverig maken allemaal, maar tijdens je reis naar innerlijke vervulling komt al snel het concept ‘onthechting’ op je pad. Als je gehecht bent aan je materiële bezittingen (“dingen”), je partner (“mensen”) of bijvoorbeeld je baan of je huis, staat je leven natuurlijk compleet op z’n kop als er daar onverwacht iets mee gebeurt. Je geluk hangt dan af van deze dingen, terwijl écht geluk van binnen komt.

Klinkt allemaal prachtig, maar blijkt in de praktijk een mega challenge.

“Dingen” tot daar aan toe. Ont-spullen ben ik jaren geleden al mee begonnen en voelt verlichtend. Ik heb niet veel nodig en voel me zelfs het meest gelukkig met mijn backpack met nog geen tien kilogram aan spullen. “Mensen”, tja. Gevoelig onderwerp als je relatie net is verbroken.

Maar het punt dat ik eigenlijk wil maken is dat zelfs in een yoga-ashram, waar je een relatief sober leven leidt, ook sprake is van gehechtheid. In dit geval aan eten. Veel en lekker eten. Gelukkig wel heel gezond: vegetarisch, dus vooral veel verse groenten en fruit. We koken er met veel passie op los. Elke keer weer nieuwe, creatieve en exotische recepten.

Maar ja, I admit it. Ik ben gehecht aan eten. Ik hou van eten en dat is oké. Gelukkig is het een eerste belangrijke stap in het proces naar écht geluk om je bewust te worden van alles waar je aan gehecht bent. Check!

 

3. Soms heb je hulp nodig in je leven. En ook dat is oké.

Iedereen die een serieuze yogi is, weet het. Het gaat in yoga helemaal niet om het doen van een bepaalde houding en al helemaal niet om hoe cool die er uit ziet. Het gaat juist veel meer om het proces dat je door gaat om een houding onder de knie te krijgen en wat je hierin leert over jezelf.

Dat gezegd hebbende was ik wel super trots op mezelf (*kuch* ego!) toen ik na jarenlang oefenen eindelijk in het wiel kwam (Chakrasana voor de insiders). Voorheen vond ik het ook ‘niet cool’ om hulpmiddelen in mijn yoga practice te gebruiken, zoals straps en blokken. Maar om in het wiel te komen heb ik voorlopig toch nog echt blokken nodig. En dat is perfectly okay.

Uiteraard is deze wijsheid ook naar veel andere facetten van je leven te vertalen. Hulp vragen en ontvangen is niet altijd even makkelijk, maar wel oké en nodig om verder te komen in het leven.

 

Inge in de Chakrasana

 

4. Vrijwilligerswerk maakt dankbaar en nederig

Een plek om te slapen, eten op je bordje en dagelijkse yoga- en meditatielessen in ruil voor werk in de tuin, op kantoor en alle andere hand- en spandiensten in en om de ashram. Dat was de deal.

In de ashram maak ik van deze gelegenheid gebruik om mijn kennis en kunde in de praktijk toe te passen en ben ik veelal bezig geweest met designen, designen en nog eens designen. Een powerpointpresentatie voor de yogateacher-training, een nieuw logo, veel – heel veel – social media posts, infographics, folders, advertenties en illustraties van alle yogahoudingen. Daarnaast leer ik ontzettend veel bij wat ik ook weer in mijn werk als copywriter en webdesigner kan gebruiken.

Maar het echte inzicht kwam in de afgelopen weken toen ik samen met een andere vrijwilligster in de tuin stond te werken. We waren vrolijk blaadjes aan het harken in het herfstzonnetje. Uiteraard werd er ontzettend veel gekletst en gelachen. Tot we ons realiseerden dat we ons in het zweet stonden te werken voor een bordje eten en een slaapplek.

And I’m telling you, dat maakt dankbaar en nederig. Dit is een mooie ervaring die ik iedereen aan kan raden. Ik kan me nog herinneren dat ik in mijn baan als consultant voldoening en zingeving miste. Door de keuzes die ik afgelopen jaren in mijn leven en werk heb gemaakt, mag ik nu dit soort ervaringen opdoen en dergelijke bijdragen leveren. And I feel blessed.

 

Vragen aan Inge? Laat ze achter onder dit bericht en je krijgt gegarandeerd antwoord! Lijkt jou het wat, zo’n ervaring?

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg Inge op Instagram.

Share

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 gedachten over “Vier lessen die ik leerde tijdens mijn verblijf in een ashram

  • Inge Rosenbaum

   Beste Eric, een ashram is niet per se een plek voor mensen die (onverhoopt) huisloos zijn geworden. Een ashram is bedoeld voor mensen die aan hun persoonlijke en spirituele ontwikkeling willen werken of hun yoga en/of meditatie practice willen verdiepen. Je kunt altijd even persoonlijk contact met me opnemen als je meer wilt weten.

  • Marlies

   Dag Inge, wat een mooi verhaal! Ik ben zelf ook al een hele tijd op pad met yoga. Doorheen de jaren is het gevoel dat er meer is dan het leven dat ik nu leid alleen maar gegroeid. De ervaringen die jij deelt, spreken mij erg aan. Kan iedereen een verblijf in de ashram aanvragen? Zou ik er als verpleegkundige een bijdrage kunnen leveren? Ik ben zeer benieuwd naar alle info en tips die je wil geven 🙂 Groetjes, Marlies

   • Anna

    Hoi,

    Ik ben 19 en wil graag een wereldreis maken. Aan het begin van mijn wereldreis zou ik in het buitenland ergens in een ashram willen verblijven zodat ik meer kan leren over mij zelf en de wereld. Heb jij aanraders voor ashrams in het buitenland?
    Groetjes 🙂

 • Pauline

  Hoi Inge!
  Wat fantastisch ik ken je verhaal, heel goed
  Doe thuis zo af en toe yoga maar houd het niet vol.
  Meditatie ook niet terwijl ik dit zo fijn vind.

  Ik heb op internet wat gelezen, van matras zingen matra als medicijn..
  Kundalini yoga club heet het volgens mij en ik vroeg me wat, af ik woon in Venlo in Noord Limburg en ben op zoek naar een ashram wat een beetje bij ons in de buurt ligt. Kun je me helpen?

  Warme groet en dankjewel! Je bent een fantastische vrouw nooit vergeten!

  Pauline