Lindesnes Fyr: slapen in een vuurtorenhuisje op Noorwegen’s Zuidkaap [+video]


Lindesnes in Noorwegen: het einde van de wereld

 

Op zoek naar een wel heel bijzondere accommodatie? Ik sliep in Lindesnes Fyr, een vuurtorenhuisje op de Zuidkaap van Noorwegen. Magisch!

 

Begin mei 2017 maakte ik een prachtige rondreis door de ongerepte natuur van uitgestrekt Noorwegen. Eén van de dingen die mij het meest is bijgebleven (naast de Preikestolen) is Lindesnes Fyr. Lindesnes Fyr is een vuurtoren op de Zuidkaap van Noorwegen, oftewel het meest zuidelijke puntje van het land. En daar kun je overnachten. Ik sliep één nachtje in het huisje bij de vuurtoren en doe verslag in deze blog én vlog.

 

Lindesnes in Noorwegen

Lindesnes is een gemeente in het zuiden van Noorwegen. De gemeente Lindesnes telt krap 5.000 inwoners. Al lijken het er on the road nog minder. Hier en daar kom je aan huisje tegen langs de weg, en vanaf de weg richting de vuurtoren kom je amper nog wat tegen.

 

Lindesnes Fyr

Lindesnes Fyr betekent letterlijk de vuurtoren van Lindesnes. Deze vuurtoren staat op het meest zuidelijke puntje van Noorwegen, ook wel bekend als de Zuidkaap. De Zuidkaap ligt op circa 2.500 kilometer afstand van de bekendere Noordkaap. Dat betekent dat de Noorse Zuidkaap dus veel dichter bij Nederland ligt. Toch is het er een heel andere wereld dan thuis. Het is er enorm rustig, de natuur is ongerept en ruig en het is er vaak een stuk frisser.

 

De Zuidkaap ligt ruim 2.500 kilometer ten zuiden van de Noordkaap

Lindesnes Fyr

Het huisje

Uitzicht

 

Oudste vuurtoren

Lindesnes Fyr is niet alleen de moeite waard omdat deze vuurtoren op de mooie Zuidkaap staat, maar ook omdat het de oudste vuurtoren van Noorwegen is. De vuurtoren werd gebouwd in 1656. Lindesnes Fyr is eveneens een nationaal vuurtorenmuseum. Naast de vuurtoren is er op het terrein ook een oude Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog, café, informatiecentrum, restaurantje en galerie.

 

Wat te doen?

Veel meer dan het bekijken (en beklimmen) van de vuurtoren en het verdere terrein ontdekken, is er niet echt te doen. Maar Lindesnes Fyr is zeker de moeite waard. Ik vond het echt magisch om er te zijn, zeker door de mist die om de Kaap heen hangt en de woeste rotsen en zee beneden. Je kunt hiken in de buurt of gewoon genieten van het moment, al dan niet in je huisje naast de vuurtoren!

 

Het chilhoekje

Uitzicht vanaf de bank

Lindesnes Fyr by night

Met z’n allen

 

Overnachten bij Lindesnes Fyr

In de voormalige vuurtorenwachterswoning naast de vuurtoren is een appartement gemaakt voor maximaal zes personen (vier bedden en een tweepersoonsbedbank). Je hebt ook een eigen keuken, eetkamer, badkamer en chilhoek. Bovendien heb je vanuit het huisje uitzicht op het zuiden, oftwel je slaapt echt op het meest zuidelijke puntje van Noorwegen. En dat voor circa 100 euro per nacht (voor het hele huisje). Boeken kan hier.

 

Tips

  • Boek op tijd, het huisje is vaak gereserveerd
  • Neem genoeg eten en drinken mee, want het café en restaurant waren dicht toen wij er waren en je hebt toch een fijne eigen keuken
  • Neem eigen beddengoed en handdoeken mee, anders moet je hiervoor bijbetalen
  • Huur een eigen auto, want Lindesnes Fyr ligt in the middle of nowhere (400 kilometer van Oslo)
  • En vergeet dus niet vooraf te tanken 😉

 

Lijkt het jou wat, slapen in het huisje naast Lindesnes Fyr op de Zuidkaap?

 

 

Doei Lindesnes Fyr!

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *