10x Vooroordelen over cruisevakanties (en wat daarvan waar is)


Ketchikan, Alaska

Oude mensen, massaal, saai, duur en zeeziekte. Dat is het beeld dat veel mensen hebben bij cruisevakanties. Tijd om jullie mijn positieve ervaringen met cruises te vertellen!

Drie jaar geleden maakte ik voor het eerst een échte cruisevakantie; ik ontdekte Alaska en Canada met Holland America Line (HAL), de Rolls-Royce onder de cruise-aanbieders. Deze maand stap ik weer aan boord van een cruiseschip: ik vaar met Nomad Cruise van Gran Canaria naar Panama. En daar heb ik giga veel zin in!

De vooroordelen over cruisevakanties

Niet iedereen is even enthousiast over het concept cruisevakantie. Ik merk dat ik mezelf (en cruises) vaak wil verdedigen als mensen zich negatief over (mijn) cruisevakanties uitlaten. Misschien is het gewoon onwetendheid, maar dan voel ik me júíst geroepen om mijn ervaring te delen. Want een cruisevakantie is veel leuker, avontuurlijker en betaalbaarder dan je denkt!

Prachtig Alaska

Wat daarvan waar is

Om misverstanden weg te nemen leek het mij leuk een artikel te schrijven over de vooroordelen over cruisevakanties en wat daarvan waar is. Ik wist natuurlijk al wel wat voor vooroordelen mensen zoal hebben, maar plaatste toch ook nog even een oproepje op Twitter. Dat bevestigde mijn vermoedens: het leverde talloze negatieve geluiden op. En hoewel ik niet alles kan weg nemen natuurlijk, deel ik wel graag mijn kijk op deze vooroordelen.

1. The Love Boat

De tropische vibe van hetCaribisch gebied, altijd lekker weer en rijke ouderen als passagiers die de liefde zoeken en vinden op een cruiseschip… Dat is het beeld dat veel mensen hebben van cruisevakanties, dankzij de Amerikaanse tv-serie The Love Boat. Zelf heb ik The Love Boat nooit gekeken (ben pas 29 hè?), maar wat ik er over hoor, lees en zie, klopt aardig. Natuurlijk heb je aan boord van een cruiseschip al snel een vakantiegevoel te pakken. Lekker weer kan een cruiseschip echter niet garanderen. Tijdens mijn cruise door Alaska was het meestal alles behalve zonnig. En dat zal hetzelfde zijn op cruises naar ‘winterbestemmingen’. Oud en rijk is wel de doelgroep waar ook ik meteen aan denk bij cruises, of in ieder geval één van de doelgroepen. En die doelgoep was inderdaad goed vertegenwoordigd op mijn cruisevakantie in Alaska.

Titanic-momentje op het romantische plekje

2. Oude mensen

Niet alleen rijke oude mensen, maar überhaupt oude mensen. Dat is het beeld dat mensen hebben van het cruise-publiek. Maar tegenwoordig is een cruise echt niet meer alleen voor senioren! Je hebt cruises in alle soorten en maten, voor een ouder publiek en voor een jonger publiek, en van megaduur tot betaalbaar.

Team YOLO op een cruiseschip in Australië

3. Dure grap voor rijke lui

Ik herhaal het nog maar eventjes: een cruisevakantie hoeft niet per se een rib uit je lijf te kosten. Zo kostte twee weken cruisen met Nomad Cruise mij slechts 750 euro. En dan heb ik een privéhut, uitzicht op zee en is álles inbegrepen (workshops, eten, drinken) behalve de circa 150 euro verplichte fooi. Ga daar maar eens twee weken voor op vakantie!

Surf & turf baby!

4. Massaal en oppervlakkig

Vind ik ook onterecht. Natuurlijk ben je niet de enige op een crusieschip, maar doordat het schip zo groot is heb je niet het gevoel dat je met duizend andere mensen vakantie viert. Net als in een groot hotel eigenlijk. En persoonlijk? Tja, je hebt je eigen butlers en dezelfde ober elke avond, dus echt onpersoonlijk vind ik dat niet.

Eén van onze favo obers

5. Saai: je ziet weinig van een bestemming

Toegegeven: dit dacht ik ook altijd toen ik nog niet zelf een cruisevakantie had gemaakt. Maar in Alaska kwam ik er achter dat je juist veel ziet. Sterker nog: je ziet dingen die je zonder cruise niet had kunnen zien! De fjorden van Alaska en West-Canada zijn vrijwel alleen te zien vanaf een boot. Bovendien gingen we bijna dagelijks van boord om een plaatsje te bekijken. Dat betekent een paar uur per plaats, maar voor kleine plaatsjes als Ketchikan heb je niet meer nodig hoor!

Hoe wil je dit zien zonder boot? 😉

6. Passief

Niet beleven maar toekijken, denk ik dat met dit vooroordeel bedoeld wordt. Echter, ik heb ervaren dat dit niet per se het geval is. Op een cruise worden veel excursies aangeboden, waardoor je niet alleen toekijkt maar ook kunt meemaken. En dan heb ik het nog niet eens over de activiteiten op een cruiseschip gehad. Van workshops tot een bibliotheek en spelletjeshoeken tot het never endig eetfestijn. Oh, en ik heb ook gesport in de gym en walvissen gespot tijdens het hardopen!

Even basketballen?

7. Slecht effect op de lokale economie en bevolking

Tja, dit vooroordeel is een ander verhaal. Want dit is toch wel grotendeels waar vrees is. Een cruiseschip dat aanlegt zorgt voor een korte toestroom van véél toeristen, maar bijna niemand geeft geld uit omdat men eet en slaapt op het schip. Ook excursies worden veelal geboekt aan boord, wat erin resulteert dat de locals vooral overlast ervaren en geen vruchten daarvan kunnen plukken. Iets om op te letten tijdens mijn volgende trip: lunchen bij een lokaal tentje dus en indien mogelijk (vooraf) een excursie boeken bij een landrot.

Even van boord in Ketchikan

8. Je wordt zeeziek

Helaas ben ik iemand die snel wagenziek en zeeziek wordt. Als kind heb ik menig tripje een lichtgrijs gezicht gehad en tijdens een boottochtje Indo een paar jaar geleden was het ook weer raak… En hoewel het laatste jaren überhaupt een stuk beter gaat, heb ik tijdens de cruise door Alaske geen moment zeeziekte gevoeld. We voelden het schip überhaupt nauwelijks, maar hadden weliswaar ook mazzel met het weer. Dat was tijdens mijn ‘minicruise’ naar Newcastle wel anders…

Onze hut op de Alaska-cruise

9. All-inclusive pauperbende

Jep, deze is van mezelf. Ik moet zeggen dat dit het beeld is dat ik – naast het oude rijkelui-beeld – ook een ander beeld van cruisevakanties had/heb, en dat is dat van ’tikje tokkie all-inclusive vakantie op een cruiseschip’. Ik weet niet hoe ik aan dit beeld kom. Misschien omdat all-inclusive tegenwoordig toch meer met ‘voordelig’ wordt geassocieerd in plaats van met luxe? Al had de minicruise naar Newcastle echt niet de meest chique mensen aan boord…

When in Alaska…

10. Het wordt een fantastische reis

Misschien ook een vooroordeel, maar ik denk dat mijn volgende cruisevakantie een fantastische reis wordt! Ik kijk er enorm naar uit om met 250 gelijkgestemden uit allerlei landen een legendarische trip over de Atlantische oceaan te maken, van Gran Canaria langs Sint Maarten, Curaçao en Aruba en uiteindelijk naar Panama. Zowel qua business als qua travel een droomreis lijkt me.

Ahoy!

Conclusie

Er wordt veel gezegd over cruisevakanties, maar uiteindelijk moet je het denk ik gewoon zelf eens ervaren om erover te kunnen oordelen. Sowieso leuk om toch eens één keer in je leven een cruise te maken? Dat moet je gedaan hebben! Mijn eerste cruise naar Newcastle was niet echt een cruise maar een lange, misselijkmakende veerpont. Mijn tweede cruise – door Alaska – was een cadeau van mijn opa en oma. Dit had ik – gezien de prijs en de vooroordelen – niet snel zelf gedaan, maar ik ben heel blij dat ik het toch heb mogen meemaken. Wat een ervaring, wat een land en wat een gezelligheid samen. Het heeft mijn kijk op cruisevakanties veranderd (en gegrond) en ik kijk ernaar uit om weer op een cruiseschip te zitten. En dat voor twee weken, warvan acht dagen op open zee. Volg je me? 🙂

Een cruiseboot is huge!

Ook op cruisevakantie?

Ook op cruise door Alaska? Per cruiseboot naar Noorwegen? Of decadent doen op de Middellandse of Caribische zee? Neem eens een kijkje op Kras.nl/cruise. Kras biedt allerlei cruisevakanties aan, dus ik weet zeker dat er ook één voor jou bij zit.

Waar zou jij graag een cruise maken? 

Volg VrijeMeid op Facebook, Instagram en YouTube.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Kras.nl. Dit doet uiteraard niets af aan mijn mening, zoals jullie van mij gewend zijn.
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *