Vijf dingen die je nog niet wist over Zeeuws-Vlaanderen (en wél wilt weten)


Zeeuws-Vlaanderen, Zeeland

 

Onze Deisy reisde begin zomer af naar Zeeuws-Vlaanderen, het onderste deel van Zeeland. Daar leerde ze van alles over de Zeeuwse regio. Wist jij dit al?

 

Wat denk jij als je aan Zeeuws-Vlaanderen denkt? Misschien op dit moment nog wel helemaal niets. Na het lezen van dit artikel komt daar verandering in. Ik deel namelijk vijf leuke weetjes met je over Zeeuws-Vlaanderen waardoor je echt een bezoek gaat plannen aan deze prachtige omgeving.

 

1. Sluis heeft de enige Belfort in Nederland

Een wat zeg je? Ja, een Belfort inderdaad. Dit is een Middeleeuwse wachttoren met een stormklok. In de middeleeuwen stond deze wachttoren voor macht een rijkdom. Iedere stad die er één had, werd gezien als een welvarende stad. En Sluis had er dus één. Helaas werd deze stad in 1944 voor een groot gedeelte verwoest en werd de Belfort daarbij niet gespaard. Gelukkig heeft men de wachttoren weten te herstellen en kun je hem dus, als enige nog in Nederland, bewonderen in Sluis. In het Belfort bevindt zich een museum waar je de geschiedenis van Sluis in al zijn glorie kunt beleven. Interactief en ontzettend leerzaam: een echte aanrader dus, ook voor de kinderen.

Belfort

Belfort

 

2. Het waait bijna altijd in Zeeuws-Vlaanderen

‘Het waait hier heel vaak’ werd mij verteld toen ik een bezoek bracht aan Zeeuws-Vlaanderen. En terwijl ik op de fiets – niet elektrisch in dit geval – de wind trotseerde, dacht ik ‘daar is in ieder geval niets aan gelogen’. Voor iedereen die dus sportief is aangelegd (of gewoon zin heeft in een prachtige fietstocht), mag een fietstocht – met wind en al – in Zeeuws-Vlaanderen niet ontbreken. Ik kan je vertellen: de schoonheid van de omgeving maakt echt een heleboel goed. Die spierpijn de volgende dag neem je dan gewoon op de koop toe.

 

Zwin

 

3. De meest bizarre uitvindingen kun je in Zeeuws-Vlaanderen vinden

Een wandelende duikboot of haargroeihelm? Deze uitvindingen bestaan echt! Althans: ze zijn ooit bedacht, maar nooit (helemaal) geslaagd. Het zijn van die uitvindingen die te gek voor woorden zijn en het om die reden nooit echt ver hebben geschopt. En in Zeeuws-Vlaanderen kun je deze bizarre uitvindingen met je eigen ogen bewonderen in het Bizarium. Dit museum heeft ieder ontwerp helemaal nagebouwd en echt een toneel aan deze dromers gegeven waarbij het ene onderwerp nog gekker is dan het andere. Of is het te briljant dat wij het gewoon niet begrijpen? Hoe dan ook: dit vind je nergens anders in Nederland. Dat beloof ik je.

 

Bizarium, Zeeuws-Vlaanderen

 

4. Zeeuws-Vlaanderen heeft het mooiste tweelandenpunt

Vergeet het drielandenpunt. Want hoewel je in Limburg de mogelijkheid hebt om in drie landen tegelijk te zijn, wint Zeeuws-Vlaanderen het toch echt dubbel en dwars qua natuurschoon. Als je een bezoek neemt aan de Slufter het Zwin, kun je zowel in Nederland als in België staan. En hoewel dat niet zo bijzonder is, maakt de omgeving het toch wel echt de moeite waard. Wat mij betreft beschikt Zeeuws-Vlaanderen toch echt met het Zwin over het mooiste tweelandenpunt.

N.B. Texel heeft ook een heel mooie slufter!

 

Op naar de Zwin

 

5. De leukste mannen bevinden zich – stiekem – in Zeeuws-Vlaanderen

Natuurlijk is schoonheid in ‘the eye of the beholder’. Maar dat er aardig wat mooie mannen – vooral op het strand – rondlopen in Zeeuws-Vlaanderen durf ik wel te zeggen. Ben jij dus van plan om een keer een bezoek te brengen aan Zeeuws-Vlaanderen? Laat man/vriend dan thuis, neem je vriendinnen mee en geniet van de schoonheid van Zeeuws-Vlaanderen. Alleen dit leuke feitje is toch al reden genoeg om Zeeuws-Vlaanderen te bezoeken?

 

De groep

 

Ook op trip naar Zeeland?

Deisy bezocht Zeeuws-Vlaanderen dit jaar tijdens een persreis met VVV Zeeland. Tijdens haar verblijf sliep Deisy bij Landal Strand Resort Nieuwvliet-Bad. Wil jij ook op vakantie naar Zeeland? Kijk op de website van VVV Zeeland of lees de andere blogs van Deisy!

 

Wie is er al eens in Zeeuws-Vlaanderen geweest?

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook.

Share

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *