Update: hoe staat het met mijn bucketlist? 1


Een werkdag bij SuusjeHQ (foto door José Chan)

 

Afgelopen jaren maakte ik meerdere bucketlists. Niet perse ‘before I die’, maar meer to-do-lists voor de komende jaren. In deze blog geef ik je een update over mijn bucketlist en het waarom daarvan.

 

Al jaren maak ik bucketlist. Of eigenlijk: to-do-lijstjes voor komende (levens)jaren. Een bucketlist is natuurlijk eigenlijk een lijstje met dingen die je wilt doen voor je dood bent. Maar dat vind ik te lang duren. Dan stel je alles alsnog uit en is het te laat als je (plots) overlijdt. Daarom maak ik korte termijn ‘bucketlistjes’. Hier een update:

 

Waarom een bucketlist?

Ik hoor regelmatig mensen zeggen dat ze een bucketlist stom vinden. Je zou alleen maar bezig zijn met het nastreven van bepaalde doelen, in plaats van te genieten van het moment. En als je je bucketlist niet af kan vinken aan het eind van je leven, heb je dan een verspild leven geleid?

Ik zie een bucketlist anders. Het is geen MUST-do-list waar ik dagelijks mee bezig ben en waardoor ik een incompleet leven heb gehad als de lijst uiteindelijk niet helemaal is afgevinkt. Nee, ik zie een bucketlist meer als een geheugensteuntje, je dromen omzetten in doelen. En door die te delen op mijn blog wordt de kans nog groter dat die doelen gehaald gaan worden. Als ik iets zeg dan wil ik het namelijk ook doen!

 

Mijn bucketlists

In juni 2014 stelde ik een Travel Bucketlist op. In januari 2016 schreef ik een to-do-list voor dat jaar. In augustus 2016 nam ik me voor om tien dingen te gaan doen in mijn nieuwe levensjaar. Dat was een update ten opzichte van dat jaar ervoor. En afgelopen mei maakte ik een lijstje met 30 dingen die ik nog wil doen voor ik 30 word (in augustus 2018). Dat zijn al vijf lijstjes met allemaal dingen om te doen.

 

yolo in australie

Suzanne in Australië

Mooiste uitzicht toen ik 27 was: Roy's Peak Track in Nieuw-Zeeland

Mooiste uitzicht toen ik 27 was: Roy’s Peak Track in Nieuw-Zeeland

 

Travel Bucketlist

Ik ben gestopt met het maken/updaten van mijn Travel Bucketlist. Dit lijstje verandert namelijk zo vaak dat het geen zin heeft elke keer een lijst op te stellen. Voor ik ‘m heb afgewerkt is ‘ie alweer aangevuld met nieuwe/andere bestemmingen 😉

Van mijn Travel Bucketlist uit 2014 ging ik inmiddels naar Austraië en Nieuw-Zeeland. Maar de drie bestemmingen waar ik nu het liefst heen wil, staan er niet eens op! Dat zijn namelijk Japan, Utah en Zuid-Afrika. In Europa zijn dat IJsland, Kopenhagen en Berlijn. En in Azië heb ik ook een never-ending-wensenlijstje: Sri Lanka, Nepal, Myanmar, Filipijnen (en Japan dus) en ik wil ook heel graag weer naar Thailand, Vietnam en Indonesië.

Ik heb besloten wat meer korte termijn te leven wat reizen betreft. Waar wil ik nú het liefste heen? En daar ga ik dan voor!

 

Bij Forum Romanum

Nomad Cruise legt aan in St Kitts

 

Overige bucketlists

Van mijn ‘updated bucketlist‘ maakte ik al heel veel waar. Van de dingen die ik wilde doen toen ik 27 was, moet ik alleen – nog steeds – schaatsen, een halve marathon rennen en weg met Srprs.me. Het ding is alleen dat die halve marathon me niet zoveel meer kan schelen. Dus daarom: houd niet vast aan een bucketlist. Het werkt voor mij goed om doelen te bereiken, maar als die doelen geen doelen meer zijn kun je het lijstje gewoon negeren 😉 Ook de cursus fotografie is nog steeds niet gevolgd… Maar wil ik het eigenlijk wel graag genoeg, vraag ik mij dan af? Soms wil je beter kunnen fotograferen, maar wil je niet de moeite doen die daarvoor nodig is.

 

30 before 30

Mijn laatst gemaakte bucketlist bevat 30 dingen die ik wil doen voor ik 30 word. Ik stelde de lijst op in mei 2017, met nog 15 maanden voor mijn 20ste verjaardag. Gemiddeld ‘moet’ ik twee dingen per maand waar maken dus. Dat betekent dat ik inmiddels 14 dingen al gedaan zou moeten hebben. Hoe staat ik ervoor?

Inmiddels heb ik al tien dingen van het lijstje gedaan. Dat is vier minder dan ‘gepland’. Al moet ik er wel bij zeggen dat ik vijf to-do’s nog open gelaten had. Die kan ik (achteraf) invullen met spontane toffe dingen die ik gedurende de 15 maanden voor mijn 30ste verjaardag in mijn hoofd haalde.

 

Team SuusjeHQ (door Fleur Joesten)

Mijn pr-workshop tijdens Nomad Cruise

 

Wat herinner je je later?

Uiteindelijk is gelukkig zijn natuurlijk het belangrijkste. Dagelijks van het leven genieten, dát is pas wat waard. Maar ik weet ook dat ik elk jaar terugblik op mijn leven en dan zijn het niet de chille Netflix-avondjes met mijn vriend die ik mij herinner. Nee, dan zijn het geweldige reizen, spannende presentaties, toffe interviews, mijlpalen met mijn bedrijf, etc. Ik verwacht dat dit op je sterfbed nog extra geldt. Dus: maak mooie herinneringen! Doe wat je écht wilt, want voor je het weet is het te laat. Make it count!

 

Heb jij een bucketlist? Of een ’to-do-list’ voor komend jaar? 

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Update: hoe staat het met mijn bucketlist?