Interview Merel van der Wouden: digital nomad op Bali


Digital nomad op Bali? Just do it!

 

Merel van der Wouden werkte tot voor kort als consultant in Toronto. Maar eind 2017 gooide ze het roer om. Nu werkt de 31-jarige aan haar eigen online cursus ‘Onderhandelen voor vrouwen’ vanaf het zonnige Bali.

 

In 2011 studeerde Merel van der Wouden af als meester in de rechten, waarna een glansrijke carrière startte. Ze klom op tot business consultant bij een IT-bedrijf in de financiële wereld en verhuisde voor haar werk naar Toronto. Tot ze het zat was en meer betekenis besloot te gaan geven aan het leven. In oktober 2017 verhuisde Merel naar Bali, waar ze nu vooral bezig is met surfen, yoga en het opzetten van een eigen bedrijf: vrouwen helpen om succesvol te onderhandelen door middel van workshops, coaching en binnenkort een online cursus. Ik sprak Merel over haar nieuwe leven.

 

1. Wie ben je, waar ben je, wat doe je op dit moment?

Merel: “Mijn naam is dus Merel van der Wouden, ik ben net 31 geworden en woon momenteel op Bali. Binnenkort wil ik mijn eigen bedrijf lanceren, waar ik me nu vanaf hier op voorbereid. Het wordt een online cursus over strategisch onderhandelen, speciaal voor vrouwen. Ik doe het nu even rustig aan en vanaf februari wil ik gaan knallen. Dan ga ik zeker weer 20 uur per week werken.”

 

Merel op Bali

 

2. Waar woon je precies?

“Ik woon er vanaf medio oktober in Canggu, een plaatsje in het zuiden van Bali. Eerst in villa, nu in een Balinees huis. Lekker rustig en met eigen zwembad! Vanaf volgende week verhuis ik naar ander huis, waar ik met twee Australische huisgenoten ga wonen. Huizen vinden gaat hier het makkelijkste via Facebookgroepen als ‘Canggu community’ of ‘Canggu housing’. Al vond ik mijn laatste woning via via. Voor het eerste huis betaalde ik omgerekend circa 850 euro per maand. Nu betaal ik circa 600 euro en straks nog maar 420 euro. En dan heb ik een eigen kamer, gedeelde grote keuken en zwembad.”

 

Merel in haar huis

 

3. Wat dreef je hier naartoe?

“Afgelopen januari 2017 zat ik drie jaar in de consultancy, waarvan anderhalf jaar in Toronto. Ik dacht: na vier jaar is het mooi geweest, dan wil ik meer voldoening in het leven dan grote banken helpen. Meer yoga, surfen en eigen bedrijf starten. In de zomer verloor ik plots mijn baan omdat het bedrijf waar ik werktte niet goed ging. Toen ben ik drie maanden terug gegaan naar Nederland en heb ik een businesscoach in de hand genomen. Ik wilde voor mezelf beginnen en dacht ‘ja, Bali moet gebeuren!’. Doordat ik al vaker op Bali geweest ben, weet ik dat het goed betaalbaar is, goed voor surfers, goed internet, vrij Westers, leuke vibes, een echte nomad hub. Je hebt er volop keuze, maar is klein genoeg om goede connecties te maken.”

 

Nee hoor, we zijn niet jaloers 😉

 

4. Wat wordt jouw volgende bestemming? Wat is jouw plan voor komend jaar?

“Zolang ik het kan volhouden wil ik hier blijven. Al lijkt Chiang Mai me ook erg vet, of Bangkok. Of toch Europa. Maar ik heb nog geen plan. Ik heb recent een Mastermindgroep opgezet met meiden uit Rotterdam en heb net een gesprek gehad over doelen. Mijn doelen zijn om te genieten en minder hard voor mezelf te zijn. Dat lukt aardig. Ik ben veel bezig met yoga en surfen, heb zelfs de Boston Marathon gecanceld. Ik kan en wil die training daarvoor er nu niet bij hebben. Mijn online cursus lanceren is prioriteit. Plus die marathon is ook niet gratis en het is eigenlijk te heet om te hardlopen hier.”

 

Surfbabe Merel

5. Wat vind je het lastigste aan digital nomad zijn?

“De balans houden tussen werk en privé, tussen werk en fun. Nu manage ik het nog niet echt, maar vanaf februari ga ik daar echt beginnen. Ik heb mezelf drie maanden gegeven om even te settelen, daarna ga ik doelen en deadlines stellen. Er zijn veel ondernemers hier, maar ook veel reizigers. Je wordt constant verleid tot koffietjes doen, surfen, yoga, het is makkkelijk om veel te stappen. Ik wil nu leven en mezelf niet afstraffen om keihard doelen te behalen. Daarom heb ik nu juist de corporate sector verlaten.”

 

Work work work

6. Wat zijn je favo coworkingspaces en hotspots op Bali?

Qua coworkingspaces en werkplekken zijn dat Dojo, Sprout, Nude en Peloton. Qua hotspots vind ik local plekjes de leukste, zoals Born Bright. Ik ga ook naar The Loft en The Lawn. Loop Poolbar is heel chil om dagje te zitten. Ik blijf vooral in Canggu. Uluwatu is the best om te surfen. En in Ubud vind je mooie watertempels.

 

Aan het werk

 

7. Even praktisch: hoe zit het met visa, verzekering, Belastingdienst?

“Als reiziger krijg je een visum voor een maand, maar die kan je verlengen of je kan een ‘visa run’ doen. Ingeschreven sta ik nog in Nederland, omdat ik verwacht daar weer naar terug te gaan en tussentijds regelmatig terug zal gaan. Belasting betaal ik dan ook gewoon in Nederland. Het is niet de bedoeling om zonder vergunning/visa een bedrijf te starten op Bali. Zelf zit ik in de save zone, omdat mijn bedrijf nog niet is gelanceerd.”

N.B. Veel digital nomads begeven zich in een grijs gebied. Officiëel mag je vaak niet werken of moet je belasting betalen over het werk dat je verricht vanuit het buitenland. 

 

Digital nomad op Bali

 

8. Tips voor mensen die ook een ecourse willen maken?

“Ik heb nog niet besloten welk programma ik ga gebruiken. Ik denk aan Teachable. Met mijn businesscoach – Aranka van der Voorden – heb ik in zes weken een businessplan opgesteld. Mijn focus wordt Nederlandse vrouwen. Als marketing ga ik content creëren, kennis delen, bloggen. Ik ga een beetje naar anderen kijken wat zij aanbieden en testen wat werkt. Bedragen lopen uiteen van 300 tot 5.000 euro! Maar je moet ook zelf weten wat je waard bent. En vraag je omgeving wat zij zouden betalen voor een cursus.”

 

Merel op Bali

9. Ken je nog andere toffe Nederlandse ondernemers op Bali die wij moeten kennen?

“Ja, Nadja van Mindfull Bali! Ik ben op Bali begonnen met een mindfullness cursus bij Nadja, die ik ken uit Rotterdam. Zij woont al vier jaar op Bali. Deze week start haar #zelfliefdechallenge om liever voor jezelf te zijn. Wellicht leuk om mee te doen!? Ze woont nu tijdelijk in Nieuw-Zeeland, want de vulkaanuitbarsting hier bleek gevaarlijk voor haar baby’tje. De vulkaan is trouwens nu rustig hoor, je hoort er weinig meer over. Al vraag ik me soms af of de overheid ons alles vertelt. Vulkaanuitbarstingen zijn funest voor het toerisme.”

 

Volg Merel’s persoonlijke avonturen op Instagram. Volg haar bedrijf Black Bird Negotiations ook op Instagram.

 

Lijkt jou het leuk om op Bali te wonen en werken?

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *