Op zoek naar je eerste klant? Hoe ik mijn eerste klanten vond [+video]


Suzanne aan het werk

 

Wil jij eerste klant vinden? En ben jij benieuwd hoe ik dat bijvoorbeeld heb gedaan? In deze blog vertel ik je hoe ik mijn eerste klanten vond en geef ik tips voor het vinden van nieuwe klanten.

 

Op zoek naar je eerste klant? Of ben je al ondernemer maar wil je graag meer nieuwe klanten erbij? Dan ben je vast niet de enige! Ik hoor van veel collega-ondernemers dat ze het moeilijk vinden om klanten te vinden. Maar zelf heb ik dat eigenlijk nooit moeilijk gevonden. Het ging vanzelf! Althans, dat leek zo. Niets gaat natuurlijk vanzelf, en daarom ben ik even goed gaan kijken hoe en waarom ik nou eigenlijk zo makkelijk aan klanten kwam (en kom).

 

Mijn eerste klant

Even terugspoelen naar 2013. Ik las iets over Miss Legal in de media (lang leve pr!) en vond dat zo inspirerend dat ik besloot om oprichter Karina Holwerda te interviewen voor mijn blog. Karina vond mij juist weer inspirerend en vroeg me niet veel later of ik niet voor Miss Legal wilde gaan freelancen. Als jurist dan wel bloggende jurist. Ik schreef me in bij de KVK en voor ik het wist was ik freelancer én had ik mijn eerste klant!

Conclusie: interviewen en daarna gevraagd worden

 

Miss Legal

Mijn tweede klant

Mijn tweede klant liet even op zich wachten. Maar ik was dan ook niet op zoek en werkte ‘gewoon’ vier dagen in de week bij Textilia en later bij Pride PR. Toch ontving ik opeens een mailtje van Rondreis.nl, waarin mij werd gevraagd of ik betaald(!) wilde gaan bloggen voor Rondreis.nl. Eh, jazeker! Wauw, dit was chil! Rondreis.nl was bij mij gekomen via mijn blog en social media. Zo wisten ze dat ik blogde.

Conclusie: zichtbaar zijn als blogger/mensen laten weten dat je blogt, dan gevraagd worden

 

Op persreis voor Rondreis.nl

 

Mijn derde klant

Mijn derde klant vond ik door iets ook ook heel belangrijk is als ondernemer: je netwerk. Een klant van Miss Legal bleek op zoek naar iemand die haar kon helpen met exposure, waaronder social media. Ik werd voorgesteld, had een gesprek en begon daarna als freelance pr- en communicatieadviseur voor Ebruze. En die paar social media-teksten werden al snel interviews met Harpers Bazaar en meer! Mijn eerste echte pr-klant!

Conclusie: heb een goed netwerk, heb de gun-factor en verkoop jezelf 

 

Lancering Ebruze Blueprint S/S 2017 (foto: Janneke Meijer)

 

En dat was vier…

Mijn vierde klant was niemand minder dan VROUW.nl, een mooie eerste grote naam voor op mijn freelance cv! Via Twitter zag ik dit oproepje voorbij komen. Ze zochten een social redacteur. Daar voelde ik me wel door aangesproken, want social + redacteur = ikke! Ik reageerde (waarschijnlijk zelfs op Twitter) en niet veel later mocht ik op gesprek in Amsterdam. Een week later zat ik op de redactie. Het tarief was niet best, maar ik zette me er wél mee op de kaart! Later hoorde ik dat ze mij hadden uitgenodigd voor een gesprek omdat ik zelf ook actief was op Twitter. Het oproepje op Twitter plaatsen was een test 😉

Conclusie: volg de juiste mensen op Twitter (en practice what you preach)

 

Social media-verslaafd…

 

Last but nog least: mijn vijfde klant

Vijfde klant en voorbeeld is CP2 Field Marketing, een marketingbureau dat onder andere promotiewerk doet voor grote merken, waaronder Emmi Caffe Latte. in de Facebookgroep Ambitieuze Meisjes zag ik een oproepje langskomen voor weer een social redacteur. Ha, tekstjes voor social bedenken! Dat kon ik inmiddels wel! Ik mailde, mocht op gesprek, en hoorde toen dat de klus meer fotografie was vóór social. En hoewel ik helemaal geen fotograaf ben, werd ik aangenomen ‘door mijn oog voor leuke content op social’. Prima!

Conclusie: check Facebook-groepen (en practice what you preach)

 

Emmi Caffe Latte

 

Tientallen klanten en honderden facturen verder…

Inmiddels reageer ik vrijwel nooit meer op oproepjes. Ik word hoogstens getagd onder een oproepje en getipt door een ander. Vrijwel al mijn klanten komen op mij af, omdat ze me kennen via bloggen, social media of uit de media, of via via. Dat is best wel een passieve manier van acquisitie doen, maar ik hou niet van pushen en vind het eigenlijk wel chil. Zolang je uitstraalt wat je wilt, trek je namelijk ook de juiste mensen aan!

 

Foto door Fleur Joesten

 

Mijn tips om je eerste (of nieuwe) klanten te vinden

  • Wil je schrijven voor klanten? Schrijf dan zelf!
  • Wil je tweeen voor klanten? Tweet dan zelf!
  • Wil je bedrijven helpen in de media te komen? Kom dan zelf in de media!
  • Kortom, practice what you preach!
  • Deel je successen en die voor je klanten op social media, laat zien wat je kan
  • Laat anderen vertellen wat je kan, door jouw successen voor klanten te delen of door testimonials te delen
  • Blog over je werk; goed voor je exposure, goed voor SEO
  • Laat af en toe je gezicht zien op een relevant event, strooi met kaartjes
  • Sta open voor koffies en interviews met relevante mensen. Netwerk is alles!

 

Check over onderstaande video die ik vorig jaar maakte over nieuwe klanten vinden:

 

Wat is jouw ultieme tip om klanten te vinden? Hoe kom jij aan nieuwe klanten?

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *