Is wandelen het nieuwe skiën? Op wintersport 2.0 naar de Achensee [+video]


Met Leslie op de berg

 

Is de skivakantie passé? Ik ging wintersporten bij de Achensee, waar veel meer mogelijkheden zijn dan ‘gewoon’ skiën.

 

Uit onderzoek van het CBS bleek deze week dat Nederlanders minder vaak op wintersport gaan. Ook bleek er minder geskied te worden en juist te worden gewandeld. Is de skivakantie passé? Ik ging op wintersport naar Achensee voor wat onderzoek en tegengas 😉

 

 

Wintersport & Nederlanders

Oostenrijk is nog steeds het favoriete wintersportland van Nederlanders, zo ook dat van mij. Ik kwam er als 7-jarig meisje voor het eerst en leerde er de fijne kneepjes van het skivak. Toen ik 11 jaar was stapte ik even over naar snowboarden, om op mijn 14de weer terug te keren op de latten. Skiën blijft favoriet, ook voor de meeste andere Nederlanders. Naast snowboarden is ook wandelen populair. Dat klinkt misschien suf, maar ik trok in februari eens de stoute sneeuwschoenen aan en die wandeling (of liever: hike) was uitdagend, leuk en mooi. Of word ik gewoon oud?

 

Op de latten in Oostenrijk

 

Terug naar Achensee

Deze maand keerde ik – na een slordige 10 jaar zonder wintersport Achensee – terug naar mijn second hometown voor een heerlijke wintervakantie. Oplettende lezers weten dat ik vorig jaar zomer ook weer terug ging naar Achensee, maar toen voor een zomervakantie. Het was nu tijd om eindelijk weer op de latten te staan. En de andere mogelijkheden van een wintersport Achensee te ontdekken!

 

Wie herkent dit meer nog?

 

Sneeuwschoenwandeling

De eerste dag gaan we wandelen. Zoals ik al zei klinkt dit misschien een beetje suf, maar je hebt wandelen en je hebt sneeuwschoenwandelen. Zonder sneeuwschoenen kan je amper lopen in de sneeuw, dus echt avontuurlijk gaat het dan niet worden. Wie echter sneeuwschoenen onderbindt (en dan heb ik het over de klassieke tennisrackets met noppen waar een haaienbek jaloers op wordt) kan over de grootste sneeuwhopen lopen en zelfs steil omhoog de berg op! Off the beaten track dus en lekker je eigen pad maken in het ongerepte Little Canada van de Achensee regio.

Ik maakte deze sneeuwschoenwandeling met de ervaren ‘expedition guide’ Thomas Nothdurfter van Bergsport Achensee. Thomas is ook in te huren als gids voor meerdaagse trekkingen in andere landen en in andere seizoenen, onder alle omstandigheden! Fijne gids! Tip: na afloop even nagenieten bij das Waldhäusl in Steinberg am Rofan.

 

Little Canada a.k.a. Steinberg

Pittige hike

Dit is toch geweldig?!

Maak je eigen pad!

Sneeuwschoenwandelen

 

Paardenslee door de sneeuw

Naast het wandelen ontdek ik nog een andere activiteit: ik maak een tocht met een paardenslee. Ook leuk als je geen paardenmeisje bent, en ik kan het weten. Al vanaf dat koetsier Alexandra met haar twee mooie paarden en koets (toen nog met wieltjes) bij Hotel Wiesenhof komt voor rijden, ben ik verliefd. Wauw, dit wordt gaaf! Ik installeer me onder twee dikke dekens en schenk een glaasje bubbels in, terwijl de wielen van de koets al gauw plaatsmaken voor de slee. Als het ook nog begint te sneeuwen en er aan mijn rechterzijde een indrukwekkende besneeuwde berg opduikt, is mijn winterdroom compleet. Wandelaars blijven staan om naar de koets te kijken en een foto te maken. Dit is echt een sprookje!

Voor meer informatie over de paardenslee kijk je op de website van Alexandra, Reiten-Tirol.at.

 

Paardenselfie

Alexandra met haar paarden

Hutje onderweg

Wauw!

Vanuit de paardenslee

Proost!

 

Last but not least: skiën

Uiteraard is er ook ‘gewoon’ geskied in Oostenrijk. Twee ochtenden en één hele dag stond ik op de latten en het was heerlijk. Ik vind het fantastisch om lekker buiten te zijn, de frisse berglicht in te ademen en mezelf uit te dagen als skiër. Het liefst ga ik hard van de berg af, terwijl ik ook probeer om mooie bochten te blijven maken. Blauw, rood, zwart, I love it all 😉 En dan tussendoor lekker opwarmen bij een knus berghutje en lunchen met kasspatzle, curryworst of gullashsoep. Afsluiten met een biertje en daarna hup de sauna van het hotel in. Het CBS kan zeggen wat ze willen, maar voor mij blijft skiën mijn nummer één activiteit in Oostenrijk!

Skiën bij de Achensee kan in meerdere gebieden, waaronder Christlum Alm bij het plaatsje Achenkirch. Hier ging ik als kind elk jaar heen en ik ski’de er ook dit jaar weer. Christlum Alm is geen groot gebied: er zijn nog geen tien liften. Maar daardoor ken ik het gebied op mijn duimpje en dat maakt het tof en makkelijk om lekker hard die pistes af te werken. Het was ook heerlijk rustig, de sneeuw was perfect en je weet zeker dat je altijd terug in het dorp uitkomt.

 

De Brandtal afdaling

Wij skiën graag!

Net Roy’s Peak in Nieuw-Zeeland 😉

 

Kaisserschmarrn

In de skilift

 

Alpin Kulinarik Hotel

Tijdens mijn verblijf sliep ik in Alpin Kulinarik Hotel in Achenkirch, vlakbij de Achensee. Dit hotel verdient nog even een aparte vermelding, want mijn god wat was dit goed! Ruime, schone kamers, waar een flesje bubbels klaar stond bij ontvangst, het meest uitgebreide ontbijt wat ik ooit in Oostenrijk heb gezien, super behulpzaam personeel zoals je dat zelden meemaakt, verrukkelijk eten (zei er iemand zes gangen?), een uitgebreide wijnkaart (Grüner!) en maar liefst vier sauna’s (waarvan er maar twee werkten, maar toch). Absolute aanrader!

 

Onze hotelkamer

Onze tafel

Culinair hoogstandje

 

Eindconclusie: is de skivakantie passé?

Ik heb drie dagen lang ontzettend genoten. Nee, wat mij betreft is de skivakantie zeker niet passé! Al ben ik het er mee eens dat er meer is dan skiën. Niet omdat skiën niet fantastisch is, maar omdat er nog zoveel meer fantastische dingen te doen zijn. Ik vond de sneeuwschoenwandeling echt de verrassing van de week. Het landschap dat je tegenkomt is ongekend! De paardenslee was – zoals verwacht – sprookjesachtig mooi. Tel daar het heerlijke Oostenrijkse eten, de gezellige sfeer en de vriendelijke mensen bij op, en je hebt de ultieme wintervakantie als je het mij vraagt. Achensee, auf Wiedersehen!

 

Heidelbeerschmarrn bij Erika’s in Pertisau

Leslie in haar mooie skijas van Protest Sportswear

Can’t leave Austria without…

Einde van een zeer mooie trip <3

 

Opgelet! Vervoer: auto of vliegen

Wij reden met de auto naar Achenkirch. Achenkirch ligt op circa 900 kilometer rijden vanuit Utrecht. Toch deden wij er – door files en sneeuw – helaas 11 uur over. Iets om rekening mee te houden wellicht. Vliegen kan op Innsburck, op 50 minuten rijden vanaf Achenkirch.

 

Ga jij graag op wintersport? En ga je dan skiën of doe je (ook) andere dingen?

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

 

N.B. Deze trip kreeg ik aangeboden van Achensee Toerismus. Onze skikleding is van Protest Sportswear. Dit doet uiteraard niets af aan mijn mening in dit artikel.
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *