Op Middellandse Zee cruise: dit was mijn route 2


Middellandse Zee cruise met Holland America Line

Een cruisevakantie op de Middellandse Zee. Lijkt dat jou wel wat? Dit was mijn route met Holland America Line.

Afgelopen meivakantie maakte ik met mijn familie een cruise over de Middellandse Zee met de Holland America Line. Misschien heb je mijn reis gevolgd op Instagram. Misschien ook niet. In deze blog deel ik uitgebreid de route van onze Middellandse Zee cruise met Holland America Line.

King of the world!

Vertrek vanuit Nederland

We vertrekken zondag 28 april vanuit Nederland. Niet per schip, wel per vliegtuig. Met KLM vliegen we naar Rome, waar een busje staat te wachten om ons naar de haven te brengen. Civitavecchia ligt op ongeveer 50 minuten rijden vanaf het vliegveld van Rome. Helaas zien we dus niets van de Italiaanse hoofdstad, maar zijn we wel lekker snel op het schip. De incheckprocedure bij Holland America Line verloopt supersnel. Ik heb niet eens in de rij hoeven staan. Dat was bij Nomad Cruise helaas wel anders…

Onze binnenhut

Dag op zee

De eerste volle dag van de cruise – 29 april dus – brengen we door op zee. Heel fijn, want zo kan je een beetje uitrusten van de reis (en Koningsdag) en heb je alle tijd om het schip te leren kennen. Want dat is natuurlijk groot! Ons schip is de ms. Veendam, een schip dat veel weg heeft van de ms. Zaandam waarmee we in Alaska hebben gevaren. Tijdens onze dag op zee varen we langs Sicilië. Verder zien we veel water, wat een heerlijk rustgevend gevoel geeft en mij wederom – dit keer positief – doet denken aan Nomad Cruise, waar ik acht dagen op open zee doorbracht.

Vulkaan onderweg

Kerkira, Corfu (Griekenlad)

Dinsdag worden we wakker in de haven van Kerkira, de hoofdstad van het Griekse eiland Corfu. Samen met mijn vriend en neef verken ik het eiland per scooter. Een toffe, avontuurlijke manier om in korte tijd wat van Corfu te zie. Omdat we om 16:00 uur weer terug moeten zijn bij het schip, besluiten we om alleen naar Cape Drastis te rijden. Dat is ongeveer een uur rijden vanaf Kerkyra, waardoor we rustig foto’s kunnen maken, een pita gyros kunnen eten en nog even kunnen rondlopen in het stadje. Zo stappen we eind van de middag weer braaf aan boord, een paar Insta-foto’s rijker!

Cape Drastic, Corfu
Scooter huren op Corfu

Ook een scooter huren op Corfu?

We huurden een scooter in de hoofdstraat tussen de haven en het oude centrum van Kerkyra voor 20 euro per scooter per dag. Prima scooters, geen gezeur. Love it. Geen reservering nodig vooraf, althans niet in het laagseizoen.

Dubrovnik, Kroatië

Naar deze stad keek ik het meeste uit. Ik was vooral nieuwsgierig hoe mooi en hoe druk het zou zijn. Ook zouden we hier chic gaan eten bij een rooftop-restaurant. Hoe is Dubrovnik nu echt?

Dubrovnik – inmiddels beter bekend als King’s Landing uit Game of Thrones – is een prachtig oud stadje, maar is ook zoveel meer dan dat. De oude stad is slechts een klein deel van Dubrovnik. Al is het zeker wel het mooiste deel. Denk: een Middeleeuws centrum met stadsmuren, torens, smalle straatjes en prachtige oude stenen op straat. Mooi is Dubrovnik dus zeker, maar ook druk. Wij waren er op een regenachtige dag in mei, en zelfs toen waren er al veel toeristen. Bij de stadsmuren was het dringen. Eenmaal een klein straatje ingeslagen viel het mee. Maar verwacht dus geen hidden gem 😉

Dubrovnik, Kroatië
Dubrovnik vanaf Above 5

Restaurant en hotel in Dubrovnik

Wel een hidden gem is Above 5, het prachtige rooftop-restaurant waar we hebben gegeten. Briljant uitzicht, goed eten en geweldige service. Neem wel je portemonnee mee, want het is hier niet goedkoop. Wie wilt blijven slapen in Dubrovnik (en alle cruisetoeristen wilt mijden door ’s morgens vroeg de stad in te gaan) kan blijven slapen in het bijbehorende hotel Stari Grad.

Kotor, Montenegro

Voor mij de verrassing van de week: Kotor, Montenegro. Ik had werkelijk nog nooit van dit stadje gehoord, maar daarom dus extra leuk er heen te gaan. Een mooi contrast met Dubrovnik en Venetië, dat vrijwel iedereen natuurlijk kent. Al heeft Kotor best wat weg van Dubrovnik: het oude stadscentrum met stadsmuren deed mij meteen aan King’s Landing denken.

Wat Kotor uniek maakt tijdens deze cruise, is de ligging aan het fjord en de prachtige hike die we naar boven hebben gemaakt. Kotor ligt aan de Baai van Kotor, een 28 kilometer lange inham aan de Adriatische Zee. Als je vanuit Kotor de heuvel op klimt, richting het oude fort, heb je een prachtig uitzicht over de baai. Uiteraard voeren wij er ook met het cruiseschip doorheen. Daar doe je het voor!

Kotor, Montenegro

Split, Kroatië

Van Split had ik wél eens gehoord, maar echt veel wist ik er niet vanaf. Ook naar deze plaats keek ik dus erg uit. Helaas was het weer niet erg best, wat toch een belangrijke factor is tijdens een citytrip. Door de regen zag de stad er nog somberder uit dan Split in werkelijkheid al is. Split is namelijk een beetje een oude stad met – wederom – veel toeristen en souvenirshops. Lang niet zo charmant als Dubrovnik en niet te vergelijken met het mooie Kotor in de gelijknamige Baai.

Wat wel leuk was, was de wandeling naar het uitzichtpunt in het Park Marjan. Dit park ligt naast het centrum en vanaf het uitzichtpunt heb je een mooie kijk op Split en de haven. Het Marjan Park is kilometers groot en de moeite waard voor een lange wandeling door het bos en langs het water. Maar dan wel als het lekker weer is 😉

Split

Ravenna, Italië (naar San Marino)

Volgende stop is Ravenna, een stadje waar ik eveneens nog nooit van gehoord had voor de cruise. Ravenna ligt in de Italiaanse regio Emilio Romagna, waar Bologna de hoofdstad van is. Maar daar gaan we dit keer niet naartoe. Op het programma staat een tourtje naar San Marino, een mini-staatje in Italië.

San Marino is gebouwd op een steile heuvel en geeft hierdoor een fantastisch uitzicht over de omliggende groene heuvels die Italië rijk is. Ik zeg Italië, want San Marino zelf is maar 60 vierkante kilometer groot. In de verte zien we dus ook zeker Italië. We eten een heerlijke pasta bij restaurant Terrazza. Daarnaast wandelen we langs de bekende torens en halen we een ijsje. We zijn toch soort van in Italië!

San Marino
View from San Marino

Dagjesmensen mijden?

Omdat we met drie bussen vol cruisetoeristen zijn, is San Marino alles behalve een hidden gem te noemen. Sowieso komen er veel toeristen, waaronder veelal dagjesmensen. Wil je San Marino – bijna – voor jezelf, dan zul je er dus moeten overnachten. Check hier de hotels, beschikbaarheid en prijzen in San Marino.

Venetië, Italië

Op 5 mei komen we aan in Venetië. Wie kent het niet?! Ik was er zelf al eens geweest op mijn twaalfde verjaardag. Eventjes geleden dus! Toch had ik het gevoel dat ik Venetië ‘al had gezien’. Ik denk omdat je er zo vaak over leest en de stad voorbij ziet komen in films en bladen. Denk aan The Italian Job en The Tourist. Daarnaast stond Venetië bij mij vooral bekend als ‘hoofdstad van het massatoerisme’. Je hoort zo vaak negatieve geluiden over de drukte in de stad, de zinkende stad en de locals die protesteren tegen cruiseschepen… Ik ging kortom met lage verwachtingen weer aan land.

Verrassing: Venetië heeft mij eigenlijk positief verrast. Niet dat ik het niet druk en vervallen vond hoor. Ik had het simpelweg nóg drukker en minder authentiek verwacht. Bovendien vind ik Venetië – als je door de toeristen heen kijkt – gewoon een prachtige stad. Aan het water, al die kanaaltjes, Italiaans eten… Love it.

Venetië
Canal Grande

Venetië 2.0

De kunst is ook hier weer om net even buiten de gebaande paden te gaan. Als je het San Marco en de Canal Grande achter je laat, kom je genoeg kleine, zelfs lege straatjes tegen. Wij dronken zelfs nog een cappuccino op een terrasje met (bijna?) alleen maar Italianen. En we aten een verrassend goede pasta bij Osteria Calle 21. Tot slot vond ik de mensen een stuk aardiger dan verwacht. Vooral het personeel van ons hotel – San Gallo – sprong eruit. Zeer behulpzaam en vriendelijk. Mijd de zomer, sta vroeg op om de (cruise)toeristen en dagjesmensen voor te zijn, en geniet (nu het nog kan) van Venetië. Je móet het toch eens gezien hebben?

Terug naar huis

Na nog een nachtje in Venetië vliegen we maandag 6 mei weer naar huis. We hebben een heerlijke week achter de rug, met veel gezelligheid met mijn familie, hebben bekende en onbekende plekken ontdekt, hebben uitgerust maar toch ook veel gedaan. Dat is denk ik wat een cruise is: veel ontspannen maar tegelijkertijd veel zien. En dan vooral veel verschillende dingen, want je bent overal maar kort. Ideaal voor wie veel wil zien, maar reizen vermoeiend vindt. Per cruiseschip is het reizen juist het ontspannende deel!

Hotel San Gallo

Over deze Middellandse Zee cruise

De hierboven beschreven cruise over de Middellandse Zee is de cruise van zeven nachten van Civitavecchia (Rome) naar Venetië van Holland America Line. Op het moment van schrijven van deze blog kan ik de cruise niet meer vinden, maar hij komt er vast weer snel op. Holland America Line biedt ook veel andere cruises over de Middellandse Zee aan. Prijs: vanaf 800 euro per persoon (voor 12 dagen). Ja, cruisen is niet zo duur als je misschien denkt!

Bekijk meer cruisevakanties op:

Is een cruise over de Middellandse Zee iets voor jou?

Volg Vrije Meid op FacebookInVolg Vrije Meid op Spotify of Instagram 
Bekijk gratis mijn masterclass ‘In 3 stappen naar een schaalbaar bedrijf‘ >
Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Op Middellandse Zee cruise: dit was mijn route