11x must-do toffe yoga- en surfretreats


Surfen in Wijk aan Zee

Wil je ook op yoga- of surfretreat maar zie je door het grote aanbod het ‘zen’ bos niet meer?  Wij zochten de 11 tofste yogaretreats en surfretreats voor je uit.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik fantaseer al een hele tijd over een lekker weekje of weekend voor mijzelf. Het liefst in een tropische omgeving, helemaal zen en met goed eten, lieve mensen en vooral: de kans en begeleiding om weer even in contact te komen met mijn kern. Een yoga- of surfretreat (of liever nog gecombineerd!) staat dan ook hoog op mijn wishlist. Maar man, wat is het aanbod van dit soort plekken groot! Ik besloot een tijdje om alles wat ik tegenkwam op dit vlak op te schrijven en vervolgens een top 10 te maken. Het werden er uiteindelijk 11 en die deel ik graag met jou, in willekeurige volgorde.

1. The Salty Pelican, Portugal

Tip van een vriendin die het deze zomer nog gaat uitproberen: een surf- en yogaretreat in Caiscais, ook wel de kust van Lissabon in Portugal. De mensen achter The  Salty Pelican wilden een plek creëren waar alles mogelijk is waar zij zelf van houden: surf, yoga, zon, zee, avontuur, leuke mensen en een goede vibe. Dat betekent naast yoga en surfen ook sangria en bbq’s! Je start de dag met yang yoga aan zee bij zonsopgang, gevolgd door een late afternoon yin yoga les. Verder staat er een team van ervaren surfdudes klaar om jou de golven te leren bestijgen!

2. The mountain Ibiza

Ibiza mag natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Ik ben inmiddels twee keer op het eiland geweest maar heb tot nu toe vooral de party vibe ervaren en ben dan ook zeer benieuwd naar de spirituele kant van het eiland. Die schijn je te kunnen vinden bij The Mountain Ibiza, een yoga- en retreatcentrum op een bergtop in Sa Caleta. Ze hebben yogaretreats voor ‘hen die op zoek zijn naar hun ware natuur’. Yoga, meditatie, stiltedagen en andere spirituele oefeningen zorgen dat jij weer in een hoge staat van bewustzijn terecht komt. Laura en Wouter van The Mountain Ibiza beloven jou een back-to-basic ervaring in de natuur en met heerlijk vegan of vegetarisch eten.

3. Soul and Surf, Sri Lanka en India

When to go? Ehhmm, nu?! Wauw, dit plekje ziet er heel leuk uit! Soul and Surf is in eerste instantie begonnen als surfschool, maar eigenlijk wilden ze veel meer zijn dan ‘de coole surfdudes’ met stoere praat. Inmiddels boek je een verblijf (minimaal een week) en krijg je minimaal 7 yogalessen naast je (sunrise!!)surflessen. Aanvullend kun je massages ondergaan, is er veel aandacht voor de ‘bonding’ onderling en heerlijk eten. Dit concept vind je in zowel India als Sri Lanka.

4. Yoga cultuurreis Nepal

Tijdens mijn zoektocht stuitte ik op een yogareis naar Nepal, onder leiding van Marion Werger. Marion heeft zelf een jaar in Nepal gewoond en gewerkt als yogadocent. Ze kent het land, de cultuur, de gebruiken en deelt dit in combinatie met haar yoga-ervaring in een yogacultuurreis. Dit is dus niet zozeer een retreat, maar wel een reis waarin veel aan yoga gedaan wordt en waarin je tevens een kleine rondreis door een deel van het prachtige land maakt. Alle reviews zijn lovend, ik ben nieuwsgierig geworden!

5. Echte yoga-teacher-opleiding in India

Stel je toch eens voor: ineens heb je de yogi in jezelf ontdekt en zou je wel een teachter opleiding willen doen. Voor jezelf, of om het over te brengen aan anderen. Dan kun je natuurlijk een opleiding hier in Nederland zoeken, maar waarom niet naar het land van yoga: India? Arhantayoga  organiseert meerdere keren per jaar een internationaal erkende opleiding vanaf 200 uur. In de Ashram in India leer je gedurende vier weken alles van de klassieke hatha yoga in een internationale groep. Bij vertrek ken jij 180 klassieke asanas (houdingen) en heb je als het goed is een certificaat op zak. Hoe tof is dat!

6. Ga je mee naar Ameland?

Dat je niet perse op het vliegtuig hoef te stappen voor een retreat blijkt wel als ik hoor van Chef Yoga, initiatief van Heleen Oudman die niet alleen fan is van yoga maar ook chef kok blijkt te zijn. Tijdens deze retreat volg je yoga in het duingebied en aan zee, creatieve schrijfworkshops, qi gong en is er dus ook heel lekker eten. Dit yoga weekend op de Wadden is een mix van ontspanning, creativiteit, beleving en plezier. Niet inbegrepen maar wel heel leuk: je kunt tijdens het weekend ook een massage of reiki-sessie boeken of – ik had er nog nooit van gehoord- een holistische knipbeurt ondergaan.

7. Mediteren en kamperen, Elsloo

Een weekend leven in eenvoud in het Drents Friese Woud en in alle rust naar je onrust kijken. Dat klinkt spannend. Via Zencentrum het Drents Friese Woud kun je een weekend op retraite. Verbinding met jezelf, je lichaam en alles om je heen staan centraal in de dynamische Vinyasa yogalessen. Er worden ook Yin yogalessen aangeboden die meer gericht zijn op diepe ontspanning. Uiteraard kun je echt in een tentje slapen. Gaat dat iets te ver? Ze hebben ook super comfortabele buitenbedden klaarstaan. Dat lijkt me magisch!

8. Bali, spiritueel hart

Wie net als ik al eens op Bali is geweest weet dat er ergens tussen alle toeristische drukte (maar echt) nog een oase van rust zou moeten zijn. Ubud wordt geroemd alszijnde culturele en spirituele hoofdstad van het eiland. Mijn tip: ga dan niet het centrum in want dan is je ‘zen’ meteen onder het vriespunt gezakt. Ik vond The Inner beauty retreat, in het noorden van Bali en dat sprak me meer aan!  Vijf dagen gericht op spirituele ontwikkeling met dagelijkse yoga- en meditatie trainingen en workshops over ‘ademwerk’ en ‘radical honestly’. Nadeel: ze vinden niet zo vaak plaats dus je kunt niet zomaar ‘aanhaken’ als je toch toevallig naar Bali gaat. Wellicht is The Yoga Barn in Ubud dan wat voor je.

9. Hidden Paradise, Malaga

“Geluk vanuit rust, ruimte en de natuur, verscholen in de bergen van Malaga en met adembenemende vergezichten,” dat klinkt mij wel goed. Yogadreams organiseert hier een aantal keer per jaar een retreat met iedere dag yoga, meerdere workshops, wandelingen en heerlijk biologisch en vega food. Hier kun je helemaal stil staan bij jezelf onder begeleiding van yogi’s Myrna en Ingrid. Hidden Paradise (ja, zo heet de locatie echt) is een mooie off the grid locatie met zonnepanelen, natuurlijke watervoorziening en de plek schijnt echt ruimte te ademen voor ontspanning en natuur. Een pareltje in de bergen heb ik me laten vertellen.

10. Tip van Katja: Ulpotha in Sri Lanka

Katja Schuurman tipt in haar boek ‘Katja was hier’ een betoverend yoga- en ayurvedaretreat in Sri Lanka: Ulpotha. Ik heb hem meteen opgeschreven want in de categorie: “als Katja het zegt…”. Na wat research blijkt dat het paradijs bestaat! Alles aan deze plek lijkt puur te zijn. De verlaten kokosplantage is omgetoverd tot een magische plek met huisjes verspreid tussen de boven, een yogashala en Ayurvedisch centrum. Uniek aan deze plek is de samenwerking met de lokale gemeenschap. Ulpotha is van november t/m maart en van juni tot augustus open voor yogaretreats vanaf een week.

11. African Soul Surfer

Kaapstad staat al heel lang op mijn wishlist en ik heb nu weer een reden gevonden om erheen te gaan: de surf- en yogaretreats van African Soul Surfer. Je dag beginnen met een heerlijk ontbijtje met uitzicht op zee en daarna 1,5 uur de golven op met een surfleraar, klinkt zelfs voor een leek als ik heel erg goed! Na deze fysieke inspanning volgt dagelijks een uur yoga onder begeleiding. Als je behoefte hebt aan nog meer yoga kun je dat nog extra boeken. Ook alleen een surfcamp is mogelijk. Wat voor mij als een leuke bijkomstigheid klinkt is dat er ook voldoende ‘vrije’ tijd is. Om die prachtige wereldstad te ontdekken!!

Ik ben benieuwd welke van bovenstaande elf favorieten ook daadwerkelijk ‘mijn’ retreat gaat worden, daar ben ik nog niet over uit. Heb jij goede ervaringen of nog een tip? Post het vooral in de comments!

Volg Sarah op Instagram.

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Sarah Kuypers

Sarah Kuypers is freelance copywriter en pr-adviseur, ze werkt drie dagen per week voor SuusjeHQ en heeft daarnaast diverse kleine opdrachtgevers. Volg Sarah voor je dagelijkse dosis momlife, ondernemen en reizen!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *