Fins Lapland in de zomer: ervaar de middernachtzon [+video] 2


Middernachtzon in Lapland

Al eens gedacht aan een reis naar Fins Lapland in de zomer? De natuur staat er dan in volle bloei en de zon gaat niet onder. Kijk je mee?

Denk jij bij Lapland ook meteen aan sneeuw? Aan temperaturen onder het vriespunt en het Noorderlicht? Think twice! Lapland heeft ook een andere kant. In de zomer vind je hier een grote groene wildernis en stijgt het kwik tot dik in de 20 graden. Kom je in juni? Dan kun je de middernachtzon aanschouwen.

Midnight Sun Floating vanaf 1:38 min.

Geen Noorderlicht maar middernachtzon

Van begin juni tot begin juli gaat in Lapland de zon niet onder. Ik wist dit eigenlijk helemaal niet. Natuurlijk had ik wel eens gehoord van Midzomernacht, een feestdag in Scandinavië op 21 juni. Dit is de langste dag van het jaar en ik wist wel dat de zon dan niet onder zou gaan. Maar dat de zon eigenlijk een maand lang niet ondergaat en hoe dat precies is, had ik niet kunnen voorspellen.

Rondom 21 juni gaat de zon niet onder. Niet eens een beetje. De zon zakt naar beneden, alsof het een ‘gewone’ zonsondergang is, maar de zon verdwijnt niet onder de horizon. Het blijft dus echt de hele dag licht in Lapland. De dagen hebben geen duidelijk begin of einde. Je kan de dag dus indelen zoals je zelf wilt. Nog een wandeling maken om 1 uur ’s nachts? Moet kunnen!

Middernachtzon in Fins Lapland (iets na 22:00 uur)
Het meertje

Midzomernacht ervaren

Om het gevoel van Midzomernacht te ervaren, gaan wij 19 juni (dus nog net geen 21 juni) floaten onder de middernachtzon. Dit betekent dat we gaan drijven op het water – in een meertje – om twaalf uur ’s nachts. Het is onze eerste avond in Lapland en daarom een hele beleving. We hebben namelijk nog geen idee welk effect de middernachtzon op ons heeft, en hoe licht het daadwerkelijk blijft.

Daar komen we al gauw genoeg achter. Als we rond een uur of 22:00 naar het meer rijden met onze gids van Safartica, valt het ons al op dat de zon nog verrassend hoog aan de hemel staat. Nog geen enkel teken van een zonsondergang! De lucht is nog strakblauw en ook mijn lichaam en geest zijn nog niet moe. Ook al ging de wekker die ochtend om 5:00 uur. Dit komt doordat je lichaam pas melatonine – ‘slaaphormoon’ – aanmaakt als je niet meer wordt bloot gesteld aan (dag)licht. Hierdoor zijn veel Finnen in de zomer een stuk energieker en langer wakker dan op donkere, korte winterdagen.

Op naar het meer (rond 23:00 uur)
Midnight Sun Flaoting

Floaten onder de middernachtzon

Om de middernachtzon écht te ervaren trekken we een Michelin-mannetjes-pak aan en stappen het water in. Als een levend luchtbed drijven we een paar tellen later op het meer. Al zeesterrend met ons gezicht naar boven zien we beetje bij beetje de zon toch ietsje zakken. Het is zoals je noemt ‘Golden Hour’, alleen duurt die hier van circa 23:00 tot 1:00 uur. Super bijzonder om mee te maken, zowel dit natuurverschijnsel als het floaten an sich. Floaten is een ultieme manier om te ontspannen, omdat je lijkt te zweven en je totaal geen weerstand voelt. Het is ook absoluut niet koud. Ik hoor van de gids dat er zelfs ge’float wordt in de wintermaanden. Dan moet er een gat in het ijs gemaakt worden, waar men vervolgens in kan floaten onder het Noorderlicht. Dat moet ook een heel gave ervaring zijn!

Na ongeveer een half uur floaten hijsen we ons weer op de kant, trekken onze pakken uit en verzamelen we ons rondom het kampvuur. De gids verwarmt er een zwarte pot theewater. Koekjes gaan rond. Inmiddels ben ik toch wel een beetje moe, al zegt iets in mij nog steeds dat het dag is, en ik niet moe kán zijn. Die middernachtzon is een beetje een biologische mindfuck! Inmiddels is het een uur of 00:30.

Mijn vriend en ik
Super ontspannend!
Het begint bijna alweer licht te worden (00:30 uur)

In de auto terug naar Rovaniemi val ik bijna in slaap. Het floaten heeft mij heerlijk laten ontspannen, en bovendien is het nu ook echt wel bedtijd. Supertoffe ervaring , heel bijzonder om eens mee te maken. Ik raad iedereen die ook in de zomer in Lapland is aan om vooral eens een activiteit te ondernemen rond middernacht. Zo ervaar je echt hoe licht het blijft, en hoe je lichaam en geest hiermee omgaan.

Praktische info

Deze tour heet Midnight Sun Floating en wordt aangeboden door Safartica, een touroperator in Rovaniemi. De hele tour – inclusief heen- en terugreis – duurt drie uur. Wij waren dus van ongeveer 22:00 tot 01:00 uur onderweg. Midnight Sun Floating kost 86 euro per persoon, inclusief Michelin-mannetjes-pak, thee of koffie en koekjes. Je kan al Midnight Sun Floaten vanaf twee personen. Je boekt deze tour direct bij Safartica of via de Nederlandse reisaanbieder Voigt Travel.

Heb jij de middernachtzon wel eens mogen ervaren? En hoe?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

N.B. Deze tour werd mij aangeboden door Safartica, in samenwerking met Voigt Travel.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Fins Lapland in de zomer: ervaar de middernachtzon [+video]