Interview: Kim (36) volgde een yoga-opleiding in Thailand 2


Kim Sterenborg

Kim Sterenborg uit Amsterdam vertrok begin dit jaar voor een maand naar Thailand. Ze volgde een yoga-opleiding op het eiland Koh Phagnan. Daar wilde ik meer over weten!

Wil jij meer leren over yoga? Een maand lang bezig zijn met yogahoudingen, kennis opdoen over lichaam en geest, jezelf beter leren kennen en een officieel diploma halen? Dan is een yoga-opleiding misschien ook wat voor jou! Kim Sterenborg deelt haar ervaring.

1. Kan je jezelf kort voorstellen?

“Hoi! Ik ben Kim Sterenborg uit Amsterdam en 2019 is voor mij een jaar vol nieuwe ervaringen. Ik heb een baan in loondienst achter me gelaten, en ben gestart als freelancer. Ik doe content projecten voor opdrachtgevers en ik stop sinds dit besluit ook meer tijd in mijn reisblog kimopreis.nl. Én ik gaf mezelf een groot cadeau om het jaar mee te beginnen: een yoga-opleiding in Thailand.”

2. Waarom wilde je een yoga-opleiding volgen?

“Ik volg al jaren yogalessen en word er altijd heerlijk relaxed en rozig van. Maar eigenlijk had ik geen flauw idee wat ik aan het doen was. Gewoon netjes de juf volgen. Dat begon steeds meer aan me te knagen, dus ik wilde me meer verdiepen in yoga. Om mijn kennis te verbreden, en met een beetje mazzel ook een yogaroutine voor thuis op te bouwen. Er zijn in Nederland genoeg yogaworkshops van een paar uur die je kunt volgen, maar ik wilde graag meer. Dan kom je al snel bij een hele opleiding uit. Ik zag het ook echt als een cadeautje voor mezelf: een maand lang met niks anders bezig zijn dan yoga.”

3. Hoe heb je je georiënteerd op een yoga-opleiding?

“Eenmaal besloten dat ik een opleiding wilde volgen, heb ik er nog wel anderhalf jaar over gedaan voor ik me ook echt ergens ingeschreven had. Ik vond het zo moeilijk! Wat is nou de juiste keuze? Ik heb dus vooral heel veel gegoogeld op verschillende stijlen en scholen. Al googelend kwam ik er langzaam achter wat ik wel en niet wilde.”

De yogazaal (foto: Kim Sterenborg)

4. Waarom heb je uiteindelijk de keuze gemaakt voor One Yoga Retreat Thailand?

“Ik was er vrij snel uit dat ik een training in het buitenland wilde doen. De trainingen in Nederland zijn vaak verdeeld over veel weekenden en ik wilde graag de opleiding opeenvolgend doen. Dat leek me de beste manier om me helemaal in het wereldje onder te dompelen. Daarnaast is het prijskaartje in Thailand een stuk interessanter dan in Nederland. Mijn zoektocht focuste zich daarom op Thailand en ik kwam steeds weer bij een paar dezelfde opleidingen uit. One Yoga was daar één van en het was uiteindelijk een puur gevoelsmatige keuze om voor One Yoga te gaan. Bij het lezen van alle informatie over die opleiding werd ik gewoon super enthousiast.”

Lees ook Kim’s blog over het kiezen van deze opleiding

5. Hoe heb je je voorbereid op de yoga-opleiding? Wat moet je zelf nog allemaal regelen vooraf?

“De weken voordat ik naar Thailand vertrok, heb ik meer yogalessen gevolgd dan ik normaal deed. Tijdens zo’n training ben je al snel vier uur per dag yoga aan het doen, dus ik wilde mijn lichaam een beetje voorbereiden. Via One Yoga heb ik ook de accommodatie geregeld, dus het viel eigenlijk allemaal wel mee qua regelwerk.”

6. Hoe zag de yoga-opleiding er globaal uit? En hoe zag een gemiddelde dag eruit?

“Ik heb de Yoga Teacher Training van 200 uur gedaan. Hoewel ik wist dat 200 uur veel was, had ik me toch niet helemaal beseft hoeveel uur dat op een dag is. Om 6.45 uur zat ik klaar voor de ochtendmeditatie en ergens tussen 18.00 en 20.30 was de laatste les afgelopen. En dat zes dagen per week, vier weken lang. Uiteraard hadden we een ontbijtpauze en een langere lunchpauze, maar dan is het alsnog behoorlijk intensief. Naast yogales kreeg ik les in anatomie, filosofie en les in het lesgeven zelf. Daarnaast was er soms een film of een lezing over een ander onderwerp. Allemaal onwijs interessant: nooit geweten dat yoga nog zo veel meer aspecten heeft dan de poses die je aanneemt in een les.”

Het examen (foto: Kim Sterenborg)

7. Ik dacht dat Koh Phangan een feesteiland was? Heeft het een metamorfose gehad of is dit gewoon een onbekende kant?

“Haha ja, dat is het ook. Maar dat is wel een bepaald deel van het eiland. Ik woonde een maand in Sri Thanu, een plek die ik heb omgedoopt tot de ‘yoga bubble’. Op dit stukje Koh Phangan is iedereen veel meer met de spirituele kant van het leven bezig. Voor sommige mede-cursisten was het ook echt wel even schrikken toen op de eerste dag van de training werd verteld dat alcohol en feestjes de hele maand echt niet de bedoeling waren. Ik dacht eerst nog misschien een feestje mee te pakken en gewoon nuchter te blijven, maar ik had daar de puf niet meer voor naast het volle schema en eigenlijk had ik er ook totaal geen behoefte aan. Ik vond het veel toffer om alle meer hippie-achtige activiteiten van het eiland te ontdekken. Ecstatic dance, kirtans… Ik heb het allemaal gedaan.”

8. Hoe ging het examen? Heeft iedereen het gehaald?

“Ik. Haat. Examens. Ik deed de opleiding ook niet omdat ik yogajuf wilde worden, maar vooral voor mezelf. Toen ik dus vol in de examenstress schoot, heb ik ook echt even overwogen om het examen gewoon niet te doen. Het examen bestaat uit twee onderdelen: een theoriedeel en een praktijkdeel. Het praktijkgedeelte heeft iedereen in één keer gehaald. Ik ook, wel met een grote zenuwinstorting net voordat ik aan de beurt was. Voor theorie waren er twee mensen die het anatomie gedeelte moesten herkansen, maar het toen ook gehaald hebben.”

9. Wat heeft de yoga-opleiding je gebracht, behalve een diploma?

“Lekker cliché: een ervaring die niemand me ooit meer afneemt. Maar vooral ook meer inzicht in mezelf, meer verbinding tussen mijn hoofd en mijn hart, en een sterker lijf. Daarnaast ook een fantastische groep mensen van over de hele wereld: m’n nieuwe yogafamilie.”

Geslaagd!

10. Ga je er iets mee doen nu? Hoe nu verder?

“Tja… Ik ben niet aan de opleiding begonnen omdat ik yogajuf wilde worden. Toch speel ik wel met de gedacht om iets met mijn diploma te gaan doen. Ik denk eraan om yogalessen aan te bieden bij bedrijven. Dat idee wil ik deze zomer concreter maken.”

11. Tips voor mensen die ook een yoga-opleiding willen gaan volgen? 

“Bestudeer de programma’s van de opleidingen goed. De ene school focust meer op filosofie, de ander op anatomie of iets anders. Bekijk welke yogastijlen je gaat leren, en of dat ook degene is die je wilt leren. Lees ook zeker reviews en nadat je al dit soort keuzes hebt gemaakt, kijk dan vooral naar wat goed voelt.”

Lijkt een yoga-opleiding jou leuk? Waar zou jij een opleiding willen volgen?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Interview: Kim (36) volgde een yoga-opleiding in Thailand